Vini Zabu je ena izmed 19 ekip
Vini Zabu je ena izmed 19 ekip "drugoligaške" prokontinentalne ravni kolesarstva. Letos so si zagotovili dragoceno vabilo za nastop na Dirki po Italiji, kar pa zdaj ogrožata dva pozitivna primera v zadnjem letu dni. Foto: EPA

Po Matteu Spreaficu, ki so ga ujeli pri zlorabi dopinga na lanskem Giru, je Matteo De Bonis drugi član ekipe Vini Zabu, ki je v zadnjem letu dni kršil protidopinška pravila. Oba kolesarja italijanske prokontinentalne ekipe sta sicer brez vidnejših dosežkov v karieri, skupaj nimata niti ene zmage. De Bonis je bil februarja testiran zunaj tekmovanja.

Sorodna novica Razvpiti Fuentes očrnil junaka Barcelone '92 in se zapletel z Realoma

Po pravilih 15- do 45-dnevni suspenz
Pravila Mednarodne kolesarske zveze (Uci) narekujejo, da italijansko drugoligaško ekipo čaka od 15- do 45-dnevni suspenz z vseh dirk. Ekipa Vini Zabu je prejela povabilo za nastop na Dirki po Italiji, ki bo od 8. do 30. maja in bo v okviru 15. etape zavila tudi v Slovenijo (Brda in Novo Gorico).

Priložnost za novo povabilo
45-dnevni suspenz ekipe Vini Zabu bi izločil ekipo in odprl vrata nastopu na Giru kakšni izmed drugih ekip. Ravno izbor izpostavljene ekipe je v kolesarskih krogih sprožil razburjenje, ker je dobila prednost pred Androni Giacottoli Sidermec.

Ekipa Giannija Savia velja za zasedbo z največ pokrovitelji na dresu, a hkrati vedno zanimiva zasedba, ki ustvarja kolesarje za svetovno serijo. Član omenjene italijanske ekipe je v tej sezoni tudi edini Slovenec v kolesarski drugi ligi Žiga Jerman. A Androni ni bil edini kandidat, saj sta za povabilo na letošnji Giro kandidirala tudi Arkea Samsic z Nairom Quintano in Gazprom RusVelo z Ilnurjem Zakarinom.

Vini Zabu je v letošnji sezoni po zaslugi poljskega Italijana Jakuba Marczka prišla do dveh zmag (Trofeja Umaga in prva etapa dirke Mednarodni teden Coppija in Bartalija).