084 Pogačar že v rumenem, Roglič bo adut Jumba iz druge vrste
Primož Roglič, ki je trenutno skupno 11., in vodilni Tadej Pogačar med petkovo sedmo etapo. Foto: AP
Primož Roglič, ki je trenutno skupno 11., in vodilni Tadej Pogačar med petkovo sedmo etapo. Foto: AP

Pet dni zapored je Tadej Pogačar napadal in lovil minimalna povečanja skupne prednosti. Ob koncu prvega tedna na Touru 2022 je gorenjski volk odet v rumeno majico, a prvi tekmec je blizu, hkrati pa ne manjka kolesarjev, ki zaostajajo do dve minuti. Ne nazadnje je nesrečni Primož Roglič kljub padcu in vidnim bolečinam oddaljen manj kot tri minute in ostaja pomemben adut Jumba Visme, da užene dvakratnega zmagovalca Dirke po Franciji.

Prve nevarnosti so mimo: uvodni teden "klasik", predvsem pa koronavirus ni razredčil vrst favoritov.

Napovedani so vroči dnevi v Alpah: tako dobesedno kot na cesti. Številčno oslabljena ekipa UAE Emirates stavi na moč gorskih pomočnikov in moč kapetana. Lahko čebele z navezo Jonas Vingegaard in Primož Roglič zasuka potek 109. velike pentlje ali se v igro za vrh vmešajo grenadirji, ki zasedajo tri mesta med prvo sedmerico, ali mogoče celo najboljša Francoza?

Vabljeni k poslušanju

Deja vu na deja vu, a s pomembno razliko

"Podobno kot lani majico vodilnega po treh sedminah dirke nosi Tadej Pogačar, podobno kot lani smo v tem tednu videli padec Primoža Rogliča in podobno kot lani se vsi strokovnjaki sprašujejo, kdo ali kaj lahko sleče rumenega Pogačarja … Le da je bistvena razlika: lani je imel kapetan UAE-ja pet minut prednosti, tokrat 'le' 39 sekund. Dirka torej še zdaleč ni odločena," izhodišče pred drugim popolnim tednom Toura 2022 poudarja voditelj MMC-jevega športnega podkasta MMC-odmev Slavko Jerič.

Sorodna novica "Za menoj je veliko vročih dni, na Alpe d'Huezu sem bil dvakrat pri 37 stopinjah"

"Jurišal je od kock Arenberga dalje. Sreda, četrtek, petek in sobota. Tukaj je pridobival po par sekund proti Jonasu Vingegaardu. Pa tudi v nedeljo, v zadnjem kilometru in pol, ki ga nismo videli na TV, je šel na glavo in razen proti Jonasu ukradel tri sekunde … Da, dve zaporedni etapni zmagi in še tretje mesto ter peto in sedmo mesto. Veliko napadov in skokov ter tudi kurjenja ekipe v nedeljo za vseeno ne prevelik dobiček. Da, drži tudi, ni še bilo dneva, ko bi izgubil sekunde proti kapetanom," na drugi strani sovoditelj Toni Gruden poudarja Pogačarjevo napadalnost, ki pa ni prinesla občutne prednosti.

Oddaja majice – nevaren precedens za Pogija?

Ali Pogačar preveč razmetava z močmi in zakaj pri ekipi UAE Emirates v nedeljo, ko je bila z Rigobertom Uranom, nekoč že na koncu drugim v Parizu na Dirki po Franciji 2017, niso oddali rumene majice vodilnega? "Ali bi z Uranom v rumenem pri UAE Emirates sploh koga zavedli?" razmišlja Gruden, kot najustreznejša kandidata za oddajo rumene majice, ki bi k delu prisilila tudi Jumbo Vismo in Ineos Grenadiers, pa ponuja oba Francoza: David Gaudu (Groupama FDJ) je peti s +1:38, Romain Bardet (DSM) pa šesti z 1:39.

A Tadej Pogačar v karieri še nikoli ni res predal majice vodilnega.

"OK, tukaj je ena zvezdica – Dirka po Valencii 2020, pa še to bolj zaradi tehnikalije, ko je en dan majico vodilnega nosil Jack Haig, a z istim časom kot Pogačar," je Gruden spomnil na eno najosupljivejših statistik oziroma – bolje rečeno – dirkalnih navad mladega slovenskega šampiona. Ko Pogačar povede na etapni dirki, jo tudi osvoji.

Sorodna novica Po Danski favorizirani trojec Pogačar, Vingegaard in Roglič že korak pred vsemi

Le enkrat "posodil" majico za en dan

V profesionalni karieri je Pogi od leta 2019 doslej dobil 11 etapnih dirk. Kot mlajši član do 23 let je v sezoni 2018 slavil na treh etapnih dirkah, prvo mednarodno etapno dirko pa je osvojil kot mladinec leta 2016, ko je bil prvi na Giro della Lunigiana. Dirka po Franciji 2022 je šestnajsta etapna dirka, na kateri je povedel in – kot rečeno – edinkrat je majico vodilnega posodil za en dan na Dirki po Valencii 2020, na kateri je nato z drugo etapno zmago odločil februarsko ogrevanje za sezono.

Danec verjame v ponovitev Mont Ventouxa

Drugouvrščeni Jonas Vingegaard deluje samozavestno in poudarja, da pravi in dolgi gorski vzponi šele prihajajo. Se res lahko ponovi Mont Ventoux, na katerem je lani ob drugem prečkanju ikonične provansalske gore v zgolj zadnjega 1,5 km sicer 50-minutnega vzpona pobegnil Pogačarju za kar 37 sekund?

Pogled je uperjen zlasti v sredno 11. etapo in četrtkovo 12. etapo, na katerih se bo šlo oba dneva prek Galibierja kot najvišje točke letošnje dirke, skupaj pa se bo zvrstilo pet vzponov zunaj kategorije, obakrat tudi kot ciljna klanca – najprej na prelazu Granon, nato pa na mitskem Alpe d'Huezu.

V prvih devetih etapah je od kapetanov napadal samo Tadej Pogačar, izjema je bil makadamski sklepni del na La Planche des Belles Filles, na katerem je bil Jonas Vingegaard izredno blizu uspeha. Foto: EPA
V prvih devetih etapah je od kapetanov napadal samo Tadej Pogačar, izjema je bil makadamski sklepni del na La Planche des Belles Filles, na katerem je bil Jonas Vingegaard izredno blizu uspeha. Foto: EPA

21 sekund na cesti, 18 pri bonifikacijah

Največ, a zgolj 13 sekund, je Vingegaard doslej izgubil na kockah zaradi panične reakcije ob sneti verigi, vse preostale dni je bil ob boku Tadeja Pogačarja. Enkrat ga je napadel, predvsem pa mu je sledil tudi ob sprinterskih pospeških navkreber. Na cesti je bilo zgolj za 21 sekund razlike, dodatnih 18 sekund prednosti so vodilnemu Slovencu prinesle bonifikacije.

Vendar je v izjavah po koncu nedeljske devete etape Vingegaard potrdil, da so pri nizozemski ekipi predvidevali, da bodo oni v prednosti in ne v zaostanku. Med osmerico je četverica specialistov za klasike, a na koncu so sprožili en sam napad na Pogačarja, in še to na makadamskem zaključku ter največji klančini na celotni Dirki po Franciji.

"Primož Roglič okreva, čeprav še ni tako dobro, kot bi si želeli. V etapi na tlakovcih je res hudo padel. Moramo biti zadovoljni. Vedno je lahko bolje, a se lahko stanje tudi zelo poslabša," je na prosti dan športni direktor Grischa Niermann potrdil, da zasavski orel še zdaleč ni 100-odstoten. Foto: EPA

Roglič v napad(e) na predzadnjih klancih

Zdaj je Danec nesporni kapetan Jumba Visme. Potem ko je zelena majica tako rekoč že oddana Woutu van Aertu, se Belgijec lahko podredi in dela za ekipo. Kaj pa Primož Roglič?

Če je zdrav oz. vsaj z občutno manj bolečinami, kot je bil pretekle dni, ko so mu morali pomagati na kolo in z njega. Ob zaostanku slabih treh minut in šampionskih odzivih na padce vsekakor ostaja v igri kot napadalec iz druge vrste.

"Zagotovo je v nogah brutalno močen. Da z nešteto noži v hrbtu pride kot tretji na La Super Planche des Belles Filles … Moral bi biti adut za napad od daleč. Se pravi: Rogla v napad na predzadnjem vzponu glavnih štirih gorskih etap: ali v 11. in 12. v Alpah ali v 17. in 18. v Pirenejih."


Sorodna novica Kdo ali kaj lahko ogrozi Slovenca? Hvastija: atomska bomba ali covid

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem se je govorilo še o naslednjih temah:
− koliko kilometrov so že prekolesarili in koliko jih manjka do Pariza,
− ali Pogačar razmetava svoje in ekipne moči,
− ekipa UAE Emirates prevzema smolo namesto kapetana,
− ali sta imela Vingegaard in Roglič enako izhodišče v ekipi,
− prva predpostavka za Rogliča: zdravje, nato pa ...,
− Vingegaardov sprint navkreber na ravni Pogačarjevega,
− o (ne)slavju na La Planche des Belles Filles leta 2020,
− možnost taktičnega zavezništva med Jumbom in Ineosom,
− kaj je največji tekmec Pogačarja: A, B, C ali D,
− vročina in mit, da Pogi v njej pregori,
− majhen kotiček za Thibauta Pinota,
− o Nostradamusu in Navidezni dirki ter o tem, kje sta voditelja na lestvici,
− zanimivost o številki 84 kot seštevku odgovora na vse, kar združuje tudi Pogačarja in Rogliča.