Uvodna etapa letošnjega Gira se bo končala v Palermu (na fotografiji). Foto: Pixabay
Uvodna etapa letošnjega Gira se bo končala v Palermu (na fotografiji). Foto: Pixabay

Kot so sporočili organizatorji Gira, ki bo letos potekal od 3. do 25. oktobra, bo prva etapa 16-kilometrski kronometer med Monrealejem in Palermom. Devetič v zgodovini dirke se bo zgodilo, da bodo uvodni boji potekali na Siciliji.

Prvi gorski pohod kolesarje po Italiji čaka v tretji etapi, ko se bodo povzpeli na vulkan Etna na 1775 metrih. Na Siciliji se bo italijanska pentlja po štirih dneh končala 6. oktobra, nato pa se bodo kolesarji preselili na celino.

To sezono, ki jo je dodobra premešala pandemija, se bo Giro prekrival s špansko Vuelto (20. oktober-8. november). Dirka po Franciji pa bo od 29. avgusta do 20. septembra.

Lansko tritedensko preizkušnjo po Italiji je dobil Ekvadorec Richard Carapaz, ki je odbil napade največjih tekmecev – Italijana Vincenza Nibalija in slovenskega asa Primoža Rogliča, ki je v skupnem seštevku osvojil 3. mesto. Kisovčan je v rožnati majici vodilnega kolesaril po koncu prve in do konca pete etape. Na 12. in 13. etapi je kot vodilni v skupnem seštevku v rožnati majici pedala poganjal Jan Polanc.