Arnaud Demare je na večni lestvici etapnih zmag na Giru prehitel legendarna rojaka Jacquesa Anquetila in Bernarda Hinaulta. Foto: EPA
Arnaud Demare je na večni lestvici etapnih zmag na Giru prehitel legendarna rojaka Jacquesa Anquetila in Bernarda Hinaulta. Foto: EPA

Odločitev o zmagovalcu je bila tesna. Francoz se je lahko veselil šele po ogledu fotofiniša, ki je pokazal, da je bil za milimeter hitrejši od Avstralca Caleba Ewana, tretje mesto je zasedel Britanec Mark Cavendish.

Juan Pedro Lopez je imel miren dan v rožnati majici, precej več dela ga čaka v petek. Foto: EPA
Juan Pedro Lopez je imel miren dan v rožnati majici, precej več dela ga čaka v petek. Foto: EPA

Etapa v Kalabriji je bila zelo podobna prejšnji na Siciliji, le da je bil edini pravi vzpon že na začetku, tako da se je dalo predvideti, da ne bo usoden za sprinterske specialiste in da bosta tokrat v igri za zmago tudi Ewan in Cavendish, ki sta v sredo na klancu zaostala. Kolesarji tokrat niso kazali nobene želje po akciji, praktično so si sami vzeli počitek pred napornim nadaljevanjem. Povprečna hitrost je bila nižja od najnižje predvidene, vsi so čakali le na sprint.

Demare se ni veselil vse do objave fotofiniša
V njem je najbolje kazalo Ewanu, ki pa ga je Demare vendarle na koncu za milimeter prehitel in se veselil 17. zmage na največjih večdnevnih dirkah. Demare je s sedmo etapno zmago postal najboljši Francoz vseh časov na Giru, Jacques Anquetil in Bernard Hinault jih imata šest.

Nibali napovedal konec kariere

"Tesno je bilo. Občutek sem imel, da sem zmagal, a nisem se mogel veseliti vse do objave fotofiniša. Prav zaradi tega je najbrž zmaga še slajša. Enostavno sem vrgel kolo na ciljno črto in to je naredilo razliko. Seveda pa so za zmago zaslužni tudi ekipni kolegi, opravili so odlično delo. Veliko ljudi me podcenjuje, me ne šteje med najboljše sprinterje, toda to je moja 86. zmaga, sedma na Giru. Čudovito," je bil nasmejan 30-letni Francoz.

Domen Novak ni sodeloval v boju za najvišja mesta. Njegova naloga je bila pomoč hitrejšim kolegom, ko jo je opravil. Na koncu je njegov zaostanek znašal 21 sekund, na cilj je prišel med zadnjimi. V skupnem seštevku je ostal 112., za najboljšim zaostaja 26 minut in 49 sekund.

V petek bo več akcije
Petkova sedma etapa od Diamanteja do Potenze (196 km) vsebuje štiri gorske cilje, enega prve, dva druge in enega tretje kategorije, pred ciljem, ki bo sicer na ravnini, pa bo še en manjši vzpon, ki bo lahko pomenil priložnost za napad.