Zadnja dva km 10. etape Toura 2022

Zaradi pozitivnega izvida testa je moral dirko pred startom 10. etape zapustiti George Bennett, pozitiven pa je še en član ekipe UAE Emirates Rafal Majka, ki pa je lahko začel današnjo etapo. Že pred dnevi je vodilni Tadej Pogačar zaradi okužbe s koronavirusom ostal brez motorja Vegarda Stakeja Laengna. Ob tem ima vidne težave s formo Marc Hirschi, ki je zadnji hip vskočil na start v København po umiku prav tako okuženega Mattea Trentina.

Pogačar je znova dobil sprint kapetanov navkreber, pri čemer je bil nekaj dolžin kolesa pred Vingegaardom, Masom, Thomasom, Yatesom ... a premalo, da bi pridobil vsaj dodatno sekundo. Foto: Reuters
Pogačar je znova dobil sprint kapetanov navkreber, pri čemer je bil nekaj dolžin kolesa pred Vingegaardom, Masom, Thomasom, Yatesom ... a premalo, da bi pridobil vsaj dodatno sekundo. Foto: Reuters

Za 11 sekund zadržal rumeno majico

Ob zdesetkani ekipi pomočnikov se emirati niso naprezali in so dopustili beg močne skupine 25 kolesarjev, ki je med seboj obračunala za etapno slavo. Osrednje ime bega je bil Nemec Lennard Kämna, osmoljenec petkove 7. etape, ko so ga na La Super Planche des Belles Filles ujeli vsega 75 metrov pred ciljem. Tokrat je bil kolesar Bore Hansgrohe na robu prevzema skupnega vodstva, a kot so mu pošle moči v boju za etapno zmago, tako je izgubil tudi dragocenih 11 sekund, kolikor mu jih je zmanjkalo, da bi slekel Pogačarja.

Vseeno nov sprint Pogija, a brez dobička

V glavnini se UAE Emirates niso naprezali vse do zadnjih 200 metrov, ko je pospešil Enric Mas, čemur je sledil sprint Tadeja Pogačarja, ki se je otresel vseh kapetanov in pobral 20. mesto, a vseeno prednost pred Jonasom Vingegaardom ni znašala več kot sekundo, tako da ni povečal prednosti pred glavnimi tekmeci za končno slavje v Parizu.

Pogačar po 10. etapi ostaja v skupnem vodstvu

"Velik udarec. Izgubili smo dva zelo močna kolesarja. Oba sta bila visokorizična za covid, saj predtem še nista imela koronavirusa. Sta močno razočarana. Še vedno smo ekipno zelo močni in motivirani. Borili se bomo naprej, vse do konca," je o izgubi pomembnega gorskega pomočnika Georgea Bennetta dejal Pogačar.

Med 24-člansko skupino kapetanov je bil tudi Primož Roglič, ki je mirno preživel dan in zasedel 28. mesto. Med obema slovenskima šampionoma so se zvrstili Vingegaard, Mas, Thomas, Yatesa, Gaudu, Bardet in Quintana. Zaradi napredovanja Kämne na drugo mesto in Luisa Leona Sancheza na 10. mesto je Roglič v skupnem seštevku izgubil dve mesti in je zdaj skupno na 13. mestu.

Magnus Cort je zaznamoval Grand Depart v domači Danski in je z 11 osvojenimi gorskimi cilji na začetku postavil nov rekord Toura, zdaj pa je k temu dodal še drugo etapno slavje na dirki vseh dirk. Foto: Reuters
Magnus Cort je zaznamoval Grand Depart v domači Danski in je z 11 osvojenimi gorskimi cilji na začetku postavil nov rekord Toura, zdaj pa je k temu dodal še drugo etapno slavje na dirki vseh dirk. Foto: Reuters

"Pikčasti" Cort do etapne krone

Etapo je zaznamoval beg 25 kolesarjev, ki se je oblikoval šele po 50 km. Od napadalcev se je ločil Alberto Bettiol (EF Education EasyPost). Ravno ko je Italijan povečeval prednost, je 36 km pred ciljem nastal zaplet. Na cesti so bili priklenjeni in prilepljeni okoljevarstveni protestniki. Sledila je prekinitev dirke, ki se je nato nadaljevala z istimi razlikami kot v času prekinitve.

Sorodna novica Okoljevarstveni protestniki za dobrih deset minut prekinili etapo

Na ciljnem vzponu na gorsko letališče Megeve (1460 m. n. v.; 4,1 % v dolžini 19,2 km) se je kopica kolesarjev izmenjavala v vodstvu, vseeno je na koncu o etapni zmagi odločal sprint preostale deseterice. Najmočnejše noge sta imela Magnus Cort Nielsen in Nick Schultz, po fotofinišu pa je slavil Danec, ki je za nekaj centimetrov prehitel Avstralca. Zmaga za ameriško ekipo EF Education EasyPost in novo drugo mesto za avstralsko zasedbo BikeExchange Jayco.

"Ko sem prišel na ciljno ravnino na letališču, sem na koncu videl ciljni napis Tour de France in sem si rekel: to je moje, samo vzeti moram, ne glede na ceno," je sklepni sprint za 23. zmago kariere in drugi etapni uspeh na Touru opisal presrečni 29-letni Danec. Junak uvodnih dni s pikčasto majico se je izrecno zahvalil ekipnemu kolegu Bettiolu, ki se je tako oddolžil za neobičajno pomoč Pogačarju na kockah, zaradi česar se je nato opravičil kolegom pri EF Education EasyPostu.


10. etapo smo spremljali v aplikaciji MMCživo.

Deseta etapa je bila med najkrajšimi na letošnji francoski pentlji. Začela se je v Morzinu, po 148 kilometrih in 2400 višinskih metrih se je končala na gorskem letališču v Megèvu. Na 109. Dirki po Franciji se sicer kar tri etape sklenejo na francoski posebnosti – altiportih. V 14. etapi sledi Mende, v 17. etapi pa Peyragudes.

Pogačar: Upam, da se okužba ne bo razširila po ekipi

Sledita Granon in Alpe d'Huez

Vse to pa je − kot rečeno − uvertura v sredo in četrtek, ko karavano skupaj čaka sedem kategoriziranih vzponov, od tega kar pet zunajkategoriziranih, hkrati pa naj bi bilo še izjemno vroče. Sredna 11. etapa se bo končala na prelazu Granon, četrtkova 12. etapa pa na ikoničnem Alpe d'Huezu.

Odstopiti je moral tudi Luke Durbridge (BikeExchange Jayco), ker je bil pozitiven na koronavirus. Zaradi poškodb in bolezni 10. etape nista začela niti lani četrtouvrščeni Ben O'Conner (Ag2r Citroën) in Alexis Vuillermoz (TotalEnergies).

084 Pogačar že v rumenem, Roglič bo adut Jumba iz druge vrste

V pripravah na 10. etapo smo vam pripravili:
Podkast SOS-odmev: analiza dosedanjega Toura
Tour 202: vloga maserjev in regeneracije
Kolumna: O nastopih Primoža Rogliča
Pogačarjevo pričakovanje vročine
Sodelujte v Navidezni dirki

Prenos na TV SLO 2 v vseh državah EU-ja

RTV-jevi zavezanci lahko Dirko po Franciji spremljate po spletu po vseh državah EU-ja. Predpostavka je aktiviranje storitve na rtvslo.si.

Koronavirus izločil še drugega Pogačarjevega pomočnika