Sokrajani so Tadeju Pogačarju v čast pripravili ognjemet. Foto: Reuters
Sokrajani so Tadeju Pogačarju v čast pripravili ognjemet. Foto: Reuters

Številni so se v francosko prestolnico odpravili v lastni režiji, nekateri z organiziranim prevozom; več kot 300 navijačev se je tako še danes zgodaj zjutraj v Pariz odpeljalo z letalom.

Slovenski navijači v Parizu zaradi covidukrepov niso mogli na slovesno razglasitev, tako da so dogajanje prek zvočnikov spremljali nekaj kilometrov stran. Navijači so skupaj v en glas zapeli Zdravljico, ki so jo organizatorji zavrteli v čast zmagovalcu Dirke po Franciji – Tadeju Pogačarju.

Navdušenje navijačev

"Roglič je naš ponos, Pogačar pa je Slovenec, dvojna slovenska zmaga je 'ful'," pa so iz rojstnega kraja Primoža Rogliča sporočili mladi navijači, ki tako kot vsa Slovenija s ponosom spremljajo uspeh slovenskih šampionov na Dirki po Franciji. V Komendi se je spremljanja prihoda kolesarske karavane na cilj v Parizu udeležilo okoli 150 domačinov, opremljenih z zastavami, majicami in nalezljivo dobro voljo, je za večerna Poročila poročala Vita Vlašič. "To je sreča, to je enkrat in nikoli več," je bil navdušen eden izmed domačinov.

V Kisovcu, od koder prihaja Roglič, so bili manj evforični, a vseeno zadovoljni, da ima Slovenija prvo- in drugouvrščenega na letošnjem Touru. "Do zadnjega smo upali, da bo Primož prvi, ampak je drugi. Za nas je še vedno junak," je dejala ena izmed navijačic. Po mestu so v čast svojemu junaku izobesili rumene zastave in njegove podobe, kraj pa je preletelo tudi rumeno letalo.

Slovenski navijači na nogah doma in v Parizu

"Zdi se, kot da vse poti vodijo v Komendo," je še predtem poročal novinar TV Slovenija Žiga Bonča. V Pogijevem rojstnem kraju je bilo veselo vse od včeraj, ko je Pogačar z izjemno predstavo osvojil Dirko po Franciji.

Najbolj fotografiran kotiček v Komendi. Krožišče, ki so ga v čast Tadeju Pogačarju obarvali v rumeno. Foto: BoBo
Najbolj fotografiran kotiček v Komendi. Krožišče, ki so ga v čast Tadeju Pogačarju obarvali v rumeno. Foto: BoBo

Takoj po zgodovinskem uspehu so tamkajšnji gasilci v rumeno obarvali krožišče, ki je eden izmed najbolj obleganih kotičkov v Sloveniji, tam se mudijo fotografi, rekreativni kolesarji in drugi navijači. Svoje so dodali tudi godbeniki, ki so kar sredi krožišča poskrbeli za zabavo.

"Tadej ima zmagoslavno mentaliteto in je fant, ki ne dopušča napak," je povedal predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar, župan Komende pa je priznal, da je Pogi presenetil vse.

Občina uradnega slavja sicer ni pripravila, pred športno dvorano pa se je zbralo od 150 do 200 navijačev. Ti so zadnjo etapo spremljali na velikem zaslonu.

Na neorganiziranem druženju je zaplapolalo kar nekaj slovenskih zastav, peščica navijaških, za vzorec je bilo vidnih kolesarskih dresov, zato pa veliko rumenih majic vseh krojev in za domačine prepoznavne rdeče majice navijačev Tadeja Pogačarja.

Rogličevi navijači držali besedo
V Komendi so bili tudi nekateri Rogličevi navijači, ki so tako uresničili napoved, da se bodo pridružili slavju v Komendi. "Navijači tu pravijo, da Zagorjani držimo besedo, tako da se je del res odpravil v Komendo, del pa ostaja v Kisovcu, počasi kapljajo v navijaško cono, pravijo: tu nas Primož najbolj potrebuje," je poročala novinarka TV Slovenija Katarina Braniselj.

V Kisovcu je čutiti tudi žalost in razočaranje ob drugem mestu Rogliča, a veselijo se dvojnega slovenskega uspeha. "Vrstni red je drugačen, kot smo mislili, ampak smo zadovoljni," je povedal eden izmed navijačev. Drugi pa je dodal: "Smo zadovoljni, z grenkim pridihom."

Navijaški utrip v Komendi in Kisovcu
Kakšno vzdušje je med zadnjo etapo v Komendi?
Pogovor s Cenetom Koritnikom, ki je Rogliču kupil prvo kolo
Slovenski navijači pred Slavolokom zmage. Foto: BoBo
Slovenski navijači pred Slavolokom zmage. Foto: BoBo
Slovenska zastava v Parizu. Foto: AP
Slovenska zastava v Parizu. Foto: AP

V Parizu veliko slovenskih navijačev