Primož Roglič je na koncu izgubil stik z najboljšimi in prišel v cilj 54 sekund za zmagovalcem etape Pellom Bilbaom ter 50 za Carapazom in Nibalijem. Foto: MMC RTV SLO
Primož Roglič je na koncu izgubil stik z najboljšimi in prišel v cilj 54 sekund za zmagovalcem etape Pellom Bilbaom ter 50 za Carapazom in Nibalijem. Foto: MMC RTV SLO

Dal sem svojih 110 odstotkov, moram biti zadovoljen s tem, kar je. Dal sem vse od sebe, nimam si česa očitati. Giro je v zadnjih dneh pridobil veliko z vsemi slovenskimi navijači, ki so bili ob cestah. Navijačev ne moreš nadzorovati. Najlepša hvala vsakemu posebej, ki je prišel sem,

Primož Roglič v cilju

Vsa Slovenija je upala, da bo Primožu Rogliču danes, predzadnji dan Dirke po Italiji, uspelo nekaj velikega in kakšen beg, s katerim bi rožnatemu Richardu Carapazu odščipnil minuto ali dve. Na kraljevski etapi s petimi kategoriziranimi vzponi in z visokimi temperaturami se ni izšlo po željah. Ko je 13 km pred ciljem (malo pod vrhom predzadnjega vzpona dneva) silovito potegnil Mikel Landa, je Roglič sprva še dajal vtis, da se lahko priključi, a ga je v ključnih trenutkih zmanjkalo. Vincenzo Nibali (ob pomoči Pozzoviva) in Carapaz sta lahko ujela Lando, medtem ko je Roglič s skrajnimi napori na čelu zasledovalne skupine narekoval ritem in poskušal popraviti škodo. V primerjavi z najboljšimi je izgubil 50 sekund, v skupnem seštevku ga je na 3. mestu prehitel Mikel Landa, s katerim se bosta na nedeljskem kronometru pomerila za stopničke.

"Dal sem svojih 110 odstotkov, moram biti zadovoljen s tem, kar je. Nimam si kaj očitati," je v cilju na Monte Aveni povedal Roglič, potem ko je moral opraviti še doping kontrolo.

Pomoč pa takšna!
Potem ko so slovenski navijači letos uprizorili veličasten šov na vseh alpskih klancih, se je danes zgodilo nekaj nezaslišanega. Pod vrhom prelaza Croce d'Aune je nekdo Rogliča potiskal vsaj 20 sekund in mu naredil medvedjo uslugo, saj so Zasavca kaznovali z desetimi sekundami. Morda bo po kronometru prav to usodno, da ne bo osvojil zmagovalnih stopničk in bo (tako kot na lanski Dirki po Franciji) končal na četrtem mestu. Neverjetno, Roglič že tako nima pomoči moštvenih kolegov, v ključnih trenutkih se mora boriti še proti navijaču, ki ga je s potiskanjem samo vrgel iz ritma. Ves svet je že v prenosu dirke in predvsem po njej videl nekajkratno ponovitev tega dogodka.

"Giro je v zadnjih dneh pridobil veliko z vsemi slovenskimi navijači, ki so bili ob cestah. Navijačev ne moreš nadzorovati. Najlepša hvala vsakemu posebej, ki je prišel sem," je o incidentu dejal zasavski orel.

Še večji incident se je zgodil nekaj minut pozneje, ko je prav tako navijač, ovit s slovensko zastavo, na tla spravil najboljšega mladega kolesarja na letošnji dirki Miguela Angela Lopeza. Kolumbijec mu je, preden se je usedel na kolo, odgovoril z nizom klofut.

Tako kot v petek je imel tudi danes Primož Roglič ob progi izjemno podporo navijačev, žal pa sta se našla tudi dva, ki sta bila verjetno prvič na kolesarski dirki in sta Rogliča potiskala v klanec. Ne samo, da sta Rogliču uničila ritem pedaliranja, na koncu so ga še kaznovali z 10 sekundami pribitka. Foto: MMC RTV SLO
Tako kot v petek je imel tudi danes Primož Roglič ob progi izjemno podporo navijačev, žal pa sta se našla tudi dva, ki sta bila verjetno prvič na kolesarski dirki in sta Rogliča potiskala v klanec. Ne samo, da sta Rogliču uničila ritem pedaliranja, na koncu so ga še kaznovali z 10 sekundami pribitka. Foto: MMC RTV SLO
Ko je Carapaz prejšnjo nedeljo prvič ubranil rožnato majico, je izjavil:
Ko je Carapaz prejšnjo nedeljo prvič ubranil rožnato majico, je izjavil: "Lažje jo je osvojiti, kot jo braniti. Zdaj jo želim nositi vse do Verone." Želja se je uresničila, na vseh gorskih etapah je bil neranljiv in veliko zmago mora potrditi na nedeljskem kronometru v Veroni. 26-letni Ekvadorec, ki je odraščal v kmečki družini v Andih, je prvič opozoril nase leta 2015, ko je v Kolumbiji postal prvi tujec, ki je dobil dirko mlajših članov Vuelta de la Juventud. Na letošnji Giro je prišel v vlogi pomočnika Mikela Lande. Na 3. etapi je zaradi defekta in padca izgubil 46 sekund. Foto: EPA

Movistar želi vzeti vse
Razplet etape je bil razburljiv, šlo je na polno, Movistar je želel tako etapno zmago kot ubranitev rožnate majice. Načrt se ni popolnoma izšel, Pello Bilbao je slavil drugo etapno zmago na letošnjem italijanskem krogu, Carapaz pa je dobil še eno bitko. Nibali je seveda poskušal, upal je, da bi lahko ponovil lanski podvig Frooma na etapi na Finestre, vendar je bil Carapaz tako suveren, da je lahko njegov moštveni kolega iz Movistara Mikel Landa, ki je v zadnjem tednu v odlični formi, brez slabe vesti napadel in se podal v boj za skupno drugo ali tretje mesto. Jutri bo še zanimivo, Roglič je popolnoma načet, nikakor ne bo dirkal tako kot na prvih dveh kronometrih. Hematokrit naj bi vsak teden tritedenskega maratona, kot je Giro d'Italia, padel za dve točki, v treh tednih torej za šest, kar že pomeni slabokrvnost. Vsaka odstotna točka znižanja hematokrita pomeni za odstotek manjšo moč. Poleg tega Rogliča že vse od padca prejšnjo nedeljo mučijo bolečine v prsnem košu.

Carapaz verjame, da ima dovolj zaloge
Z dnevom so seveda lahko spet zadovoljni pri ekipi Movistar. "Danes smo lahko zadovoljni z razpletom. Poskušali smo dobiti etapo z Mikelom Lando in zadržati rožnato majico. Le malenkost je zmanjkalo do etapne zmage, a lahko smo zadovoljni," je povedal Richard Carapaz, ki bo lahko mirno spal, saj ima pred 17-kilometrskim kronometrom lepo prednost. Vincenzo Nibali na drugem mestu zaostaja minuto in 54 sekund. Sicilijanec je sicer precej boljši kronometrist, a Carapaz je precej prepričan, da bo prednost zadoščala: "Mislim, da ne bom izgubil toliko, seveda pa se lahko zadnji dan zgodi marsikaj." Vse kaže, da se bodo torej povsem uresničile Nibalijeve besede sredi letošnjega Gira, ko je Rogliču očital preveč obrambno dirkanje, ob tem pa dodal, da bosta na takšen način oba ostala brez končne zmage.

Roglič bo kronometer začel ob 16.37

Nedeljski kronometer se bo v Veroni začel ob 13.45. Grega Bole bo štartal ob 14.17, Jan Polanc ob 16.04, Primož Roglič ob 16.37 in Richard Carapaz ob 16.46.

Roglič se je moral znajti po svoje
Osamljeni gladiator (na vseh pomembnih klancih je Roglič ostal brez pomoči moštvenih kolegov) ima za Mikelom Lando 23 sekund zaostanka. Uvodni dan Gira je bil Roglič na osemkilometrskem kronometru v Bologni od Lande hitrejši kar za 67 sekund, a so karte zdaj premešane. "Kronometri na zadnji dan tako dolge dirke so problematični, tudi za specialiste v vožnji na čas," nam je povedal Primož Čerin, v 80. letih najboljši slovenski kolesar. Da se Roglič jutri ne bo mogel boriti za končno zmago, ampak "le" za 3. mesto, Čerin v veliki meri pripisuje vsem napakam ekipe Jumbo Visma in šibkim pomočnikom: "Movistar, Astana in Bahrain Merida imajo v zadnjih 50 kilometrih tudi po tri kolesarje v prvi skupini, Roglič pa je sam. To je ogromna razlika. Tudi psihično je obremenitev, če ostaneš sam in se moraš znajti po svoje."

Polanc vztraja samo še zaradi navijačev
Jan Polanc je danes zaostal skoraj 13 minut, tako da je skupno zdrsnil na 15. mesto in tako želena deseterica ni več dosegljiva. Stik s favoriti je izgubil pet kilometrov pod vrhom prelaza prve kategorije Manghen (video desno). "Res je bila kraljevska etapa. Veliko kolesarjev je bilo že brez moči. Ves teden sem že izčrpan, zato danes niti nisem pričakoval, da bo to ravno moj dan. Čutil sem, da mi pobira moči, zato sem danes bolj ali manj poganjal samo še zaradi navijačev in svojih domačih. Bilo mi je vseeno, ali sem na koncu 30. ali med najboljših 20. Vmes sem že razmišljal, da bi počakal 'grupetto', a zaradi navijačev sem rekel, da se ne smem predati. Po eni strani sem zadovoljen, po drugi pa bi si želel drugačnega razpleta. V zadnjih dneh sem pogrešal malo več pomoči ekipe. Noge me ne nesejo več, zdaj je zelo utrujena tudi glava," je povedal Polanc, ki bo imel po odličnem dirkanju na letošnjem Giru (dva dneva je nosil rožnato majico) jutri ob 21. uri že sprejem v domačem Britofu pri Kranju.

Roglič izgubil eno mesto, Carapaz pred skupno zmago
Slovenski navijač kriv, da je Roglič prejel 10 sekund kazni