Zmagoviti krik in stisk roke. Tadej Pogačar prvak Toura 2020 in Toura 2021. Slovenski kolesarski fenomen, za katerega ni meja.
Zmagoviti krik in stisk roke. Tadej Pogačar prvak Toura 2020 in Toura 2021. Slovenski kolesarski fenomen, za katerega ni meja. "Chapeau le patron!" Foto: Reuters
Skupni vrstni red (20/21):       
 1. T. POGAČAR    SLO   80:16:59 
 2. J. VINGEGAARD  DAN    +5:20 
 3. R. CARAPAZ    EKV     7:03 
 4. B. O'CONNOR   AVS    10:02 
 5. W. KELDERMAN   NIZ    10:13 
 6. E. MAS      ŠPA    11:43 
 7. A. LUCENKO    KAZ    12:23 
 8. G. MARTIN    FRA    15:33 
 9. P. BILBAO    ŠPA    16:04 
 10. R. URAN     KOL    18:34 
 ...                  
 31. M. MOHORIČ    SLO   1:49:05 
103. L. MEZGEC    SLO   3:30:17 
Sorodna novica Slovensko kolesarstvo na vrhuncu

Najmlajši dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji v 118-letni zgodovini najslovitejše kolesarske dirke na svetu – Tadej Pogačar.

Lani je na pandemično prestavljenem Touru 2020 slavil en dan pred 22. rojstnim dnem, tokrat pa je v standardnem julijskem okviru ponovil zmago. A z veliko razliko: lani je šele na kronometru predzadnji dan oblekel rumeno majico vodilnega, zdaj pa jo je nosil že od 8. etape.

Na koncu ima slovenski superšampion v skupnem seštevku 5:20 prednosti pred Jonasom Vingegaardom (Jumbo Visma) in 7:03 pred Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers).

Z 22 leti in 300 dnevi starosti je Pogačar kot dvakratni zmagovalec Toura popravil dosežek Belgijca Phiilppa Thijsa iz 1914, ki je bil ob drugi skupni zmagi star 23 let in 291 dni. Foto: AP
Z 22 leti in 300 dnevi starosti je Pogačar kot dvakratni zmagovalec Toura popravil dosežek Belgijca Phiilppa Thijsa iz 1914, ki je bil ob drugi skupni zmagi star 23 let in 291 dni. Foto: AP

Trpel, a tudi užival vsak kilometer

Pogačar drugič zapored osvojil Tour

"Super vesel z zaključkom. Hitro je šla ta vožnja na čas. Toliko navijaške podpore ob progi, užival sem vsak kilometer. Čeprav sem malo trpel vsak kilometer, saj je bilo danes precej vroče. A ko sem prečkal ciljno črto, sem bil tako vesel, da tega ne morem opisati," se je v prvem TV-intervjuju smejalo dvakratnemu zaporednemu prvaku Dirke po Franciji.

Obveljalo je Pogačarjevo pravilo - ko prevzame majico vodilnega, na koncu tudi osvoji etapno dirko. Ali je to mladinska dirka po Lunigiani ali pa največja kolesarka dirka na svetu. Foto: Reuters
Obveljalo je Pogačarjevo pravilo - ko prevzame majico vodilnega, na koncu tudi osvoji etapno dirko. Ali je to mladinska dirka po Lunigiani ali pa največja kolesarka dirka na svetu. Foto: Reuters

Sicer Pogačar ni želel priznati, koliko se je zadrževal na 30-kilometrski progi, a je dodal, da ga je motila vročina, s katero že pregovorno nista na ti. "Šel sem kar na polno. Zagotovo je pa bila razlika. V kronometru v 5. etapi je bilo veliko več adrenalina. Tokrat je bilo drugače, sicer sem bil dobro pripravljen, a ni bilo v nogah. Vseeno je tudi 8. mesto odličen izid, s katerim sem lahko zadovoljen."

Ali se lahko primerjata osvojitvi 107. in 108. Dirke po Franciji? "Tega ne morem primerjati. Popolnoma drugače. Lani je bilo nekaj drugega, letos pa je preprosto drugače," je odgovoril najboljši kolesar sveta.

Zaključek kronometra, ki je potrdil razplet Toura 2021
Wout van Aert je dosegel peto etapno zmago na Touru: trem sprintom je letos dodal slavje v gorski etapi in zdaj še v kronometru. Foto: Reuters
Wout van Aert je dosegel peto etapno zmago na Touru: trem sprintom je letos dodal slavje v gorski etapi in zdaj še v kronometru. Foto: Reuters

Van Aert zaokrožil nabor etap na Touru

Kronometer od Libourna do Saint-Emiliona v dolžini 30,8 km je v velikem slogu osvojil Belgijec Wout van Aert, ki je s progo opravil s povprečno hitrostjo 51,5 km/h za čas 35:53.

Vsestranski kolesarski šampion iz ekipe Jumbo Visma je prestižni zmagi iz 11. etape ob dvojnem vzponu na mitski Mont Ventoux tako dodal še etapni uspeh na drugem kronometru letošnjega Toura.

Popoln dan za Belgijca pred dvema Dancema

Hauptman: Vsi so nas napadali, čakali na našo napako

"Kronometrska zmaga na Touru je bil eden mojih največjih ciljev v karieri. Zadnje dni sem bil resnično osredotočen na 20. etapo. V primerjavi s prvim kronometrom je bilo bolj "valovit" in hitrejši, z mojo težo je to šlo v mojo korist. Popoln dan," se je ob prvi belgijski zmagi v vožnji na čas na francoski dirki po dolgih 36 letih smejalo 26-letnemu Belgijcu.

Za 21 sekund je van Aert prehitel Danca Kasperja Asgreena (Deceuninck QuickStep), uspeh sicer zdesetkane nizozemske ekipe pa je s 3. mestom v etapi potrdil drugi Danec Jonas Vingegaard.

V vodstvu je bil dolgo danski prvak v vožnji na čas Kasper Asgreen, ki sodi tudi med favorite za odličja na bližnjih olimpijskih igrah. Foto: AP
V vodstvu je bil dolgo danski prvak v vožnji na čas Kasper Asgreen, ki sodi tudi med favorite za odličja na bližnjih olimpijskih igrah. Foto: AP

Ta je kot nadomestni kapetan Jumba Visme po odstopu favorita Primoža Rogliča pričakovano dobil dvoboj za skupno 2. mesto proti Richardu Carapazu. Adut Ineos Grenadiersov je sočasno tudi brez težav ubranil skupno 3. mesto in novo uvrstitev na zmagovalni oder tritedenskih dirk.

Kronometer v predzadnji etapi za čuda ni prinesel nobenih sprememb – na prvih 19 mestih ni bilo niti ene menjave, napredovanja ali nazadovanja!

Varno in brez najmanjšega tveganja

Kot lani bo Pogačar domov odnesel kar tri majice. Ob rumeni še belo za najboljšega mladega kolesarja in pikčasto za najhribolazca Toura. Foto: Reuters
Kot lani bo Pogačar domov odnesel kar tri majice. Ob rumeni še belo za najboljšega mladega kolesarja in pikčasto za najhribolazca Toura. Foto: Reuters

Zadnji se je s startne rampe v mestu ob reki Garoni podal nesporni lastnik rumene majice Tadej Pogačar. V primerjavi z lanskim gorskim kronometrom na La Planche des Belles Filles in prvo letošnjo vožnjo na čas v 5. etapi v Lavalu 22-letni Slovenec tokrat ni jurišal, temveč branil skupno zmago na največji kolesarski dirki na svetu.

"Pogi" in ekipa UAE Emirates sta se odločila za preudarno in zanesljivo vožnjo, s katero so izločili nevarnost kakršne koli nesreče. Na prvem vmesnem času je Pogačar postavil 8. čas (+0:17 za Van Aertom), osmi je bil tudi na drugem vmesnem času (+0:38), prav tako je bil tudi v cilju osmi (36:50).

Nepozabni lanski preobrat

Lani je Tadej Pogačar v predzadnji etapi − prav tako kronometer − za skoraj dve minuti premagal do tedaj vodilnega Primoža Rogliča, oblekel rumeno majico in jo dan pozneje pripeljal v Pariz. A tokrat je v predzadnji dan kapetan emiratov vstopil z ogromno prednostjo skorajda šestih minut pred najbližjima zasledovalcema.

Mohorič minuto za Mezgecem

Sorodna novica Slovenija šele osma država s hat-trickom zmag na Touru

Dvakratni etapni zmagovalec Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je prevozil tokratni kronometer s čim manj mogočega napora. V cilj je Moho prišel s časom 42:04, kar je bilo ob trenutku prečkanja črte predzadnje mesto. 26-letnik iz Podblice je tako skoraj za minuto zaostal za slovenskim sprinterjem na Touru.

Luka Mezgec (BikeExchange) hrani moči za zadnjo, 21., etapo na Elizejskih poljanah, kjer mora pomagati avstralskemu kapetanu Michaelu Matthewsu, in je z vožnjo na čas opravil z izidom 41:10.

Samo še šampanjec in parada ter sprint

V nedeljo bo na vrsti le še šampionska parada v francoski prestolnici: 21. etapa od Chatouja do Elizejskih poljan (108,4 km). V središču Pariza se bodo v osmih sklepnih krogih za zmago udarili najboljši sprinterji, nato pa bo sledilo drugo zaporedno kronanje slovenskega kolesarskega fenomena – Tadeja Pogačarja.

Pogačar: Brez besed, nekaj nepozabnega
Kronometer van Aertu, Pogačar potrdil skupno zmago

108. Dirka po Franciji

20. etapa, Libourne‒Saint-Emilion, 30,8 km

Libourne - Saint-Emilion, 30,8 km:   
 1. W. VAN AERT   BEL     35:53
 2. K. ASGREEN    DAN     +0:21
 3. J. VINGEGAARD  DAN     0:32
 4. S. KÜNG     ŠVI     0:38
 5. S. BISSEGGER   ŠVI     0:44
 6. M. CATTANEO   ITA     0:49
 7. M. BJERG     DAN     0:52
 8. T. POGAČAR    SLO     0:57
 9. M. CORT     DAN     1:00
 10. D. VAN BAARLE  NIZ     1:21
 ...                  
118. L. MEZGEC    SLO     5:17
140. M. MOHORIČ    SLO     6:11
Potegujte se za privlačne nagrade

Vabljeni ste k sodelovanju v treh nagradnih igrah MMC-ja:
- Navidezna dirka

- Nagradna igra Kolesarske zveze Slovenije - Šesto vprašanje se glasi: S kolikšno prednostjo pred Primožem Rogličem je lani Tadej Pogačar osvojil 107. Dirko po Franciji? Odgovore pošljite na naslov: mmc-nagrade@rtvslo.si

- Nagradni kviz na Facebooku