Sepp Kuss je bil izjemen pomočnik tako Jonasu Vingegaardu kot Primožu Rogliču. Foto: EPA
Sepp Kuss je bil izjemen pomočnik tako Jonasu Vingegaardu kot Primožu Rogliču. Foto: EPA

Namesto 29-letnega Američana bo na Touru, ki se bo v soboto začel v Firencah, nastopil Nizozemec Bart Lemmen. Danski zvezdnik Jonas Vingegaard je tako v lovu na tretjo zaporedno zmago ostal brez enega najbolj zvestih pomočnikov v karavani. Ob njem bo imel posledično najbolj vidno vlogo še en Američan Matteo Jorgenson, letošnji zmagovalec dirke Pariz–Nica.

Preostali člani nizozemske zasedbe na Touru bodo Slovenec Jan Tratnik, Belgijca Wout Van Aert in Tiesj Benoot, Nizozemec Wilco Kelderman in Francoz Christophe Laporte. Kuss je predzadnji dan Dirke po Dofineji odstopil zaradi blagih znakov covida-19. Po tednu dni je bil na dobri poti do popolnega okrevanja, v zadnjih dneh pa je krivulja pridobivanja na moči stagnirala, so sporočili iz nizozemske ekipe.

"V prvi vrsti je to težak udarec za Seppa. Njegov prispevek ekipi je vedno zelo pomemben, a za to mora biti 100-odstoten. Ker ni, ga na startu Dirke po Franciji ne bo. Na srečo imamo v Bartu Lemmnu dobro zamenjavo," je v izjavi za javnost dejal športni direktor Visma Lease a Bika Merijn Zeeman.

Kuss je sicer lanski zmagovalec Dirke po Španiji, na kateri je v skupnem seštevku ugnal takrat še oba moštvena kolega, Vingegaarda na drugem in Primoža Rogliča na tretjem mestu. Kisovčan se je po koncu prejšnje sezone preselil k nemški zasedbi BORA Hansgrohe.

Lemmen je letos opozoril nase z uvrstitvijo med najboljšo peterico v skupnem seštevku Dirke po Avstraliji, bil je tudi med deseterico na preizkušnji po Združenih arabskih emiratih, nazadnje pa je zasedel drugo mesto na Dirki po Norveški. 28-letni Nizozemec je šele pred letom in pol postal poklicni kolesar, potem ko je diplomiral v nizozemski kraljevi vojaški akademiji in pozneje tam deloval kot poveljnik svojega voda.