Svetovni rekorder na eno uro Victor Campenaerts se je veselil prve etapne zmage na tritedenskih dirkah. Foto: AP
Svetovni rekorder na eno uro Victor Campenaerts se je veselil prve etapne zmage na tritedenskih dirkah. Foto: AP
Zvezdnika Peter Sagan in Egan Bernal sta bila v središču pozornosti na startu v Gradežu. Foto: EPA
Zvezdnika Peter Sagan in Egan Bernal sta bila v središču pozornosti na startu v Gradežu. Foto: EPA

Karavana je nekaj čez 15.00 obiskala Slovenijo in se podala na krog po Brdih. Najprej je sledil strm vzpon do Gornjega Cerovega. Pot jih je nato vodila še skozi Hum, Gonjače, Šmartno, Dobrovo in Medano, od koder so se vrnili v Italijo v Krmin, isti krog pa so ponovili še enkrat ter se nato v močnem nalivu še tretjič podali na Gornje Cerovo, preden so se podali še do Nove Gorice in do cilja na Travniku v Gorici na italijanski strani meje.

Kolesarske dirke ni bilo mogoče uradno spremljati in navijati, kolesarje so lahko pozdravljali le
Kolesarske dirke ni bilo mogoče uradno spremljati in navijati, kolesarje so lahko pozdravljali le "naključni" obiskovalci Goriških brd in Nove Gorice. Teh je bilo ob celotni slovenski trasi Dirke po Italiji, dolgi približno 40 kilometrov, več tisoč, največ zagotovo na strmem vzponu med Vipolžami in Gornjim Cerovim ter na Trgu Evropa v Novi Gorici. Foto: AP

Največ navijačev na vzponu na Gornje Cerovo
Po celotnem delu slovenske trase, še posebej na vzponu na Gornje Cerovo, se je zbralo ogromno slovenskih privržencev kolesarstva, ki so popestrili dogajanje ob prvem obisku Dirke po Italiji v Sloveniji po 17 letih.

V boju za etapno zmago je bil odločilen pobeg trojice tik pred tretjim prečkanjem vzpona na Gornje Cerovo (1,7 km/8,5 %). Campanaerts, Riesebeek in Albert Torres so si privozili slabih 30 sekund naskoka, v zaključku strmega vzpona pa sta se od Torresa odlepila Belgijec in Nizozemec.

Ob slovensko-italijanski meji sta nato obračunala za zmago, več moči pa je imel v sprintu svetovni rekorder na eno uro Campenaerts (Qhubeka ASSOS) in prvič slavil na velikih tritedenskih dirkah. Skupno je bila to osma zmaga za 29-letnega Belgijca. Tretje mesto je v etapi osvojil Nemec Nikias Arndt (Team DSM) s sedmimi sekundami zaostanka.

Jos van Emden je po grdem padcu v okolici Gradeža odstopil. Foto: AP
Jos van Emden je po grdem padcu v okolici Gradeža odstopil. Foto: AP

Campenaerts: Naša ekipa je bila na robu preživetja, zdaj pa imamo tri etapne zmage
"Fantastično je bilo. Z ekipo smo se zjutraj pogovarjali, kako dobri smo tukaj in kako bi lahko ta Giro naredili še boljši. To je bila tako rekoč zadnja priložnost za dober izid na tem Giru. Etapa je bila od samega začetka napeta, upam, da je z vsemi poškodovanimi vse v redu. V kolesarstvu vsi dajemo vse drug za drugega, nam pa je uspela izjemna dirka. Naša ekipa je bila na robu preživetja, zdaj pa imamo tri etapne zmage. Morda so s tem vodilni dobili dovolj motiva, da najdejo dobrega pokrovitelja, s katerim bi lahko nadaljevali naše poslanstvo," je dejal Campenaerts.

Edini slovenski predstavnik na dirki Jan Tratnik po sobotnem drugem mestu tokrat ni poskusil priti v pobeg. V cilj je prišel z glavnino kot 31. V skupnem seštevku še naprej zaostaja več kot uro in 40 minut in bo v prihodnjih dneh skrbel za kapetana Carusa.

Podpora za Jana Tratnika. Foto: MMC RTV SLO
Podpora za Jana Tratnika. Foto: MMC RTV SLO

Navijači Tratniku dali energijo, da ga koleno ni preveč bolelo
Tratnik je bil že na začetku etape udeležen v padcu, v katerem je bilo še 30 kolesarjev. Pri nesrečnem dogodku vsega dva kilometra po začetku preizkušnje v Gradežu si je 31-letni Idrijčan poškodoval koleno.

"Smola, udeležen sem bil v tem hudem padcu, koleno je malce otečeno. Od začetka ni bilo ravno videti dobro, tudi sam sem moral do zdravnika. Ko je bil kaos in smo začeli še enkrat, pa ni bilo prave moči za pobeg," je za Val 202 dejal član Bahrain Victoriousa.

"Od starta smo imeli veter v hrbet in smo kolesarili tudi 70 km/h. Ravno pet mest pred mano sta dva kolesarja zapela. Vse se je zgodilo v trenutku in kar nekaj nas je padlo. Imel sem nekaj sreče, da se ni kdo vame zaletel od zadaj. Poletel sem čez nekaj kolesarjev. Za zdaj kaže, da je prišlo le do udarca v koleno, po pregledih pa bomo videli, kako bo," je trenutek padca opisal Tratnik, ki ga je ob cestah pozdravilo ogromno slovenskih navijačev, odetih v rožnate majice in slovenske zastave. "Rad bi se zahvalil vsem, tudi navijači so mi dali nekaj moči, da me ni toliko bolelo. Zagotovo bom jutri na kolesu."

Tratnik kljub bolečinam užival v izjemnem navijaškem vzdušju
Buchmann padel in odstopil

Emanuel Buchmann (Bora Hansgrohe) je po grdem padcu v okolici Gradeža odstopil. V skupnem seštevku je bil Nemec na šestem mestu (+2:36) in v boju za najvišja mesta po dobrih predstavah v zahtevnih etapah. Ob njem sta odstopila še Nizozemec Jos van Emden (Jumbo Visma) in Eritrejec Natnael Berhane (Cofidis). Množični padec se je zgodil le dva kilometra po uradnem začetku današnje 15. etape, ki bo deloma potekala po slovenskih cestah.Takoj po odhodu iz Gradeža je padla večja skupina kolesarjev. Zaradi nudenja zdravniške pomoči so bili hitro zaposleni vsi reševalci in njihova vozila, zato je vodstvo dirke preizkušnjo nevtraliziralo. Etapa se je nadaljevala, ko so oskrbeli vse poškodovane kolesarje.

Foto: EPA
Foto: EPA
Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Kolesarje v Brdih pričakalo več tisoč navijačev
Zaradi množičnega padca takoj po startu v Gradežu so kolesarji z zamudo prišli v Brda.

Najboljši kolesarji in na stotine kolesarskih navdušencev ob vsej slovenski trasi so popoldne doživeli vse: izjemen športni praznik in pestro vreme – od sonca do pravega neurja. Kot je za Televizijo Slovenija poročala Mojca Dumančič, je bilo vzdušje v Goriških brdih na vrhuncu, in to kljub slabemu vremenu. "Priča so bili namreč pravi spomladanski nevihti s sodro, ki pa ne moti ne tekmovalcev ne gledalcev, več tisoč jih je ob celotni trasi, izjemno športno navijajo za borce s pedali."

Na tisoče navijačev je spodbujalo kolesarsko karavano, ustvarili so pravo športno vzdušje, pravi kolesarski praznik. "Slovenija se je izkazala z res fantastično organizacijo," je za TV Slovenija povedal navijač iz Italije.

Kolesarski praznik v Goriških brdih
Goriška brda so bila inovativna pri pripravi prizorišča. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Goriška brda so bila inovativna pri pripravi prizorišča. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Čudovita kulisa 15. etape. Foto: AP
Čudovita kulisa 15. etape. Foto: AP

Izjemna promocija za Slovenijo
Dogodek je izjemna promocija. "Brda so naredila izjemno vzdušje, bila so zelo ustvarjalna in inovativna v svoji predstavitvi. Kar 790 milijonov ljudi po vsem svetu spremlja to izjemno dirko, te izjemne lepote Slovenije v soncu in zdaj tudi v dežju," je povedala Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

Mestna občina Nova Gorica je organizatorjem dirke pomagala tudi pri izvedbi etape. Veljal je poseben in spremenjen prometni režim. V občinah Nova Gorica in Brda so pripravili tudi več kot 30 spremljevalnih dejavnosti.

Med drugim so kraji ob trasi deloma obarvani v rožnato, v Novi Gorici so zasadili 1000 vrtnic v rožnati barvi, pri promociji mesta kot Evropske prestolnice kulture leta 2025 sodelujejo tudi šolarji, dijaki in umetniki, izdelali pa so tudi velikanski rožnato-zelen dres, ki pooseblja prihod Gira in prihajajočo Dirko po Sloveniji.

Profil 15. etape. Foto: RCS Sport
Profil 15. etape. Foto: RCS Sport

V ponedeljek trije izjemno zahtevni vzponi
V ponedeljek bo na sporedu gorska etapa od Sacileja do Cortine d'Ampezzo (212 km). Kolesarje čakajo štirje zahtevni vzponi, najtežji pa bo trojček prelazov Fedaia (2057 m), Pordoi (2239 m) in Gau (2233) z začetkom okoli 100 km pred ciljem v Cortini.


15. etapa, Gradež-Gorica, 147 km:                 
  1. V. CAMPENAERTS    BEL     3:25:25 
  2. O. RIESEBEEK      NIZ    isti čas 
  3. N. ARNDT          NEM       +0:07 
  4. S. CONSONNI       ITA         vsi 
  5. Q. HERMANS        BEL        isti 
  6. D. CATALDO        ITA         čas 
  7. B. MOLLEMA        NIZ        0:09 
  8. A. TORRES         ŠPA        0:44 
  9. J. S. MOLANO      ŠPA        1:02 
 10. M. WALSCHEID      NEM    isti čas 
 ...                                   
 31. J. TRATNIK        SLO       17:21 
Skupni vrstni red (15/21):             
  1. E. BERNAL         KOL    62:13:33 
  2. S. YATES          VB        +1:33 
  3. D. CARUSO         ITA        1:51 
  4. A. VLASOV         RUS        1:57 
  5. H. CARTHY         VB         2:11 
  6. G. CICCONE        ITA        3:03 
  7. R. EVENEPOEL      BEL        3:52 
  8. D. MARTINEZ       KOL        3:54 
  9. R. BARDET         FRA        4:31 
 10. T. FOSS           NOR        5:37 
 ...                                   
 74. J. TRATNIK        SLO     1:40:33