22-letni Joao Almeida bo v torek trinajstič zapored v rožnati majici. Foto: AP
22-letni Joao Almeida bo v torek trinajstič zapored v rožnati majici. Foto: AP

Geoghegan Hart je bil najmočnejši v ciljnem finišu trojice, ki je skupaj prikolesarila na vrh vzpona prve kategorije. Dve sekundi je zaostal Nizozemec Wilco Kelderman, še dve sekundi več Avstralec Jai Hindley.

Almeida je za zmagovalcem zaostal za 37 sekund. V skupnem seštevku ima še 15 sekund prednosti pred Keldermanom.

V zahtevnem ciljnem vzponu najboljši Geoghegan Hart

"To je posebna zmaga. Letošnja sezona na velikih tritedenskih dirkah je za nas polna vzponov in padcev. Toda tukaj na Giru imamo izjemnega Filippa Ganno, pa Rohana Dennisa. Vsi v naši ekipi smo bili med najboljšimi štirimi v dozdajšnjih etapah, ponosen sem, da sem pristavil delček k tem uspehom in da sem del te ekipe," je po peti zmagi Ineosa na Giru dejal 25-letni Britanec.

185 km dolga etapa, ki se je začela v bazi italijanskih zračnih sil, je po več kot 4000 premaganih višinskih metrih pričakovano prinesla nove premike v skupnem seštevku. Po sobotnem kronometru ni bilo pričakovati, da bo Kelderman že pred prostim ponedeljkom prevzel majico vodilnega kolesarja na Giru, a se je temu močno približal.

Sprva je sicer glavnina spustila predse 11 ubežnikov, ki pa so ob ne ravno veliki prednosti bolj lovili točke za razvrstitev najboljšega hribolazca. Najdlje je v ospredju ostajal svetovni prvak v kronometru leta 2019, Avstralec Rohan Dennis. Na vznožju zadnjega vzpona ga je skupina najboljših ujela in začela narekovati močan ritem.

Začetek 15. etape Dirke po Italiji. Foto: EPA
Začetek 15. etape Dirke po Italiji. Foto: EPA

Številčno je bilo predvsem moštvo Sunweba za Keldermana, ki se je že po sobotnem kronometru prelevil v prvega favorita za končno zmago. Ritem je hitro strl tako pred to etapo tretjega v skupnem seštevku, Španca Pella Bilbaa kot Danca Jakoba Fuglsanga, medtem ko je vodilni Almeida še držal stik z najboljšimi.

V prvem, najstrmejšem delu vzpona je odpadel še Vincenzo Nibali, s čimer so upi italijanskih ljubiteljev kolesarstva za končno zmago na Giru splavali po vodi, potem ko je že pred tem odpadel Domenico Pozzovivo.

Keldermanov prvi pomočnik Hindley je še naprej lomil tekmece. Odpadel je tudi rožnati Almeida, ki je skušal omejiti škodo v zadnjih šestih bolj položnih kilometrih. Storil je dovolj, da bo v torek po dnevu premora še 13. dan zapovrstjo oblekel rožnato majico.

Kolesarje in karavano Gira zdaj čakajo nova testiranja na novi koronavirus, ki bi lahko še dodatno zapletel zaključni teden dirke, ki prinaša številne dolge alpske vzpone.

DIRKA PO ITALIJI, 15. etapa      
                    
Base Area Rivolto - Piancavallo, 185 km
 1. T. GEOGHEGAN HART VB/IGD 4:58:52 
 2. W. KELDERMAN   NIZ/SUN  +0:02 
 3. J. HINDLEY    AVS/ING   0:04 
 4. J. ALMEIDA    POR/DQT   0:37 
 5. R. MAJKA     POL/BOH   1:22 
 6. P. KONRAD     AVT/BOH   1:29 
 7. J. KNOX      VB/DQT   1:36 
 8. P. BILBAO     ŠPA/TBM   vsi 
 9. J. FUGLSANG    DAN/AST   isti 
10. V. NIBALI     ITA/TFS   čas 
...                  
32. D. NOVAK     SLO/TBM   9:12 
33. J, TRATNIK    SLO/TBM isti čas
Skupni vrstni red po 15. etapi:    
 1. J. ALMEIDA     POR  59:27:38
 2. W. KELDERMAN    NIZ   +0:15
 3. J. HINDLEY     AVS    2:56
 4. T. GEOGHEGAN HART VB    2:57
 5. P. BILBAO     ŠPA    3:10
 6. R. MAJKA      POL    3:18
 7. V. NIBALI     ITA    3:29
 8. D. POZZOVIVO    ITA    3:50
 9. P. KONRAD     AVT    4:09
 10. F. MASNADA     ITA    4:12
 11. B. McNULTY     ZDA    4:29
 12. J. FUGLSANG    DAN    5:07
 ...                 
 61. J. TRATNIK     SLO  1:46:29
 79. D. NOVAK      SLO  2:14:23