Prvi favorit šprintov na letošnjem Touru Caleb Ewan je končal dirko, ker je padel na zavoju, ki ga v zaključku šprinterske etape ne bi smelo biti po lastnih UCI-pravilih. Foto: EPA
Prvi favorit šprintov na letošnjem Touru Caleb Ewan je končal dirko, ker je padel na zavoju, ki ga v zaključku šprinterske etape ne bi smelo biti po lastnih UCI-pravilih. Foto: EPA
Sorodna novica Cavendisheva pravljica: po petih letih spet kralj šprinta

Že takoj po zaključku 3. etape s ciljem v Pontivyju so se razširile govorice, da se kolesarji v svojih pogovornih aplikacijah dogovarjajo za protestno akcijo. Po eni strani se ponuja možnost prave stavke, ponoči naj bi se dogovorili za 50-km nevtralizirano vožnjo na začetku torkove 4. etape Redon‒Fougeres, 150 km.

Krvavi davek kaotičnega ponedeljka
Primož Roglič, Arnaud Démare, Bryan Coquard, Caleb Ewan, Warren Barguil, Valentin Madouas, Peter Sagan, Jack Haig in drugi so bili žrtve padcev v kaotičnem zaključku, ko se je zadnjih 20 km vozilo na preozkih in preveč zavitih cestah. Že na začetku je na mokri cesti na t. i. ležečem policaju padel tretji favorit Geraint Thomas in za sabo povlekel še tri kolesarje. Dneva niso dokončali Rogličev pomočnik Robert Gesink, šprinterski zvezdnik Ewan in kapetan Bahraina Haig (skupno peti po uvodnih dveh etapah).

Sorodna novica Roglič: "Nič ni zlomljenega. Dokler sem na dirki, se bom boril."

Šprint na spustu in še z zavojem tik pred ciljem
Ob tem je v zadnjih kilometrih šlo dejansko navzdol, tudi v sam šprint, kjer je bil za nameček še zavoj manj kot 200 metrov pred ciljno črto. Oboje ‒ spust v cilj in zavoji v zadnjih nekaj sto metrih so po pravilniku UCI-ja prepovedani. Kot da skorajšnja tragedija Fabia Jakobsena na Dirki po Poljski lanskega avgusta ni bila dovolj ...

4. etapa - štart ob 13.40

Prvi torek Toura 2021 prinaša 4. etapo Redon-Fougeres, 150,5 km. Ravninska etapa za šprinterje s precej manj zapletenim zaključkom kot v ponedeljek. Kilometer nič bo ob 13.40, do takrat pa lahko izvedete dve menjavi v Navidezni dirki.

Gilbert: UCI-komisarji zavrnili kompromis
Predstavnik v uradnem združenju profesionalnih kolesarjev (CPA) in veteran Philippe Gilbert je potrdil, da so kolesarji in ekipe zahtevali spremembe pravil za ponedeljkovo etapo. "Vedeli smo, da je finale izredno nevaren, zato smo prek CPA-ja zahtevali nevtralizacijo časov 5 km. Prireditelj ASO se je strinjal z našim predlogom, vendar so komisarji Mednarodne kolesarske zveze to zavrnili."

Padec Rogliča 10 km pred ciljem 3. etape

Incident Colbrelli ‒ Roglič
Nekateri komentatorji in analitiki so sicer sprva preučevali, v kolikšni meri so kolesarji sami krivi za padce, koliko je bilo njihovih napak. V ospredje je stopil padec Primoža Rogliča, ki je bil skupaj s Tadejem Pogačarjem nesporni prvi favorit za končno zmago, zdaj pa je njegov Tour negotov, četudi bo nadaljeval, ker ni v obtolčenem telesu nič zlomljenega.

Roglič je po slikanju in zdravniškem pregledu v izjavi za prisotne medije potrdil, da ga je italijanski prvak Sonny Colbrelli podrl s čistim bôdičekom, a tudi zraven pojasnil, da je vzrok v preozki cesti. Rogličeva ekipa Jumbo Visma je sicer v svojih objavah izpustila obtožujoči del izjave, vseeno pa se je šprinter Bahraina Victoriousa hitro odzval in zanikal krivdo za incident.

Sorodna novica Po padcu okrvavljeni Roglič izgubil več kot minuto, Pogačar pol minute

Čustveni Madiot: "Kot oče si ne želim sina kolesarja"
A širša svetovna kolesarska javnost se je hitro začela spraševati, zakaj je potrebno toliko padcev v uvodnih etapah največje kolesarske dirke na svetu, kar je sicer večdesetletna tradicija. Ponedeljkovi prizori so sprožili mrzlično iskanje sistemskega krivca.

"Sem oče in številni starši gledajo Tour in zdajle popolnoma razumem, zakaj si ti starši ne želijo, da bi njihovi otroci postali profesionalni kolesarji. Kot oče si ne želim, da bi sin postal kolesar," je v čustvenem nagovoru za francosko televizijo takoj po koncu masakra 3. etape letošnjega Toura začel pripovedovati šef francoske ekipe Groupama FDJ Marc Madiot.

Sestanek pred štartom

"Kolesarji spoštujejo pokrovitelje, Tour, prireditelje, a želijo tudi sami spoštovanje. Tekmovalci in ekipe se za zdaj niso odločili za stavko. Športni direktorji se bodo dopoldne pred štartom sestali s prirediteljem ASO-jem," je za Liberation napovedal Pascal Chanteur, francoski predstavnik v združenju profesionalnih kolesarjev.

"O tem govorimo že leta, a rešitve ne moremo najti. Tako naprej ne moremo nadaljevati. To ni več kolesarjenje. Zavoj le 150 metrov pred ciljem. V kakšen stanju je zdaj Ewan? In drugi, ki so padli predtem? Torej moramo spremeniti. /.../ Ker če tega ne storimo, bomo nekega dne imeli mrtve. To ni vredno našega športa. Ni težava samo proga, težava je celota. Trasa, ekipe, dirkači, organizatorji. Krivi so naši mednarodni organi, ki ne urejajo dovolj stvari in ne upoštevajo mnenj starešin," je bil kot vedno zgovoren Madiot, nekdanji profesionalec v obdobju 1980‒1994 in dolgoletni vodja najstarejše francoske elitne kolesarske ekipe.

Ponedeljkova 3. etapa je potekala po departmaju Morbihan, kjer je doma predsednik UCI-ja David Lappartient. Foto: AP
Ponedeljkova 3. etapa je potekala po departmaju Morbihan, kjer je doma predsednik UCI-ja David Lappartient. Foto: AP

Predsednik krivdo vali na same kolesarje
Z ASO-ja, ki se je očitno na zahtevo kolesarjev strinjal s premikom navidezne črte, do katere se borijo kandidati za skupno zmago, se je pozornost usmerila na Mednarodno kolesarsko zvezo (UCI). Ne nazadnje, ker je ciljno mesto Pontivy rojstni kraj predsednika UCI-ja Davida Lappartienta.

Kaotičen zaključek 3. etape

Pričakovano je Lappartient, sicer župan bližnjega bretonskega mesta Sarzeau, vse obtožbe in kritike zavrnil: "Ceste so bile čudovite in široke. Ni bilo cestnih otočkov. Bila pa je tehnična, na koncu v cilju pa je šlo naravnost, resda hitro, saj je Pontivy na dnu doline."

"Roglič in Ewan padla sama od sebe"
48-letnik, ki vodi UCI od leta 2017, je krivdo za nesreče in padce prevalil na same kolesarje: "Predvsem je v pelotonu veliko nervoze. Roglič pade sam od sebe, Ewan pade prav tako sam. Večina padcev je posledica pomanjkanja zbranosti, pozornosti, a jih razumem, saj so ves dan pod pritiskom. Vsi hočejo biti spredaj in ni prostora za vse. Ampak mislim, da zato ne moremo kriviti trase dirke."


Mumija Roglič bo na štartu!
"Položaj še zdaleč ni dober. A se moram nasmejati ob vseh dobrih željah in pozitivnih mislih, ki ste mi jih poslali. Mumija bo danes na štartu in bomo videli, kako bo šlo! Hvala, Thank you. Merci,"
je Primož Roglič zapisal na svojem Instagramu in priložil spodnjo - več kot zgovorno fotografijo, kako potolčen in zdaj polepljen z obliži je kapetan Jumbo Visme.