Egan Bernal je vsaj v tako dobri formi kot na Dirki po Franciji 2019, na kateri je zmagal: na 16. etapi je v Dolomitih znova dokazal, kako eksploziven in vzdržljiv kolesar je, z novo etapno zmago je še korak bližje skupni zmagi. V torek bo na Giru prost dan, v sredo sledi nova gorska etapa. Foto: EPA
Egan Bernal je vsaj v tako dobri formi kot na Dirki po Franciji 2019, na kateri je zmagal: na 16. etapi je v Dolomitih znova dokazal, kako eksploziven in vzdržljiv kolesar je, z novo etapno zmago je še korak bližje skupni zmagi. V torek bo na Giru prost dan, v sredo sledi nova gorska etapa. Foto: EPA
Skupni vrstni red (16/21):        
  1. E. BERNAL       KOL  66:36:04
  2. D. CARUSO       ITA     +2:24
  3. H. CARTHY        VB      3:40
  4. A. VLASOV       RUS      4:18
  5. S. YATES         VB      4:20
  6. G. CICCONE      ITA      4:31
  7. R. BARDET       FRA      5:02
  8. D.-F. MARTINEZ  KOL      7:17
  9. T. FOSS         NOR      8:20
 10. J. ALMEIDA      POR     10:01
 ...                              
 75. J. TRATNIK      SLO   2:13:25

Bernal je še v Dolomitih, nad 2000 metri, potrdil, da je najmočnejši na letošnji dirki, na kateri je slavil drugo etapno zmago (dobil je tudi 9. etapo, ki je bila usodna za Mateja Mohoriča). Na vzponu na Giau je napadel nekaj kilometrov pod vrhom in se odlepil od manjše skupine. Na spustu proti Cortini je bolj kot ne zadržal prednost, ki jo je imel na Giau, 27 sekund sta zaostala prva zasledovalca Romain Bardet (uspel mu je najhitrejši spust) in Damiano Caruso, ki se je v skupnem seštevku povzpel na drugo mesto. Za Bernalom zaostaja dve minuti in 24 sekund. Večji del etape se je odlično držala ekipa EF Education Nippo s kapetanom Hughom Cartyjem, ki pa je na koncu vendarle zaostal z 1:18.

Evenepoel dokončno izločen iz igre
"Zmagati v rožnati majici je nekaj posebnega. Hotel sem pripraviti šov in ponuditi nekaj posebnega. To je kolesarstvo, ki mi je pri srcu, ko je vlažno in hladno. Izredno zadovoljen sem, seveda je bilo naporno, a mislim, da smo odpeljali odlično etapo," je povedal Bernal. Etapa, na kateri je kljub poškodovanemu kolenu nastopil tudi Jan Tratnik (zaostal je dobre pol ure), je imela kar nekaj poražencev, še več pa premrzlih gladiatorjev z otrplimi prsti, kar je onemogočalo pitje in prehranjevanje. Aleksander Vlasov (+2:11) in Simon Yates (+2:36) se verjetno lahko poslovita od misli na končno zmago, zagotovo pa v igri ni več Remca Evenepoela, ki je imel črn dan: "zmrznil" je že na vznožju Giaua in zaostal 24 minut.

Etapa je bila namesto 212 dolga 153 km.
Etapa je bila namesto 212 dolga 153 km.

Nibali poskušal, a ni zdržal, v beg znova Tratnik
V begu je bilo od začetka skrivnostne etape – vreme je onemogočilo let helikopterju in s tem prenos, z zadnjega kilometra vzpenjanja na Giau in s spusta proti Cortini ni nobenega posnetka – 24 kolesarjev (tudi Tratnik), a skupina se je hitro redčila. Na začetku vzpona na Giau je vztrajalo še šest ubežnikov, med njimi tudi Vincenzo Nibali (marsikdo bi mu privoščil morda še zadnjo veliko etapno zmago v izjemni karieri) in Joao Almeida (pred etapo 13. v skupnem seštevku), nazadnje pa Davide Formolo in Antonio Pedrero.

"Cima Coppi" letos na prelazu Giau
Zaradi padavin (nad 2000 metri je snežilo) in temperatur blizu ledišča so se organizatorji odločili, da kolesarjem danes ne bo treba čez prelaza Fedaia (2057 m) in Pordoi (2239 m). Zaradi neprijaznega vremena je bila etapa še vedno ekstremno zahtevna, ključen je bil 10-kilometrski vzpon na Passo Giau (919 metrov višinske razlike), ki je bil z 2233 metri nadmorske višine najvišja točka 104. Gira. Za osvojitev "Cime Coppi" je Bernal dobil dodatno lovoriko.

Po dnevu počitka nova gorska etapa
Giro še zdaleč ni končan, se pa zdi, da bo Bernalu res težko vzeti skupno zmago. V torek sledi dan premora, nato pa nova gorska etapa Canazei–Sega di Ala. Kraljevska etapa bo po novem v soboto, predzadnji dan dirke, ko se bo karavana z 200 metrov nadmorske višine povzpela na prelaz San Bernandino (2065 m; klanec je dolg 23,7 km, maksimalni naklon pa 12 %), nato na Passo di Spluga (Splügen Pass) na italijansko-švicarski meji in na koncu še na Alpe Motta. Tritedenski maraton se bo končal v nedeljo s kronometrom v Milanu.

Bernal na skrajšani kraljevski etapi še utrdil skupno vodstvo
Sacile-Cortina d'Ampezzo, 153 km:     
  1. E. BERNAL         KOL     4:22:41
  2. R. BARDET         FRA       +0:27
  3. D. CARUSO         ITA    isti čas
  4. G. CICCONE        ITA        1:18
  5. H. CARTHY          VB        isti
  6. J. ALMEIDA        POR         čas
  7. A. VLASOV         RUS        2:11
  8. G. IZAGIRRE       ŠPA        2:31
  9. D. FORMOLO        ITA        isti
 10. T. FOSS           NOR         čas
 11. S. YATES           VB        2:36
 ...                                  
 58. R. EVENEPOEL      BEL       24:05
 93. J. TRATNIK        SLO       32:42
Originalna trasa današnje etape. Foto: Organizator
Originalna trasa današnje etape. Foto: Organizator