Alberto Bettiol je na najdaljši etapi Gira poskrbel za italijansko slavje. Foto: Reuters
Alberto Bettiol je na najdaljši etapi Gira poskrbel za italijansko slavje. Foto: Reuters

27-letni kolesar iz Toskane je v sedmi profesionalni sezoni dosegel tretjo zmago. Po slavju na belgijski klasiki Dirki po Flandriji pred dvema letoma je zdaj prvič dobil etapo na Grand Touru. "Res sem si želel te zmage. Zamudil sem nekaj priložnosti in to sem potreboval. Res je težko priti v beg v tretjem tednu dirke, a vem, da mi lahko uspe, ko so moje noge boljše od moje sreče," je po zmagi dejal Bettiol.

Skupni vrstni red (18/21):      
 1. E. BERNAL     KOL  77:10:18
 2. D. CARUSO     ITA    +2:21
 3. S. YATES      VB    3:23
 4. A. VLASOV     RUS    6:03
 5. H. CARTHY     VB    6:09
 6. R. BARDET     FRA    6:31
 7. D.-F. MARTINEZ  KOL    7:17
 8. J. ALMEIDA    POR    8:45
 9. T. FOSS      NOR    9:18
 10. D. MARTIN     IRS    13:37
 ...                 
 81. J. TRATNIK    SLO   2:48:30

Na pretežno ravninski etapi, ki je predstavljala ogrevanje oziroma zatišje pred nevihto zadnjih treh dni Gira, ko bodo favoriti obračunali za rožnato majico, se je oblikovala ubežna skupina 23 kolesarjev, med katerimi pa nihče ni bil nevaren najboljšim v skupnem seštevku. Zadnjih 40 kilometrov etape je bilo zelo zanimivih, saj so štirje klanci predstavljali idealno priložnost za napad, kjer je Bettiol pokazal svoje mojstrstvo. Več kot 15 minut prednosti so imeli ob prihodu do teh vzponov ubežniki pred glavnino.

Najboljši v skupnem seštevku so varčevali moči za zadnje tri zahtevne preizkušnje. Foto: Reuters
Najboljši v skupnem seštevku so varčevali moči za zadnje tri zahtevne preizkušnje. Foto: Reuters

Približno 30 kilometrov pred ciljem je napadla šesterica, toda preostali ubežniki so vse skupaj hitro nevtralizirali, ko je ostalo še 26 kilometrov, pa je silovito pospešil Remi Cavagna. V lov za Francozom, ki dirka za ekipo Deceuninck Quick Step, sta se podala le Bettiol in Nicolas Roche (DSM). Vmes se je zaostanek rožnate majice za čelom dirke prvič na letošnjem Giru povzpel prek 20 minut. Italijan se je Irca otresel dobrih sedem kilometrov pred ciljem, 6,6 kilometra pred koncem etape pa je povsem omagal Cavagna in Bettiol, ki je vozil v izjemnem ritmu, je imel odprto pot k veliki zmagi. Ciljno črto je prečkal 17 sekund pred najbližjim zasledovalcem Simonejem Conconninijem (Cofidis). Italijan je tik pred koncem premagal Rocha, ki je zasedel tretje mesto.

Glavnina z vodilnim v skupnem seštevku Eganom Bernalom (Ineos Grenadier) je za zmagovalcem zaostala 23 minut in pol, kar je največji zaostanek rožnate majice na letošnji Dirki po Italiji. V tej skupini je na 32. mestu v cilj prišel tudi Jan Tratnik (Bahrain Victorious), ki skupno ostaja 81. Favoriti za skupno zmago so sicer počivali pred gorskima etapama v petek in soboto, ki jima sledi veliki finale v nedeljo z vožnjo na čas. Če se je zdela končna zmaga Bernala samoumevna, pa je Kolumbijec v sredo pokazal prve razpoke v svojem oklepu, tako da so glavni tekmeci zavohali priložnost. V petek in soboto bo na zaključnih vzponih še kako zanimivo, čeprav ima Bernal veliko prednost pred zasledovalci.

Bettiol najboljši med ubežniki v 18. etapi Gira
Rovereto-Stradellaa, 231 km:     
 1. A. BETTIOL    ITA   5:14:43
 2. S. CONSONNI    ITA    +0:17
 3. N. ROCHE     IRS     vsi
 4. N. ARNDT     NEM      
 5. D. ULISSI     ITA    isti
 6. S. BATTISTELLA  ITA      
 7. F. ZANA      ITA      
 8. N. TESFAZION   ERI     čas
 9. R. CAVAGNA    FRA    0:24
 10. J. MOSCA     ITA    1:12
 ...                 
 29. E. BERNAL     KOL    23:30
 32. J. TRATNIK    SLO  isti čas
Trasa 18. etape. Foto: Organizator
Trasa 18. etape. Foto: Organizator