Mark Cavendish je v Balatonfüredu dvignil roke visoko v zrak. Foto: Reuters
Mark Cavendish je v Balatonfüredu dvignil roke visoko v zrak. Foto: Reuters

Cavendish se je na Giro vrnil po devetih letih, tokratni etapni uspeh pa je bil že njegov 16. na tej prestižni dirki. Skupno je to njegova jubilejna, 160. zmaga.

Skupno vodstvo je obdržal Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ki ima 11 sekund prednosti pred Simonom Yatesom.

"Želeli smo si zmage, super smo veseli. Polovica ekipe, ki skrbi zame oziroma za šprinte, je opravila odlično delo, posebno Michael Mørkøv na koncu. V kritičnih trenutkih, ko so prihajale druge ekipe, je ostal hladen, kakšnih 300 metrov pred ciljem pa sem napadel sam. Mogoče malo prekmalu, toda zdržal sem do konca, centimetri so šli v mojo korist. Lepo se je vrniti in takoj zmagati. Imam podobne občutke kot lani na Touru," je dejal Cavendish.

Profil 3. etape. Foto: Organizator
Profil 3. etape. Foto: Organizator

To je bila zadnja etapa, na kateri so kolesarji merili moči na Madžarskem. 201 kilometer dolga trasa ni bila pretirano zahtevna. Začela se je v turističnem območju Kaposvarja in nato zavila proti Nagykanizsi, kjer je bil prvi leteči šprint.

Kolesarji so se nato odpravili proti severu k Blatnemu jezeru, v mestu Badascony je sledil še drugi leteči šprint. Dobrih deset kilometrov pred koncem etape so morali premagati edini kategorizirani vzpon pri Tihanyu, sledil pa je pričakovani ciljni šprint. Šest kilometrov pred ciljem so ekipe šprinterskih specialistov ujele zadnjega ubežnika, v nadaljevanju je potekal le boj za čim boljši položaj v zaključku.

V ponedeljek bo za kolesarje na dirki prost dan.

Zmagoslavna vrnitev Cavendisha na Giro po devetih letih
Tratnik končal letošnji Giro

Za slovenske ljubitelje kolesarstva, ki bodo na svoj račun prišli predvsem 27. maja, ko bo Dirka po Italiji zavila skozi Kobarid in okolico, so iz Madžarske prišle slabe novice. Jan Tratnik je moral namreč med današnjo etapo končati Giro.

Kot so zapisali organizatorji dirke, je član moštva Bahrain Victorious, ki je bil žrtev padca v prvi etapi, odstopil zaradi bolečin v zapestju, ki so bile premočne, da bi lahko nadaljeval.

Idrijčan je prvi kolesar, ki je odstopil z letošnje Dirke po Italiji. Pred tem je upal na ponovitev leta 2020, ko je na Giru slavil etapno zmago. Pred dvema letoma je bil najboljši v neposredni bližini slovenske meje v Benečiji v 16. etapi, zdaj pa je prvič v karieri odstopil s tritedenske dirke. (STA)