Gorazd Štangelj, nekoč vrhunski kolesar, je zdaj športni direktor ekipe Bahrain Victorious. Foto: Val 202
Gorazd Štangelj, nekoč vrhunski kolesar, je zdaj športni direktor ekipe Bahrain Victorious. Foto: Val 202

24-letnik je že prej uvidel, da je boja za skupno zmago konec. Na začetku vzpona je razmišljal, da bo uspeh ostati na stopničkah. Navijačem, ki so ga bodrili, in svoji ekipi, na čelu z Marcom Solerjem, se je zahvalil, da je zadržal drugo mesto. "Eden najslabših dni na kolesu," je po koncu povedal Pogačar.

Gost podkasta Tour 202, športni direktor ekipe Bahrain Victorious Gorazd Štangelj, pravi, da se pogosto zgodi, da imajo kolesarji hude posledice dan po kronometru. "Takšnih kolesarjev je bilo v 17. etapi precej. Na žalost je bil med njimi tudi Tadej," pravi Dolenjec. Dolgoletni kolesarski novinar Vala 202 Igor Tominec je izpostavil tri razloge za Pogačarjev slab dan. "Zdi se mi, da ni bil 100-odstotno zdrav. Imel je herpes na ustnici in bled obraz skozi vso etapo, tudi takrat, ko ni bilo najtežje. Kaže, da je v slabšem stanju, kot bi pri emiratih hoteli priznati," razmišlja Tominec in dodaja, da so člani Jumba to videli in so zaradi tega narekovali izjemno oster tempo. Tretji razlog pa je huda vročina na letošnjem Touru, meni stalni član podkasta Tour 202. Pogačar je po kronometru zatrdil, da upa na dež, da bo lahko v tem primeru lažje zmanjšal zaostanek do Vingegaarda. Courchevel je sicer prešla vremenska fronta, a je do začetka etap nehalo deževati, kolesarji pa so vseskozi tekmovali v sončnem vremenu.

Pogačar in Vingegaard poskrbela za enega največjih spektaklov

Sorodna novica Pogačar izgubil šest minut, Vingegaardu drugi Tour, Avstrijcu pa kraljevska etapa!

Pogačar je imel tudi prebavne težave. Povedal je, da je vse, kar je pojedel, ostalo v želodcu, da nič ni šlo v noge. Štangelj meni, da je to posledica tega, ker je njegovo telo utrujeno, potem ko je imel izjemno zahteven Tour. "Ta dva fanta sta poskrbela za enega največjih spektaklov v kolesarstvu v zadnjih letih. Pobirala sta tiste bonuse na vrhu klancev, zdaj pa je razlika sedem minut in pol. In si rečeš, dobro, so bili potrebni bonusi? Seveda so bili. To je bil začetek psihološke in tudi fizične vojne, ki je trajala vsak dan. Nekdo je pač plačal davek. Lahko bi ga tudi Jonas," ugotavlja Štangelj.

Pogačarjev cilj do konca Toura je, da se čim bolje regenerira. Želi ostati na drugem mestu, upa pa, da bo imel v soboto, ko bo zadnja gorska preizkušnja, dovolj dobre noge, da bi bodisi sam šel po etapno zmago ali pa pomagal moštvenim kolegom, da dobijo preizkušnjo. Voditelj podkasta Tour 202 Luka Petrič je razmišljal, da je njegov zaostanek v skupnem seštevku zdaj tako velik, za Vingegaardom zaostaja sedem minut in 35 sekund, da v ekipi Jumbo Visma morda ne bodo tako pazili nanj kot doslej in bi lahko zato v soboto lažje napadel. Radijski poročevalec na prizorišču Luka Dolar in Tominec se ne strinjata. "Jonas želi na letošnjem Touru storiti vse, da dotolče Pogačarja. Če bo v položaju, da mu prepreči zmago, bo to tudi storil," meni Tominec, Dolar pa dodaja, da bo šlo tudi za prestiž, da Vingegaard Pogačarju ne bo dovolil, da nadomesti del razlike.

Ekipa Bahrain Victorious zelo zadovoljna s Tourom

Štangelj opozarja, da ne gre pozabiti, da je drugo mesto vrhunska uvrstitev. "Vsak normalni Slovenec navija za Tadeja. Vsem je žal zaradi razpleta etape. Toda on je na drugem mestu kolesarske dirke po Franciji. Pred desetimi leti nismo imeli kolesarja, ki bi bil blizu etapni zmagi. On pa se na vsaki dirki poteguje za skupno zmago. Upam, da se iz tega nekaj nauči in tekmuje še bolje naslednje leto," je dejal 50-letnik.

V celotni epizodi podkasta Tour 202 lahko tudi slišite, da so zelo zadovoljni z letošnjim Tourom v ekipi Bahrain Victorious. Dosegli so dve etapni zmagi, Pellu Bilbao se nasmiha uvrstitev v najboljši deseterici. Včeraj je bil tretji, skupno je šesti, manj kot minuto za četrtim mestom. Ob Bilbau je za etapni uspeh poskrbel še en veteran Wout Poels, Štangelj pa je povedal, da bi Nizozemec zaradi bolezni na višinskih pripravah in skromne forme v tednih pred Tourom, kaj hitro lahko ostal brez mest v osmerici kolesarjev Bahraina.

Tour 202: Slab dan je posledica izjemno zahtevnega Toura, meni Štangelj