Jhonathan Narvaez se je 24 km pred ciljem, ko je imel Marko Padun defekt, odpeljal svoji največji zmagi v karieri naproti. Foto: EPA
Jhonathan Narvaez se je 24 km pred ciljem, ko je imel Marko Padun defekt, odpeljal svoji največji zmagi v karieri naproti. Foto: EPA

Po vzponu na San Giovanni (4,4 km; povprečni naklon 6,7 %), kjer je bilo do cilja še 30 kilometrov spusta, je Narvaez izkoristil defekt Ukrajinca Marka Paduna (Bahrain McLaren) in do cilja ohranjal prednost, ki se je sicer stopila le na devet sekund. Oba protagonista 12. etape sta bila že od začetka del bega 14 kolesarjev. Na svojem drugem "grand touru" je 23-letni Narvaez slavil prvo etapno zmago na tritedenskih dirkah. Na Giru je prvič tekmoval lani, ko je v Veroni na koncu veliko zmago slavil njegov rojak Richard Carapaz.

Cesenatico-Cesenatico, 204 km:  
 1. J.-M. NARVAEZ   EKV 5:31:24
 2. M. PADUN     UKR  +1:08
 3. S. CLARKE     AVS  6:50
 4. J. ROSSKOPF    ZDA  7:30
 5. S. PELLAUD    ŠVI  7:43
 6. B. McNULTY    ZDA  8:25
 7. P. KONRAD     AVT    
 8. R. GUERREIRO   POR   vsi
 9. J. ALMEIDA    POR  isti
10. T. GEOGHEGAN HART VB   čas
...               
54. D NOVAK     SLO  21:06
64 J. TRATNIK    SLO  25:05

Dan, posvečen Pantaniju
204 km dolga etapa je bila zahtevna, na "meniju" je bilo pet kategoriziranih klancev tretje in četrte kategorije, skupne višinske razlike je bilo za 3800 metrov, dodatna težava je bilo deževno in hladno vreme. Štart in cilj sta bila v Pantanijevem domačem mestu Cesenaticu in organizatorji so se potrudili, da je etapa minila v duhu spomina na legendarnega kolesarja, leta 1998 zmagovalca Gira in Toura.

Nibali v zadnji četrtini etape osamljen
Ko je glavnina za ubežniki zaostajala že za 12 minut, je ostrejši ritem narekovala ekipa NTT Pro Cycling, pri kateri je bil kapetan Domenico Pozzovivo tokrat zelo motiviran, saj je bil Marco Pantani njegov idol, bila sta tudi prijatelja. Zaostanek jim je uspelo prepoloviti, skupina okrog rožnate majice se je zmanjšala na 20 kolesarjev, nekaj škode je pri tem utrpel Vincenzo Nibali, ki je bil zadnjih 50 kilometrov brez moštvenih kolegov ob sebi.

12. etapa se je začela in končana v mestu Cesenatico ob Jadranskem morju v deželi Emilija-Romanja. Foto: EPA
12. etapa se je začela in končana v mestu Cesenatico ob Jadranskem morju v deželi Emilija-Romanja. Foto: EPA

Almeida ubranil rožnato majico
V boju za skupno vodstvo etapa ni bila posebej razburljiva, glavnina se je na koncu borila le za šesto mesto. V rožnati majici je še vedno Portugalec Joao Almeida, ki je danes v cilj prišel na devetem mestu za zaostankom dobrih osmih minut. Le ena sprememba je med najboljšo deseterico, saj se je vanjo vrnil Jakob Fuglsang, ki na desetem mestu zaostaja 2:20. Po hitrem odstopu Gerainta Thomasa je Ineos brez kolesarja med deseterico, a je današnja tretja etapna zmaga kar lep obliž.

Tudi v Italiji z 8800 novimi okužbami nov dnevni rekord

Ekipi Lotto Soudal in EF Pro Cycling bi končali Giro
Medtem je vse več pomislekov, ali je smiselno, da se ob vse hujši krizi zaradi covida-19 dirka nadaljuje. Thomas De Gendt je povedal, da se počuti vse bolj nelagodno in da se s svojimi kolegi iz ekipe Lotto Soudal sprašuje, ali bi nadaljevali dirkanje ali ne. Ekipa EF Pro Cycling je v pismu celo pozvala tako organizatorje Gira kot UCI, naj se dirka v ponedeljek, na drugi prosti dan, konča, vendar je UCI njihovo zahtevo zavrnil.

Sagan se ne da
Peter Sagan, zmagovalec torkove 10. etape, na drugi strani vztraja, naj se šov nadaljuje: "Tu smo zato, da dirkamo, in tu bomo ostali. Organizatorji morajo odločiti, kako in kaj, nisem jaz tisti, ki bi se odločal." Kot je znano, so na začetku tega tedna zaradi pozitivnih testov letošnji italijanski krog že zapustili kolesarji Jumbo Visme in Mitchelton Scotta.

Narvaez na zadnjem spustu izkoristil smolo Paduna
Skupni vrstni red po 12. etapi:    
 1. J. ALMEIDA     POR  49:21:46
 2. W. KELDERMAN    NIZ   +0:34
 3. P. BILBAO     ŠPA    0:43
 4. D. POZZOVIVO    ITA    0:57
 5. V. NIBALI     ITA    1:01
 6. P. KONRAD     AVT    1:15
 7. J. HINDLEY     AVS    1:19
 8. R. MAJKA      POL    1:21
 9. F. MASNADA     ITA    1:36
 10. J. FUGLSANG    DAN    2:20
 ...                 
 70. J. TRATNIK     SLO  1:23:59
100. D. NOVAK      SLO  1:50:17