Pello Bilbao je prvo špansko zmago na Dirki po Franciji po letu 2018 (Omar Fraile) dosegel v mestu Issoire, ki je petič gostilo Tour. 167,2 km dolga etapa s skupno 3151 višinskimi metri je imela pet kategoriziranih vzponov, štiri tretje kategorije in enega druge kategorije. Foto: Reuters
Pello Bilbao je prvo špansko zmago na Dirki po Franciji po letu 2018 (Omar Fraile) dosegel v mestu Issoire, ki je petič gostilo Tour. 167,2 km dolga etapa s skupno 3151 višinskimi metri je imela pet kategoriziranih vzponov, štiri tretje kategorije in enega druge kategorije. Foto: Reuters

Drugo mesto je v poletni pripeki s temperaturami do 38 stopinj Celzija zasedel Nemec Georg Zimmermann (Intermarche Circus Wanty), tretje pa Avstralec Ben O'Connor (AG2R Citroën). Glavnina s Tadejem Pogačarjem (27. mesto) je prišla v cilj slabe tri minute pozneje (+2:53).

V drugem delu etape se je izoblikovala skupina 14 kolesarjev, ki je imela tri minute prednosti pred glavnino. Približno 35 kilometrov pred ciljem sta v ozadju za 30 sekund ušla Mathieu van der Poel in Wout van Aert, a ju je v nadaljevanju glavnina znova ujela.

Zadnji trije kilometri 10. etape Dirke po Franciji

Neilands ujet tri kilometre pred ciljem

Na zadnjem kategoriziranem vzponu dneva je v ospredju napadel Latvijec Krists Neilands (Israel Premier Tech) in si prikolesaril 30 sekund prednosti pred zasledovalci. Šlo je za klanec tretje kategorije na Cote de La Chapelle-Marcousse 980 metrov visoko (6,5 km; povprečni naklon 5,6 odstotka).

Ubežna skupina se je razbila na več manjših skupin. V prvi za Neilandsom so bili Chaves, Bilbao, O'Connor, Zimmermann in Pedrero, še pol minute več pa so zaostajali Kwiatkowski, Alaphilippe, Skjelmose in Barguil.

V zadnjih 25 kilometrih so se kolesarji samo še spuščali. Prednost Neilandsa se je počasi zmanjševala, pet kilometrov do cilja je bila le še osem sekund. Dva kilometra pozneje je bil Latvijec ujet.

V zaključku je najprej z napadom poskušal O'Connor, nato sta nekoliko ušla Zimmermann in Bilbao. Ta trojica je tudi prva prišla v cilj, najboljši je bil Bilbao. Bask, ki bo po sezoni končal kariero, je skupno z 11. napredoval na 5. mesto (+4:34).

Izjava športnega direktorja Bahraina Gorazda Štanglja o zmagi Pella Bilbaa

Bilbao: Vedel sem, da sem najmočnejši

Za 33-letnega Bilbaa je to 16. zmaga v karieri in tretja na tritedenskih dirkah, potem ko je leta 2019 dvakrat slavil na Dirki po Franciji. Zmaga nosi veliko čustveno noto, saj Bahrain Victorious na dirki nastopa v spomin prejšnji mesec umrlemu moštvenemu kolegu, Švicarju Ginu Mäderju.

"Vedeli smo, da bo začetek etape zelo zahteven, a čakali smo na pravo skupino. Vsi v naši ekipi smo poskušali, tudi Matej Mohorič, meni je k sreči uspelo. V zadnjih treh kilometrih sem vedel, da sem najmočnejši, prevzel sem odgovornost in pokril vse napade. V zadnjih 200 m sem samo še pritiskal na pedale, razmišljal sem le o tem, zakaj dirkamo tu, zaradi Gina Mäderja," je povedal Bilbao.

Veliko razburljivega dogajanja na deseti etapi
Pello Bilbao zmago posvetil Ginu Mäderju
Analiza 10. etape s Petrom Wrolichom in Janijem Brajkovičem
Skupni vrstni red po 10. etapi:       
  1. J. VINGEGAARD     DAN    42:33:13
  2. T. POGAČAR        SLO       +0:17
  3. J. HINDLEY        AVS        2:40
  4. C. RODRIGUEZ      ŠPA        4:22
  5. P. BILBAO         ŠPA        4:34
  6. A. YATES           VB        4:39
  7. S. YATES           VB        4:44
  8. T. PIDCOCK         VB        5:26
  9. D. GAUDU          FRA        6:01
 10. S. KUSS           ZDA        6:45
 ...                                  
 75. M. MOHORIČ        SLO     1:23:12
120. L. MEZGEC         SLO     1:58:48

Pogačar in Vingegaard na začetku etape na kratko v begu

V skupnem seštevku sta Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar svet zase, ob razliki pičlih 17 sekund in na ožjih razgibanih cestah pa bi se se lahko zapletlo tudi na etapi, kjer naj bi kapetani nadaljevali aktivni počitek.

Tadej Pogačar. Foto: Reuters
Tadej Pogačar. Foto: Reuters

Prav nosilec bele majice Pogačar je na začetku etape poskrbel za kaos in razpad na več skupin. Skupaj s svojo senco Vingegaardom se je znašel v begu, ujel prve napadalce, nato pa je ekipa UAE Emirates le nehala preizkušati osamljenega Danca, ki je ob sebi imel le enega pomočnika.

Bela in rumena majica sta zadaj pustila večino kolesarjev iz vodilne deseterice, kar je sprožilo dolg beg. David Gaudu se je vrnil šele po enournem lovu, ko se je spredaj po 50 km le izoblikoval beg dneva.

Z napadom je poskušal tudi Matej Mohorič, ki je šel naprej na spustu skupaj z Julianom Alaphillipom, a ju je glavnina ujela.

"Res je bil težek in selektiven začetek. Veliko favoritov za skupni seštevek je poskusilo z begom in vsi smo se znašli tam spredaj. Uro in pol je šlo na vso moč, nato pa se je umirilo. Vroče je bilo, res noro vroče. Ekipa je naredila dobro delo in me hladila nonstop. Jutri pričakujem malenkost lažji dan. Upamo, da ne bo tak start kot danes in bo etapa rezervirana za sprinterje," je za TV Slovenija dejal Pogačar.

V sredo bo precej ravninska etapa od Clermont-Ferranda do Moulinsa. Na 179,8 km dolgi trasi bodo le trije krajši vzponi četrte kategorije.

Pogovor s Tadejem Pogačarjem po 10. etapi Toura
Prerez 10. etape, ki je v celoti potekala po departmaju številka 63 – Puy de Dome. Foto: ASO
Prerez 10. etape, ki je v celoti potekala po departmaju številka 63 – Puy de Dome. Foto: ASO