Gianni Moscon (na fotografiji s Chrisom Froomom med 9. etapo, ki je potekala po tlakovcih) zapušča Dirko po Franciji. Foto: Reuters
Gianni Moscon (na fotografiji s Chrisom Froomom med 9. etapo, ki je potekala po tlakovcih) zapušča Dirko po Franciji. Foto: Reuters

Moscon, pomočnik Chrisa Frooma in Gerainta Thomasa, je kmalu po štartu nedeljske etape udaril enega izmed kolesarjev ekipe Fortuneo-Samsic. Francoz Elie Gesbert je skušal pomagati svojemu kapetanu, rojaku Warrenu Barguilu, da bi se pridružil ubežni skupini, a mu je Italijan to "preprečil" s fizično silo.

Sodniki dirke so incident označili kot "zelo agresiven" in 24-letnega Moscona diskvalificirali. Na Touru letos prvič uporabljajo video komisarja, ki v tovornjaku režije TV-prenosa v cilju nadzoruje potek dirke prek vseh možnih kamer. Doslej je bil disciplinski komisar del karavane v avtomobilu ali celo na motorju.

"Podpiramo in sprejemamo odločitev prirediteljev dirke, da izkključi Giannija Moscona iz Dirke po Franciji. Gianni je globoko razočaran nad svojim vedenjem in se zaveda, da je cedilu pustil sebe, moštvo in celotno karavano. Incident bomo razrešili z Giannijem po koncu Toura," so sporočili iz moštva Sky, ki je ostalo brez pomembnega pomočnika, zlasti za ravninske in začetne razgibane terene.

Ni se prvič prekršil
Moscon se ni prvič znašel v težavah. Lani je med Dirko po Romandiji rasistično ozmerjal temnopoltega Francoza Kevina Rezaja, po incidentu ga je suspendiral kar Sky. Še en incident pa ni dobil epiloga. Švicar Sebastien Reichenbach je Moscona na eni izmed italijanskih dirk ob koncu sezone obtožil, da ga je sredi dirke zbil s kolesa. Lani je bil Moscon tudi diskvalificiran na svetovnem prvenstvu, saj je posnetek razkril, da se je vlekel za avtomobil italijanske zveze, potem ko je padel v predzadnjem krogu cestne dirke.