Alekseju Lucenku je v zadnjih nekaj več kot 15 km uspel samostojen pobeg. Foto: Reuters
Alekseju Lucenku je v zadnjih nekaj več kot 15 km uspel samostojen pobeg. Foto: Reuters

Drugo mesto je zasedel Španec Jesus Herrada (Cofidis), ki je zaostal 55 sekund, dve minuti in 15 sekund za zmagovalcem je v cilj prišel Belgijec Greg Van Avermaet (CCC), tik za njim Američan Nelson Powless (EF PRO), nato pa je sledila glavnina. V pelotonu je tik pred ciljem napadel Francoz Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick Step), ki je v peti etapi po napaki nesrečno izgubil rumeno majico. Proti najboljšim v skupnem seštevku je z napadom pridobil sekundo.

Miren dan na Touru: Zmaga Lucenka, Pogačar 11., Roglič 21.

"Že v avtobusu, ko smo se peljali na start, smo se dogovorili, da grem na etapno zmago. Trasa mi je bila pisana na kožo, treba je bilo priti samo v beg. Uspelo mi je, nato pa sem s svojim ritmom lomil tekmece, krize nisem imel," je bil zadovoljen Lucenko.

Yates ohranil tri sekunde naskoka pred Rogličem

Pogovor s Primožem Rogličem po koncu 6. etape

Najboljši v skupni razvrstitvi so zaostali dve minuti in 53 sekund. Deseto mesto je zasedel nosilec rumene majice Adam Yates (Michelton Scott), tik za njim je bil Tadej Pogačar (UAE), Primož Roglič (Jumbo Visma) pa je bil 21. V skupnem seštevku je Yates tako ohranil tri sekunde naskoka pred Rogličem in sedem pred Pogačarjem, ki je ohranil belo majico.

Kapetan UAE-ja je imel znova tehnično težavo na kolesu, toda s pomočjo Jana Polanca, ki je bil tokrat 47., in Fabia Aruja, ki je sicer na vzponih poskusil z napadom, a se mu ni izšlo, je hitro ujel glavnino. Skupno je Polanc zdaj 49., Matej Mohorič, ki je bil na šesti etapi 99., je 102., Luka Mezgec, ki je zasedel 136. mesto, pa je 145.

Pogačar: Najtežje etape še prihajajo

Pogovor s Tadejem Pogačarjem po koncu 6. etape Toura

"Bil je precej hiter štart. V ospredju so bili zelo dobri tekmovalci. Če bi jih res hoteli uloviti, bi porabili preveč energije za en dan. Konec koncev je to šele šesta etapa in kar nekaj jih je še pred nami. Ineos je narekoval dober ritem in vsi smo bili zadovoljni s tem. Spet lep sončen dan za nas," je po koncu etape za TV Slovenija povedal Roglič.

Pogačar pa je dodal: "Bil je kar zahteven dan, tako da sem vesel, da sem obdržal belo majico. Imel sem defekt na vrhu vzpona 1. kategorije. Jan in Fabio sta me počakala. Ekipa je ves dan opravila dobro delo. Mislim, da je pripravljenost kolesarjev res na visoki ravni. Ni takih razlik. Mogoče se zdi, da se samo malce gledamo, a dejansko smo kar vsi malce trpeli danes. Najtežje etape še prihajajo in ne moremo vseh nabojev izprazniti na takšnih malce lažjih."

Odločitev padla na najtežjem vzponu

Lucenko je dosegel največji uspeh v karieri. Nekdanji svetovni prvak do 23 let je po Vuelti leta 2017 drugič dobil etapo na tritedenski dirki. Za svojo 27. zmago je moral 27-letni kazahstanski prvak prevoziti 191 km. Prvih 150 km je bilo ravninskih, v zaključku pa je karavana morala opraviti s tremi kategoriziranimi vzponi.

Oblikovala se je ubežniška skupina osmih kolesarjev, ki so dolgo ohranjali šest minut naskoka pred glavnino, ko pa so se začeli zadnji klanci, se je ta hitro stopila. Toda ritem kolesarjev, zbranih okoli rumene majice, je kmalu popustil.

Zadnji kilometer šeste etape Toura

Za zmago so tako obračunali ubežniki. Odločitev je padla na vzponu 1. kategorije Col de la Lusette (1351 m, klanec dolg 11,7 km, povprečni naklon 7,3 odstotka), ki je bil tudi najzahtevnejši vzpon etape. Powless je približno 20 km pred ciljem s spremembo ritma poskrbel, da je ubežniška skupina razpadla.

Približno štiri kilometre pred vrhom vzpona je znova pospešil in iz vodilne četverice sta ostala le še dva, toda Američan je nato kmalu popustil, kar je izkoristil Lucenko in hitro pridobil precej prednosti. Kazahstanec je dirkal v visokem ritmu, Herrada se mu je vmes približal na 20 sekund, toda kmalu popustil in zaostal, Lucenko pa je v samostojnem pobegu praktično vse do cilja na Mont Aigoual le še pridobival.

V petek ogrevanje pred Pireneji

Profil petkove etape ustreza sprinterjem, mogoči pa so tudi pobegi. Karavana bo na poti v Pireneje na 168-kilometrski preizkušnji opravila s tremi vzponi nižjih kategorij, zaključek etape pa je ravninski. V soboto in nedeljo sta na sporedu gorski etapi v Pirenejih.

6. etapa

Le Teil - Mont Aigoual, 191 km:       
  1. A. LUCENKO       KAZ      4:32:34
  2. J. HERRADA       ŠPA        +0:55
  3. G. VAN AVERMAET  BEL         2:15
  4. N. POWLESS       ZDA         2:17
  5. J. ALAPHILIPPE   FRA         2:52
  6. B. MOLLEMA       NIZ         2:53
  7. M. KWIATKOWSKI   POL          vsi
  8. E. BERNAL        KOL             
  9. R. CARAPAZ       EKV             
 10. A. YATES         VB          isti
 ...                                  
 11. T. POGAČAR       SLO             
 21. P. ROGLIČ        SLO          čas
 47. J. POLANC        SLO        +3:12
102. M. MOHORIČ       SLO        25:01
145. L. MEZGEC        SLO        31:09
Skupni vrstni red po 6. etapi:        
  1. A. YATES         VB      27:03:57
  2. P. ROGLIČ        SLO        +0:03
  3. T. POGAČAR       SLO         0:07
  4. G. MARTIN        FRA         0:09
  5. E. BERNAL        KOL         0:13
  6. T. DUMOULIN      NIZ          vsi
  7. E. CHAVES        KOL             
  8. N. QUINTANA      KOL         isti
  9. R. BARDET        FRA             
 10. M. A. LOPEZ      KOL          čas
 16. J. ALAPHILIPPE   FRA         0:15
 49. J. POLANC        SLO        14:26
 99. M. MOHORIČ       SLO        55:32
136. L. MEZGEC        SLO      1:15:30

Najboljši mladi kolesar (bela majica):
  1. T. POGAČAR       SLO     27:04:04
  2. E. BERNAL        KOL        +0:06
  3. E. MAS           ŠPA         0:15