Chris Froome je na Dirki po Franciji zmagal že štirikrat, tudi letos velja za velikega favorita. Foto: Reuters
Chris Froome je na Dirki po Franciji zmagal že štirikrat, tudi letos velja za velikega favorita. Foto: Reuters

33-letni Froome je bil pod preiskavo vse od lani, ko so po eni izmed etap na kolesarski Dirki po Španiji v njegovem urinu našli več kot dvakratno dovoljeno količino zdravila proti astmi Salbutamol.

Uci je končal primer "na podlagi mnenj strokovnjakov" in pravi, da Froome ni kršil pravil. Britanski zvezdnik je povedal, da čuti olajšanje in hvaležnost, ker je primer končan. "Zelo sem zadovoljen, da me je Uci oprostil. Odločitev je velika stvar zame in ekipo, pomembna je tudi za kolesarstvo. To je bilo čustvenih devet mesecev. Hvala vsem, ki so verjeli vame," je povedal Froome.

Zanimivo, kako se je po devetih mesecih mencanja odvil primer, ki razburja kolesarsko srenjo. V nedeljo so namreč prireditelji Dirke po Franciji sporočili, da Froomu ne dovolijo nastopa na Touru, ker proti njemu poteka postopek, dan pozneje pa se je UCI le odzval in prižgal zeleno luč.

UCI-jeva odločitev pomeni, da ni ovir za Froomov nastop na dirki vseh dirk. Če bo 29. julija na Elizejskih poljanah slavil končno zmago, se bo pridružil Francozoma Jacquesu Anquetilu, Bernardu Hinaultu, Belgijcu Eddyju Merckxu in Miguelu Indurainu, ki so na Touru slavili po petkrat.

Direktor dirke Tour de France Christian Prudhomme se je že odzval in potrdil: "Chris Froome se bo lahko udeležil dirke."

Prireditelji Dirke po Franciji so sicer v preteklosti že prepovedali nastop kolesarjem oziroma ekipi. Leta 2008 so zavrnili kar celotno ekipo Astane, saj so po njihovem "naredili škodo Touru in kolesarstvu sploh." S tem so preprečili, da bi Španec Alberto Contador branil svojo zmago iz leta 2007.

Največja kolesarska dirka na svetu se bo začela v soboto. Prenosi bodo na TV SLO 2 in MMC-ju.