Nenavadna fotografija - kolesar, in to celo vodilni v skupnem seštevku, teče v klanec. Foto: Reuters
Nenavadna fotografija - kolesar, in to celo vodilni v skupnem seštevku, teče v klanec. Foto: Reuters
Chris Froome
Chris Froome je takole razočaran prišel v cilj. Foto: EPA
Thomas De Gendt
Thomas De Gendt je prvič dobil etapo na Dirki po Franciji. Foto: EPA
Popoln kaos na Touru - Froome kar tekel proti cilju
Obupani Chris Froome tekel na Mont Ventoux

Sky je imel smolo že pred klancem, ko je na čelu glavnine padel Simon Gerrans, na tleh pa so se znašli še nekateri kolesarji Skya. Nato jih je na vzponu najprej Alejandro Valverde prisilil, da so povečali ritem, in Froome je začel izgubljati pomočnike. Približno pet kilometrov pred ciljem je napadel Nairo Quintana, a na napade Kolumbijca sta brez težav odgovorila Froomova pomočnika Wouter Poels in Sergio Henao. Predvsem Poels je dolgo na čelu narekoval ritem, nato pa je silovito pospešil Froome. Quintana se mu je pridružil, sledil je tudi Richie Porte.

Hitro je kapetan Movistarja popustil in Porte ter Froome sta nadaljevala sama, nato pa se jima je pridružil Bauke Mollema, ki je celo poskusil napasti. Sledila je prava drama. Porte se je dober kilometer pred ciljem zaletel v spremljevalni motor in padel. Na tleh je bil tudi Mollema, zaletel pa se je še Froome, nato pa je motor za njim povozil njegovo kolo in ga uničil.
Froome kar tekel v klanec
Dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji je zatem nekaj sto metrov pretekel, potem le dobil novo kolo, a to je bilo kolo organizatorjev, ki pa Britancu ni ustrezalo. Šele potem se je pripeljalo vozilo Skya in Froome je vendarle prikolesaril v cilj, v katerem je lahko le odkimal z glavo.

Vodstvo dirke popravilo izide
Froome je v cilj prišel na 25. mestu. Prvotno je zaostal šest minut in 45 sekund ter tako več kot minuto zaostal za konkurenti za rumeno majico. A je vodstvo tekmovanja upoštevalo nesrečo in priredilo zaostanke, tako da je v etapi zaostal pet minut ter pet sekund in s tem zadržal vodstvo v skupnem seštevku. Drugi je njegov rojak Adam Yates, ki zaostaja 47 sekund. Po prvih rezultatih je nosilec bele majice prevzel prvo mesto v razvrstitvi, a po popravljenih izidih v rumenem ostaja Froome. Mollema je tretji in zaostaja 56 sekund, še dodatnih pet pa Quintana na četrtem mestu. V petek je na sporedu 37,5 kilometra dolg razgiban kronometer.

De Gendt najmočnejši med ubežniki
13 kolesarjev je bilo v begu, a pod vznožje velikana Provanse jih je prišlo 12. Na čelu je bil celo specialist za sprinte Andre Greipel, ki pa je kmalu popustil. Počasi so začeli popuščati in skupinica se je zredčila. Ob De Gendtu sta ostala njegov rojak Serge Pauwels in Španec Daniel Navarro. De Gendt je približno sedem kilometrov pred ciljem popustil, a je ponovno našel moči in ujel vodilna.

Tri kilometre pred ciljem je napadel in Navarro je omagal. Sledil je napad Pauwelsa, a je De Gendt takoj odgovoril in na koncu, ko se je Navarro sicer priključil, toda moči ni imel več, je bil najmočnejši. Pauwels je zaostal dve sekundi, Navarro pa 14. De Gendt, ki je Thibautu Pinotu odvzel majico za najboljšega hribolazca, je prvič dobil etapo na francoski pentlji.

“Imel sem občutek, da moram iti v beg. Zavedali smo se, da ali bodo trije bežali in bodo ujeti 20 kilometrov pred ciljem ali pa bo velik pobeg in bo uspešen. Občutek mi je dejal, da moram poskusiti, in prav sem imel. Zmago posvečam Stigu Broeckxu. Nanj mislimo vsak dan in upamo, da se bo njegovo stanje kakor koli izboljšalo. Borimo se za Stiga,“ je dejal De Gendt, ki je zmago posvetil nesrečnemu moštvenemu kolegu in rojaku Stigu Broeckxu, ki se je poškodoval v nesreči, v kateri so motoristi povzročili padec 19 kolesarjev na Dirki po Belgiji. Broeckx je po padcu zaradi možganske krvavitve padel v komo in se v bolnišnici bori za življenje. Še vedno se ne odziva.

Slovenci so v cilj prikolesarili v ozadju. Borut Božič je bil 94., Luka Pibernik 112., Kristijan Koren 145. in Jan Polanc 151. Skupno je najbolje uvrščen Polanc, ki je 83., na 104. mestu je Pibernik, Koren je 168., 171. pa je Božič.

Etapo skrajšali za 5,7 km
Zaradi močnega vetra - v sredo je presegel hitrost 100 km/h - se je direktor Toura Christian Prudhomme odločil, da bo cilj etape pri Chalet Reynardu (1435 m), ne na vrhu mitskega klanca pri 1912 m. Etapo so torej skrajšali za 5,7 km, do gozdne meje. Zadnji vzpon na vetrovno goro je bil tako dolg 10 km. Prvi manjši vzpon so morali kolesarji sicer premagati v zadnji tretjini etape, ko so se povzpeli na Col des Trois Termes (577 m), sledil je krajši spust do Mazana (154 m), nato pa vzpon do Chalet Reynarda.

12. ETAPA                
Montpellier-Chalet Reynard, 179 km:
  1. T. DE GENDT      BEL   4:31:51
  2. S. PAUWELS       BEL     +0:02
  3. D. NAVARRO       ŠPA      0:14
  4. S. CLEMENT       NIZ      0:40
  5. S. CHAVANEL      FRA  isti čas
  6. B. J. LINDEMAN   NIZ      2:52
  7. D. TEKLEHAIMANOT ERI      3:13
  8. S. VANMARCKE     BEL      3:26
  9. C. A. SORENSEN   DAN      4:23
 10. B. MOLLEMA       NIZ      5:05
 ...                       
 17. N. QUINTANA      KOL      5:31
 25. C. FROOME         VB      5:05
 94. B. BOŽIČ         SLO     23:37
112. L. PIBERNIK      SLO     25:25
145. K. KOREN         SLO     28:24
151. J. POLANC        SLO  isti čas

SKUPNI VRSTNI RED                   
                   
Po 12. etapi (od 21):           
  1. C. FROOME         VB  57:11:33
  2. A. YATES          VB     +0:47
  3. B. MOLLEMA       NIZ      0:56
  4. N. QUINTANA      KOL      1:01
  5. R. BARDET        FRA      1:15
  6. A. VALVERDE      ŠPA      1:39
  7. T. VAN GARDEREN  ZDA      1:44
  8. F. ARU           ITA      1:54
  9. D. MARTIN        IRS      1:56
 10. J. RODRIGUEZ     ŠPA      2:11
 ...          
 83. J. POLANC        SLO   1:34.56
104. L. PIBERNIK      SLO   1:47:47
168. K. KOREN         SLO   2:17:59
171. B. BOŽIČ         SLO   2:18:11
Popoln kaos na Touru - Froome kar tekel proti cilju
Obupani Chris Froome tekel na Mont Ventoux