Zadnji trije kilometri 1. etape Toura 2021
Brest-Landerneau, 197,8 km:           
  1. J. ALAPHILIPPE   FRA      4:39:05
  2. M. MATTHEWS      AVS        +0:08
  3. P. ROGLIČ        SLO         0:08
  4. J. HAIG          AVS          vsi
  5. W. KELDERMAN     NIZ             
  6. T. POGAČAR       SLO             
  7. D. GAUDU         FRA         isti
  8. S. HIGUITA       KOL             
  9. B. MOLLEMA       NIZ             
 10. G. THOMAS         VB          čas
 ...                                  
 22. R. CARAPAZ       EKV         0:13
 45. M. MOHORIČ       SLO         1:49
 65. R. PORTE         AVS         2:26
 74. L. MEZGEC        SLO         3:17
123. T. GEOGHEGAN HART VB         5:43

Dva množična padca (45 km in 7 km pred ciljem) sta premešala karte in izhodišče za zaključni klanec v Landerneauju. Zadnji trije kilometri so šli navkreber na Cote de la Fosse aux Loups (5,7-odstotni naklon) – v prevodu se klanec imenuje Volčji brlog.

Na najstrmejšem delu 3-km ciljnega vzpona je napadel Julien Alaphilippe (Deceuninck Quick Step) in se odpeljal vsem do nove velike zmage ter tako želene rumene majice.

Napad je skušal pokriti Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki pa mu je sledil Primož Roglič (Jumbo Visma). Ko je lanski zmagovalec opazil rojaka, sta Slovenca popustil in skupaj z manjšo skupino favoritov dneva in za skupno razvrstitev pripeljala do ciljnega šprinta.

Sreča v nesreči za Rogliča in Pogačarja: kljub padcu pri vrhu

Roglič štiri sekunde pred Pogačarjem
Boj za drugo mesto je dobil Avstralec Michael Matthews (BikeExchange), medtem ko je bil šprinter Roglič kar tretji in s tem vzel še zadnje bonifikacijske sekunde, ki se na etapah delijo po pravilu 10 – 6 – 4.

Sorodna novica Zeeman: "Mislim, da je s Primožem kljub padcu vse v redu."

Z bolečinami iz cilja, a brez omembe v poročilu ekipe
S prizorišča v Bretanji je novinar Vala 202 Igor Tominec poročal, da je Roglič šel zaradi bolečin v rami naravnost v oskrbo fizioterapevtov. Zaradi tega razumljivo ni mogel sam podati izjave o posledicah padca.

A očitno je z Rogličem vse dobro, saj ekipa Jumbo Visma v svojem poročilu ni navedla, kakšnih težav svojega kapetana, so pa našteli težave ostalih čebele. Tony Martin jo je po lastnih besedah še kar dobro odnesel, najhuje pa je z Mikom Teunissenom, ki je moral na rentgen poškodovanega kolka, zapestja in komolca, a na srečo jo je odnesel brez zloma.

Tadej Pogačar je že oblekel majico za najboljšega mladega kolesarja. Skupaj z njim so v glavni skupini od U-25 kolesarjev prišli še David Gaudu, Sergio Higuita in Jonas Vingegaard. Foto: AP
Tadej Pogačar je že oblekel majico za najboljšega mladega kolesarja. Skupaj z njim so v glavni skupini od U-25 kolesarjev prišli še David Gaudu, Sergio Higuita in Jonas Vingegaard. Foto: AP

Pogačarja skrbi za poškodovane sotekmovalce
Pogačar je zasedel šesto mesto, kar pomeni, da po prvi etapi za 4 sekunde zaostaja za Rogličem. Zato pa je Tamau Pogi že oblekel belo majico za najboljšega mladega kolesarja na Dirki po Franciji.

"Kar naenkrat smo bili vsi na tleh. Sam sem v redu," je o svojem okrvavljenem kolenu za TV Slovenija v cilju povedal Tadej Pogačar, ki pa je nato potrdil, da jo je v drugem padcu grdo skupil njegov sotekmovalec Brandon McNulty, kot predzadnji je v cilj prišel kolesar UAE Emirates Marc Hirschi, ki se je držal za zapestje in je potreboval zdravniško oskrbo že ob cesti, saj si je izpahnil ramo. Komendčan je na lanskem Touru zaradi poškodb hitro ostal brez dveh pomočnikov, tretji pa se je zdravil vse do zadnjega tedna.

"Alaphilippu je zneslo do vrha. Bil je najmočnejši. Sam sem kar zadovoljen. Če bi se takoj zagnal za njim, bi ga mogoče lahko ujel, saj je tudi njega potem pobiralo. A je spet napadel na najstrmejšem delu vzpona. Res je razred zase na takšnih vzponih," je Pogačar še pokomentiral razplet same uvodne etape.

Julien Alaphilippe je postal šele tretji svetovni prvak, ki je mavrično majico že prvi dan zamenjal za rumeno majico vodilnega na Dirki po Franciji. Pred njim je to uspelo le Georgesu Speicherju leta 1934 in Bernardu Hinaultu leta 1981. Foto: Reuters
Julien Alaphilippe je postal šele tretji svetovni prvak, ki je mavrično majico že prvi dan zamenjal za rumeno majico vodilnega na Dirki po Franciji. Pred njim je to uspelo le Georgesu Speicherju leta 1934 in Bernardu Hinaultu leta 1981. Foto: Reuters

Ključno, da se je znebil šprinterjev
Alaphilippe je drugič zapored dobil uvodno etapo Toura, že tretje leto po vrsti pa oblekel rumeno majico. "Resnično neverjetno. Scenarij, kot sem si ga zamislil. Začenjam Tour z uspehom. Moja ekipa je opravila odlično delo, poskrbeli so zame. V zaključku sem sicer bil ujet v zastoj ob padcu, a sem ostal miren, nato pa sem na klancu odpeljal po načrtu. Uspelo se mi je znebiti šprinterjev. Sicer ni bilo v načrtu, da skočim tako daleč od cilja, a ko sem videl preostale, sem krenil," je bil v intervjuju po zmagi presrečen Loulou, ki je dobil že šesto etapo na Touru.

Carapaz izgubil pet sekund, Porte dve minuti
Dobro je s stresnim uvodom velike francoske pentlje opravil tudi kapetan Ineosa Grenadiersa Geraint Thomas, ki je zasedel 10. mesto. Zato pa je pet sekund izgubil drugi veliki adut britanske superekipe Richard Carapaz (22.; +0:13). Slabše jo je odnesel lani skupno tretji v Parizu Richie Porte, ki je zaostal 2:16. Avstralec, zmagovalec letošnje Dirke po Dofineji, je sicer uradno bil superpomočnik, a hkrati tretji adut grenadirjev. Še več je izgubil zmagovalec lanskega Gira in četrti as Ineosa – Anglež Tao Geoghegan Hart (123.; +5:43).

Drugi množični padec zdesetkal glavnino

"Superman" največji osmoljenec med kapetani
V vodilni skupini favoritov, ki je za Alaphilippom zaostala osem sekund, je v cilj prišlo 21 kolesarjev, tudi skorajda vsi iz ožjega, širšega in najširšega seznama kandidatov za skupno razvrstitev. Velika izjema in osmoljenec dneva je Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Movistar), ki je v cilj prišel šele kot 41. z zaostankom 1:49. Toliko sta izgubila tudi Guillaume Martin (Cofidis) in Steven Kruijswijk (Jumbo Visma).

Profil prve etape Brest–Landerneau, 197,8 km. Šest kategoriziranih vzponov (štirje 4. kategorije in dva 3. kategorije) s skupno 3158 višinskih metrov, razgiban teren in zaključek na klancu Volčji brlog. Foto: ASO
Profil prve etape Brest–Landerneau, 197,8 km. Šest kategoriziranih vzponov (štirje 4. kategorije in dva 3. kategorije) s skupno 3158 višinskih metrov, razgiban teren in zaključek na klancu Volčji brlog. Foto: ASO
Sorodna novica Volčji brlog in bretonski zid - klančka ostrega boja za prvi rumeni majici

2. etapa z novim ciljem na klancu
V nedeljo sledi zelo podobna razgibana etapa, ki se bo končala na najslovitejšem bretonskem klancu – Mûr-de-Bretagne oziroma bretonskem zidu. Bo pa 2. etapo zapletlo še vreme, saj so za čez ves dan napovedane plohe.

Tour de France 2021 se bo končal 18. julija na Elizejskih poljanah v Parizu, skupaj pa bo na sporedu osem šprinterskih, šest gorskih in pet razgibanih etap ter dve vožnji na čas.

Po etapi, analiza dirke po Franciji
Potegujte se za privlačne nagrade

Vabljeni ste k sodelovanju v treh nagradnih igrah MMC-ja:

- Navidezna dirka

- Nagradna igra Kolesarske zveze Slovenije - Prvo vprašanje se glasi: Katera izvedba Dirke po Franciji je na sporedu letos? Odgovore pošljite na naslov: mmc-nagrade@rtvslo.si

- Nagradni kviz na Facebooku