Francija bo julija leta 2024 gostila dva svetovna spektakla. Foto: Reuters
Francija bo julija leta 2024 gostila dva svetovna spektakla. Foto: Reuters

111. Tour se bo tako končal 21. julija z vožnjo na čas v Nici. Organizatorji obenem za predzadnjo etapo obljubljajo razgibano traso v okolici Nice, ki je že večkrat poskrbela za spremembe v skupnem seštevku prestižne preizkušnje Pariz–Nica. Ta tradicionalno poteka v marcu.

V medijih so že dalj časa krožile informacije, da Pariz ne bo organiziral dveh tako velikih dogodkov v tako kratkem časovnem obdobju. Olimpijske igre bodo namreč leta 2024 potekale med 26. julijem in 11. avgustom.

Dirko po Franciji so nazadnje s kronometrom končali leta 1989, ko je Američan Greg LeMond zadnji dan v Parizu po 24,5 km boja z uro prehitel domačega upa Laurenta Fignona za 58 sekund in skupno zmago slavil z do zdaj najmanjšo razliko v zgodovini; osem sekund. Francozi na domače slavje čakajo vse od leta 1985, ko je zmagal Bernard Hinault.

Organizatorji so sicer v sporočilu za javnost dodali, da sta se dve izmed prvih izdaj dirke končali nekaj kilometrov zunaj Pariza, prvič pa bo cilj tako daleč od prestolnice.

Začetek dirke po Franciji je Nica gostila leta 1981 in nazadnje pred dvema letoma, ko je v Parizu z rumeno majico poziral slovenski as Tadej Pogačar.