Tadej Pogačar (levo) je zasedel tretje mesto. Foto: Reuters
Tadej Pogačar (levo) je zasedel tretje mesto. Foto: Reuters
Začetek prve tritedenske dirke sezone. Foto: EPA
Začetek prve tritedenske dirke sezone. Foto: EPA

Pogačar je v etapi v okolici Torina (140 km) po pričakovanju napadel na kratkem vzponu v samem zaključku približno pet kilometrov pred ciljem. Na vrhu San Vita (1,4 km, povprečni naklon 9,8 odstotka) sta ob njem zdržala le Narvaez in Schachmann. Do cilja so bili še trije kilometri pretežno spusta.

V sprintu je bil Slovenec najslabše postavljen na čelu, iz zavetrja pa sta nato mimo njega odpeljala oba tekmeca in pripravila presenečenje na prvi dan Gira. Četrti je bil Alex Baudin, ki je zaostal šest sekund. Večja skupina je prišla v cilj z desetimi sekundami zaostanka.

"Bil sem malce nervozen, saj že dolgo nisem sprintal s še dvema kolesarjema. Sprint sem začel nekoliko prehitro, a imel sem dobre noge. Narvaez je očitno hitrejši od mene v sprintih, zato nisem imel veliko možnosti," je povedal Pogačar.

Narvaez drugič slavil na Giru

Za Narvaeza je to 11. zmaga v karieri in druga na Giru (2020). S tem je 27-letnik prevzel rožnato majico vodilnega, v seštevku pa ima tri sekunde naskoka pred Schachmannom in šest pred Pogačarjem.

"Še vedno me bolijo noge, slediti Pogačarju je bilo zelo težko, a na koncu mi je le uspelo. Sprint je mogoče začel malce prehitro, 200 m pred koncem. Sam sem le čakal na pravi trenutek. Ni veliko priložnosti, da oblečeš majico vodilnega na tritedenskih dirkah, saj so trase med sabo precej raznolike. Zato sem moral tu izkoristiti priložnost," je dejal Ekvadorec.

Pogačar Dirko po Italiji odprl s tretjim mestom

Dogajanje v prvi etapi je začinil pobeg šesterice, ki se je odlepila že po petih kilometrih. V ubežni skupini so bili Francozi Louis Barre, Nicolas Debeaumarche, Lilian Calmejane, Eritrejec Amanuel Ghebreigzabhier ter Italijana Andrea Pietrobon in Filippo Fiorelli.

Na predzadnjem vzponu odpadla Bardet in Arensman

Ubežna skupina, ki je imela tudi več kot tri minute naskoka, je razpadla na vzponu na Supergo več kot 60 km pred ciljem. Vodstvo sta takrat prevzela Ghebreigzabhier in Calmejane. 30 km pred ciljem sta imela slabi dve minuti prednosti pred glavnino. Ta je začela zaostanek ekspresno topiti na vzponu druge kategorije na Cole Maddaleno (7 km, povprečni naklon 6,8 %). Tempo je navijala ekipa UAE Emirates. Eritrejec je bil ujet dva kilometra pred vrhom, Francoz 10 km pred ciljem. Tempo je na vzponu bil tako hud, da sta odpadla Romain Bardet in Thymen Arensman, ki sta imela visoke apetite v skupnem seštevku.

V nedeljo cilj na vzponu

Jhonatan Narvaez je oblekel rožnato majico. Foto: Reuters
Jhonatan Narvaez je oblekel rožnato majico. Foto: Reuters

Pri spustu s Cole Maddalene se je izoblikovala sedmerica, ki si je do zadnjega klanca na San Vito prikolesarila prednost okoli 30 sekund. Pogačar je nato sam narekoval močan ritem, vse po vrsti ujel, njegovemu ritmu pa je lahko sledila le peščica. Na vrhu sta ob njem ostala Ekvadorec in Nemec, ki sta nato slovenskega asa presenetila v sprintu.

Od Slovencev je Jan Tratnik (Visma Lease a Bike) zasedel 27. mesto z zaostankom 27 sekund. Domen Novak, ki je opravil ogromno dela v ekipi emiratov, je etapo končal na 57. mestu (+ 3:56). Luka Mezgec (Jayco AlUla), ki bo pomočnik v sprintih Avstralcu Calebu Ewanu, je končal v ozadju zunaj najboljše stoterice z zaostankom več kot 15 minut.

V nedeljo bo na sporedu druga etapa, prva z zaključkom navkreber. Karavana bo etapo začela v San Francescu al Campu in končala ob svetišču Oropa po 161 km. Zaključni vzpon je dolg 11,8 km s povprečnim naklonom 6,2 %. Skupaj bodo kolesarji v etapi premagali 2300 višinskih metrov.

Pogačar: Že dolgo nisem bil v sprintu treh, prezgodaj sem začel
Profil uvodne etape. Foto: RCS Sport
Profil uvodne etape. Foto: RCS Sport
Sorodna novica Pogačarjev drzni načrt: Giro končati z rožnato majico, a vendar − svež

107. Dirka po Italiji

1. etapa, Venaria Reale−Torino, 140 km