Tadej Pogačar je drugo leto zapored zmagovalec Dirke po Franciji. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je drugo leto zapored zmagovalec Dirke po Franciji. Foto: Reuters

108. Dirka po Franciji je znova v znamenju kolesarja, ki je lani šokiral, letos pa dominira.

"Še vedno se mi zdi, da živi svoje otroške sanje, uživa na kolesu, ves čas je sproščen. Zdi se mi, da bo šele potem vse te svoje uspehe s svojo zrelostjo znal doživeti," je povedal prvi trener Tadeja Pogačarja in direktor ekipe Pogi Team Miha Koncilija.

Slovenski navijači spremljajo kolesarje na vsakem koraku. Foto: EPA
Slovenski navijači spremljajo kolesarje na vsakem koraku. Foto: EPA

"Tadej Pogačar je bil od malih nog, od 15. leta, ko smo ga prvič na fakulteti za šport priklopili na napravo, ki merijo določene parametre, ki so pomembni za ta šport, vrhunski," je povedal nekdanji profesionalni kolesar in strokovni komentator na TV Slovenija Martin Hvastija.

Veliko premoč je Tadej Pogačar pokazal denimo na 8. gorski etapi, dolgi 150 kilometrov. Športna aplikacija Strava, kjer je delil svojo traso, je izračunala moč, s katero je pritiskal na pedale: in sicer s kar 400 vati. "Za njegovih recimo 65 kilogramov je to zelo visoka številka, se pravi da je zmožen s temi vati pritiskati eno uro na takšen vzpon, so pač res številke, ki jih drugi zelo težko dosežejo, in tukaj se potem naredi ta razlika," je pojasnil Koncilija.

Da pa Dirka po Franciji za Slovence niso samo uspehi Pogačarja, so letos dokazali še trije naši rojaki: Primož Roglič, Matej Mohorič in Luka Mezgec.

"Mislim, da je to sreča. Nekako se nabere neka zlata generacija, ki tudi motivira drug drugega," razmišlja Luka Mezgec. Matej Mohorič pa pravi: "Na televiziji se velikokrat zdi vse zelo preprosto, na kolesu, ko si pa tam, ko zmrzuješ, ko ti je težko, ko si na robu svojih zmožnosti, pa ni čisto tako."

Foto: EPA
Foto: EPA

Letos v Franciji z nekaj smole, a prav Roglič je znanilec preporoda slovenskega kolesarstva. Po nizanju uspehov sta s Pogačarjem na skoraj vsaki dirki osrednja favorita. "Imeti prvega in drugega kolesarja na svetu je res nekaj izjemnega za slovensko kolesarstvo, za Slovenijo na splošno," meni Koncilija. "Mislim, da se povprečen Slovenec ne zaveda, kaj to pomeni. V kolesarstvu pomeni Tour več kot olimpijske igre v drugih športih," pravi kolesar Jani Brajkovič. "To, kar zdaj počnemo v kolesarstvu, je res prevlada dveh čudovitih talentov ob podpori vseh drugih, ki so še zraven. Nasploh v športu vzponom sledijo padci, preprosto pač moramo uživati na tej točki," meni Hvastija.

Ni pa bilo vedno tako ... različne generacije slovenskih kolesarjev so vsaka na svoj način dale upanje, da lahko tudi Slovenec nekoč osvoji to dirko.

Vse več navijačev imajo v zadnjih letih ob sebi naši kolesarji. Tudi letos so v Pireneje nekateri odpotovali z avtodomi in jih spodbujali ob trasi, najvztrajnejši so tudi sami prekolesarili nekatere vzpone etap.

Primož Roglič in Tadej Pogačar na lanski Dirki po Franciji. Foto: AP
Primož Roglič in Tadej Pogačar na lanski Dirki po Franciji. Foto: AP

Ni se dalo spregledati, da je Slovenija vse bolj prepoznavna kolesarska sila. "Tega ne pravim zato, ker govorim za slovensko televizijo. To bi rekel tudi, če bi govoril za ameriško ali špansko televizijo. Zelo zanimivo je, ko 21-letnik zmaga na Dirki po Franciji in ko je ta 21-letnik morda najbolj izjemen talent, kar smo jih videli od Eddyja Meckxa. Ne vemo," je povedal David Walsh, novinar britanskega časopisa The Sunday Times.

"Se res čudijo vsi predvsem temu, kako je prišlo do tega, kar naenkrat v bistvu, ampak da, taka generacija je, se je kar nekaj časa pripravljalo vse skupaj. Italijani iščejo naslednika Nibalija že zelo dolgo ali Španci Contadorja že zelo dolgo, Slovenija pa ima kar naenkrat toliko ... seveda naključje, sreča zagotovo, ampak predvsem so pa z vsemi temi delali," meni novinar TV Slovenija David Črmelj.

Sorodna novica Tadej Pogačar v cilju - drugič zapored prvak Dirke po Franciji!

Sreča, naključje ali rezultat dolgoletnega dela – ne glede na razlog sklep največje dirke le še krepi položaj Slovenije na svetovnem kolesarskem zemljevidu. Oblikujejo se novi stari junaki, navdihnjeni so prihodnji talenti, velik del naše države pa vsaj za kratek čas začuti skupno kolesarsko pravljico.

"Verjetno se bomo zavedali vseh teh uspehov, ko bomo najbrž imeli generacije, ki jih pa ne bodo dosegale, in bomo rekli – uh, takrat je pa bilo to res nekaj neverjetnega," je povedal Koncilija.

Vabljeni k ogledu Sobotnega Dnevnikovega izbora, ki ga je pripravila novinarka TV Slovenija Vita Vlašič.

Sobotni Dnevnikov izbor: Slovensko kolesarstvo na vrhuncu