Dirka po Dofineji, kjer je bil pred skupno zmago, je Zasavec zapustil pred zadnjo etapo zaradi posledic padca na predzadnji. V pogovoru za De Telegraaf je Merijn Zeeman potrdil, da je bila odločitev pravilna, obenem pa dodal, da je slovenski as zadnje dni treniral normalno. Skupaj s Tomom Dumoulinom bo kapetan Jumba Visme, a medtem, ko se je Nizozemec že podal v Nico, kjer se bo v soboto začel Tour, bo Slovenec ostal v TIgnesu do srede.

Zeeman: Lahko trenira z vso močjo
"Vsak kolesar ima svoj načrt za višinske priprave. Po izkušnjah je za Primoža najbolje, da ostane na višini kolikor dolgo je možno,"
je za AD pojasnil Zeeman, ki je obenem tudi pojasnil, zakaj je imela Rogličeva partnerica Lora Klinc slabši občutek. "Lora je bila s Primožem prejšnji teden v ponedeljek in torek, ko še ni bil najboljši. A čim se je začel resni trening, je sodeloval pri vseh. Zahvaljujoč dobremu delu zdravniškega osebja, lahko trenira z vso možjo," je zatrdil športni šef Jumbo Visme.

Primož Roglič je glavni favorit, da 20. septembra v Pariz prikolesari v rumeni majici. Foto: EPA
Primož Roglič je glavni favorit, da 20. septembra v Pariz prikolesari v rumeni majici. Foto: EPA

Do 5 tisoč gledalcev na štartu in cilju
Medtem je direktor najprestižnejše dirke na svetu Christian Prudhomme za AFP povedal, da bodo na Touru lahko navzoči tudi gledalci. "To bo drugačen in, upam, da edinstven Tour," napoveduje Prudhomme, ki je zadovoljen, da so francoske oblasti vendarle nekoliko sprostile ukrepe proti širitvi novega koronavirusa ter bodo dovolile ogled dirke tudi gledalcem: "Javnost bo imela dostop na Dirko po Franciji, vendar bodo na startu in na cilju območja, kjer bodo presejali navzoče in merili, da njihovo skupno število ne bo preseglo zgornje meje 5000 ljudi. Število gledalcev bo odvisno od epidemioloških razmer in se bo lahko spreminjalo."

Netipična trasa Toura

Obvezne maske po celotni trasi Toura
Zdravstvene usmeritve so pripravili v povezavi z oblastmi, s sistemom mobilnih mehurčkov in večkratnim testiranjem udeležencev in članov ekip, lahko si tudi zavrnil testiranje, ampak to je samodejno pomenilo izgubo akreditacije, je razložil Prudhomme. "Pravila za gledalce so standardna pravila, ki veljajo za epidemijo, torej prepoved stikov s tekmovalci, higiena rok, razkužilni geli za roke. Obvezne maske na startu in cilju. Zdrav razum pravi, da so maske obvezne na celotni trasi na Touru, vendar je to odvisno tudi od tamkajšnjih oblasti. Glede na to, kar sem lahko videl, so dirkači do smrti lačni tekmovanj. Imajo željo po tekmovanju, veliko željo, da bi se primerjali z drugimi, potrebo po tem, da tekmujejo in se pokažejo," je dodal.

Dirka po Franciji se bo v soboto in nedeljo začela z dvema etapama v okolici Nice. Prva bo ravninska, na drugi pa se bodo za visoka mesta prvič udarili vsi favoriti. Poleg Rogliča bodo nastopili še Tadej Pogačar, ki bo kapetan svojega moštva, in Jan Polanc (oba UAE Team Emirates), Matej Mohorič (Bahrain McLaren) in Luka Mezgec (Mitchelton Scott).