Julian Alaphilippe je ob jadranski obali spomnil na svoje najboljše predstave v karieri. Foto: Reuters
Julian Alaphilippe je ob jadranski obali spomnil na svoje najboljše predstave v karieri. Foto: Reuters

Dvakratni svetovni prvak je dosegel 42. zmago kariere, že ob debiju na Dirki po Italiji pa mu je uspelo osvojiti etapo. Zdaj ima zmage na vseh treh grand tourih. Po eno v Italiji in na Dirki po Španiji, šestkrat pa je bil najhitrejši v cilju etap na Dirki po Franciji. Letos je tako po Tadeju Pogačarju drugi kolesar, ki je na Dirki po Italiji dopolnil zbirko zmag na vseh tritedenskih dirkah.

"Cilj ni bil, da zmagam s takšnim pobegom 125 kilometrov pred ciljem, ampak po napadu v večji skupini. Najprej bi se zahvalil moštvenim kolegom za nadzorovanje etape prvih 60 kilometrov. Sodelovanje z Maestrijem je bilo izjemno, tudi on bi si zaslužil etapno zmago. Ves čas sem verjel, da lahko zmagam, ampak sem moral do konca poganjati na vso moč. Zasledovalci so bili blizu. Moje sanje so bile, da dobim etapo na Giru, in res sem vesel, da mi je uspelo. Zelo pomembna zmaga zame po težkem obdobju. Zahvala moji ekipi, ženi in sinu, ki so mi ves čas stali ob strani," je bil zadovoljen Alaphilippe.

Odločilen napad dobrih 11 kilometrov pred ciljem

Tadej Pogačar zanesljivo ostaja v rožnati majici, ki jo je oblekel po drugi etapi. Foto: Reuters
Tadej Pogačar zanesljivo ostaja v rožnati majici, ki jo je oblekel po drugi etapi. Foto: Reuters

Etapa od Martinsicura do Fana je bila dolga 193 kilometrov, označena je bila za hribovito in pisana na kožo ubežnikom, karavano pa je ob jadranski obali popeljala proti severu. Prvih 50 kilometrov je bilo povsem ravninskih, nato pa je trasa zavila na poti, ki je vodila od hriba do hriba. Sicer vzponi niso bili težki, a jih je bilo veliko. Zadnjih šest kilometrov je bilo znova ravninskih.

Na začetku hribovitega dela, več kot 120 kilometrov pred ciljem, je v ospredje prišel Alaphlippe skupaj z Mircom Maestrijem (Polti Kometa). Skupaj sta na čelu vozila do 11,5 kilometra pred ciljem, ko je na zadnjem klancu napadalec Francoz. Hitro se je otresel Italijana, ki je povsem popustil in je na koncu v cilj prišel kot deveti.

V lov za Alaphilippom, ki je ohranjal visok ritem, sta se podala Jhonnatan Narvaez (Ineos Grenadiers) in Quinten Hermans (Alpecin Deceuninck). Ob njegovem napadu sta zaostajala 47 sekund, zmage francoskega asa pa jima ni uspelo ogroziti. Tik pred ciljem je Ekvadorec napadel in zlahka v boju za drugo mesto opravil z Belgijcem. Zaostanek za Alaphilippom je znašal 31 sekund.

Če se ne bi boril za skupno zmago, bi šel Pogačar na etapno zmago

Najboljši v skupnem seštevku so imeli razmeroma miren četrtek. Nosilec rožnate majice Pogačar ima še naprej v skupnem seštevku prednost dveh minut in 40 sekund pred Kolumbijcem Danielom Martinezom (Bora Hansgrohe). V cilj je slovenski as prišel na 13. mestu v glavnini, ki je za zmagovalcem zaostala več kot pet minut.

"Začetek etape je bil zelo hiter. Alaphilippe je pokazal, da je nazaj. Kar je naredil, je bilo res izjemno. To delajo šampioni, res si je zaslužil to zmago. Ni veliko kolesarjev, ki so sposobni česa takega. Trasa je bila naporna z veliko majhnimi vzponi. K sreči imamo veliko prednost v skupnem seštevku. To je bila etapa, ki bi jo skušal dobiti, če ne bi šlo za boj za rožnato majico, ampak najpomembnejši je skupni seštevek," je po etapi povedal Pogačar.

Preostali trije Slovenci Luka Mezgec (Jayco AlUla), Jan Tratnik (Visma Lease a Bike) in Domen Novak (UAE Emirates) so v cilj prišli z veliko skupino, ki je zaostala 12 minut. V petek je na sporedu ravninska etapa, v soboto pa druga vožnja na čas. Nato se bodo kolesarji spopadli s tremi zaporednimi gorskimi etapami.

Alaphilippe se je na prvem Giru že veselil etapne zmage
Odstop Jakobsena

Pred današnjo etapo je odstopil specialist za sprinte Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL), ki je bil v sredo udeležen v padcu ob koncu etape.

Trasa 12. etape Foto: RCS Sport
Trasa 12. etape Foto: RCS Sport