Kako bo prvi dan dirkala ekipa Jumbo Visma? Ali se bo Wout van Aert spustil v dvoboj s preostalima velikima favoritoma dneva in še po rumeno majico ali bo kot superpomočnik pomagal Primožu Rogliču, ki bi znal že prvi dan pridobiti nekaj sekund proti glavnim tekmecem za skupno zmago? Foto: ASO/Nicolas Prado
Kako bo prvi dan dirkala ekipa Jumbo Visma? Ali se bo Wout van Aert spustil v dvoboj s preostalima velikima favoritoma dneva in še po rumeno majico ali bo kot superpomočnik pomagal Primožu Rogliču, ki bi znal že prvi dan pridobiti nekaj sekund proti glavnim tekmecem za skupno zmago? Foto: ASO/Nicolas Prado

Brest četrtič gosti veliki štart (Grand Depart) Dirke po Franciji, prvič po letu 2008. Namesto prologa, kronometra ali šprinterske etape, se začenja s pravo klasiko po gričih Bretanje, kjer se bodo odvile uvodne štiri etape letošnje velike pentlje.

Sestavite ekipo za Navidezno dirko do 12.30!

Formalni štart v Brestu ob 12.10, po prečkanju reke se ob 12.30 na kilometru nič začenja zares. Do takrat imate čas za izbor svojih desetih kolesarjev, s katerimi boste odprli Navidezno dirko. Vsak dan nato lahko do kilometra nič tistega dne opravite dve menjavi. Za nedeljsko 2. etapo imate tako čas do 13.20.

Potegujte se za Kolesarsko kartico in druge privlačne nagrade

Vabljeni ste tudi k sodelovanju v nagradni igri Kolesarske zveze Slovenije. Prvo vprašanje se glasi: Katera izvedba Dirke po Franciji je na sporedu letos? Odgovore pošljite na naslov: mmc-nagrade@rtvslo.si

Za več informacij kliknite tukaj!

Nagradni kviz na Facebooku

Kateri je pravilni odgovor? Preizkusite svoje znanje spodaj.

Sorodna novica Sestavite svojo ekipo za Navidezno dirko ob Touru

Bretonska klasika za štart
3414,4 km v 21 etapah in 23 dneh. Osem šprinterskih, šest gorskih in pet razgibanih etap ter dve vožnji na čas. Skupno za 49 tisoč višinskih metrov (3 tisoč manj kot lani), skupno je 27 gorskih ciljev 2., 1. in visoke kategorije, tri etape s pravimi visokogorskimi zaključki. Od legendarnih vzponov sta tu dva: dvakratni vzpon na mitski Mont Ventoux in največkrat obiskano goro Toura Tourmalet.

A prvi dan že prinaša pravo bretonsko klasiko: Brest-Landerneau, 197,8 km.

Pika na i klanec Volčji brlog
Šest gorskih ciljev, štirje 4. kategorije in dva 3. kategorije, tudi ciljni Côte de la Fosse aux Loups oziroma v prevodu klanec Volčji brlog. Skupno 3158 višinskih metrov, razgiban teren, s kar nekaj ožjimi cestami. Vsaj vreme prvi dan ne bo oteževalo razmer: jasno, delno oblačno in 16 stopinj Celzija. Edini suhi dan v tednu z rahlo sapo za bretonske razmere ‒ do 10 km/h.

Favoritov krepko več kot deset
Prva rumena majica, za katero se poteguje vseh 184 kolesarjev, se bo delila na ciljnem klancu: 3 km s povprečnim naklonom 5,7 odstotka, kar pa ne pove prave zgodbe. Prva polovica vzpona ima povprečje 8 odstotkov, z maksimalnim naklonom 14 odstotkov, na koncu pa je lažna ravnina.

Za uvod ženska, letos zadnjič, enodnevna dirka

Ob 8.15 se v Brestu začenja zadnja enodnevna ženska dirka La Course v izvedbi Tour de France. Na štartu prestižne klasike v dolžini 107,4 km in istim ciljem v Landerneauju sta tudi dve Slovenki: državna prvakinja Eugenia Bujak (Ale BTC Ljubljana) in bronasta iz Kopra Špela Kern (Massi Tactic), ki vozi v vlogi kapetanke španske ekipe. Drugo leto se bo na zadnji dan Tour de France 2022 začela osemdnevna ženska Dirka po Franciji.

Puncheurji proti šprinterjem
Teren, ki ponuja priložnost za etapno zmago in najbolj čislano kolesarsko majico širokemu naboru kolesarjev. V prvi vrsti je favorizirana sveta trojica: Julian Alaphilippe, Mathieu van der Poel in Wout van Aert, iz druge vrste tako imenovanih puncheurjev (kolesarjev na poskok za kratke in strme klance, a dobrim pospeškom) Benoit Cosnefroy.

Ker pa je zid na začetku, na koncu pa skorajda ravno, je to tudi teren za šprinterje, ki zmorejo čez klančine ‒ torej borce za zeleno majico: Peter Sagan, Caleb Ewan, Sonny Colbrelli, Michael Matthews ... od Francozov Christopher Laporte.

Roglič bi si želel lažji štart v Bretanji

Kapetani morajo biti v ospredju
Ker zaradi cilja na kategoriziranem klancu ne bo veljalo pravilo 3 km (isti čas kot skupina v primeru padca) in 3 sekund (razmik med prišleki čez cilj za ustvarjanje časovnih razlik), bodo morali v ospredju biti tudi kandidati za skupno zmago. Zagotovilo na nekaj sekundne razlike tudi med kapetani.

Primož Roglič in Tadej Pogačar blestita na takšnih zaključkih, podobno Richard Carapaz, spredaj bo moral biti tudi Geraint Thomas. Vsaj na glas ob štartu v Brestu o boju za skupno zmago pa več kot tri ekipe UAE Emirates, Jumbo Visma in Ineos Grenadiers preostale ekipe niti ne govorijo.

Obeta se živčen dan z bojem za položaje v pelotonu, zlasti v zaključku, kjer se po krožiščih in zožanju ceste lahko za zmago bori prvih 25 kolesarjev, ki bodo zagrizli v ciljni vzpon.

Prva favorita za uvodno rumeno majico. Nizozemec Mathieu van der Poel, ki z ekipo Alpecin Fenix debitira na Touru. Veliki cilj je obleči rumeno majico, ki je njegov legendarni dedek Raaymond Poulidor ni nikoli oblekel, četudi je bil kar osemkrat na končnem odru za zmagovalce Tour de Francea, nato pa bil desetletja ambasador rumene majice. Francoz Julien Alaphilippe želi še tretje leto zapored obleči majico vodilnega in nadaljevati evforijo pri rojakih, ki jo sproža njegov napadalni slog kolesarjenja, ki se mu noče in ne želi odpovedati.

Pogačar se veseli uvodnih dveh etap Toura, saj imata zahteven zaključek

V nedeljo sledi Bretonski zid
Sobotna zgodba se bo ponovila v nedeljo na najbolj znamenitem klancu samosvoje pokrajine Mûr-de-Bretagne oziroma Bretonskem zidu. Čez njega se bo šlo dvakrat, prvič se bodo delile odbitne sekunde, drugič pa bo tam cilj kot na Touru 2018, ko je tam slavil Dan Martin. V nasprotju s soboto pa so za nedeljo obljubljene plohe.