Prvi od treh tednov Dirke po Italiji je mimo, kolesarji pa bodo morali biti zdaj pripravljeni, da se lahko dirka vsak trenutek konča. Foto: EPA
Prvi od treh tednov Dirke po Italiji je mimo, kolesarji pa bodo morali biti zdaj pripravljeni, da se lahko dirka vsak trenutek konča. Foto: EPA
Skupni vrstni red po 9. etapi: 
  1. J. ALMEIDA    POR 35:35:50
  2. W. KELDERMAN  NIZ    +0:30
  3. P. BILBAO     ŠPA     0:39
  4. D. POZZOVIVO  ITA     0:53
  5. V. NIBALI     ITA     0:57
  6. J. FUGLSANG   DAN     1:01
  7. H. VANHOUCKE  BEL     1:02
  8. P. KONRAD     AVT     1:11
  9. J. HINDLEY    AVS     1:15
 10. R. MAJKA      POL     1:17
 11. S. KRUIJWIJK  NIZ     1:24

Težavo predstavljata tako vreme kot covid-19. V zadnjih 24 urah so v Italiji potrdili 4619 novih okužb (največ, 696, v Lombardiji) z novim koronavirusom, dan prej pa 5456. Potrdili so 39 novih smrti bolnikov s covidom-19. Ko se je letošnja dirka začela (3. oktobra), je bilo dnevno število novookuženih približno 2000.

Kaj bodo prinesli strožji ukrepi?
Italijanska vlada namerava sprejeti odlok o strožjih ukrepih za preprečitev širjenja okužb, ali bo to vplivalo na Giro, pa še ni znano.

Včeraj zvečer in danes, ko je na Giru prvi prosti dan, so kolesarji opravili test na novi koronavirus, izvidi bodo znani do torka zjutraj. Okužba Simona Yatesa je precej omajala zaupanje, da bo Giro prišel do cilja v Milanu, so bili pa k sreči vsi kolesarji ekipe Mitchelton Scott od takrat negativni.

Vsak dan je lahko zadnji dan
Direktor dirke Mauro Vegni priznava, da je zelo zaskrbljen in da utegnejo dirko skrajšati. Vsak dan je tako lahko zadnji dan 103. Dirke po Italiji, ki so jo morali z majskega termina prestaviti na oktobrskega. To je prineslo težave, saj so prelazi, kot je Stelvio (2758 m) že nekaj časa zasneženi (tvit desno z opombo, da je vremenska napoved izrazito ugodna). Vzpon na Stelvio bo na sporedu 22. oktobra, dva dni pozneje (predzadnji dan dirke) pa (do cilja v Sestrieru) kolesarje čakata vzpona na prelaza Agnello (2744 m) in Izoard (2360 m).

Prvi prosti dan na letošnjem Giru je v rožnati majici dočakal Portugalec Joao Almeida, ki pa bo zadnji teden na strmih klancih (če seveda ne bo odpovedi) težko  ostal skupno vodilni. Foto: EPA
Prvi prosti dan na letošnjem Giru je v rožnati majici dočakal Portugalec Joao Almeida, ki pa bo zadnji teden na strmih klancih (če seveda ne bo odpovedi) težko ostal skupno vodilni. Foto: EPA

Vuelta vse bolj vprašljiva
Kolesarstvo je sicer po epidemije uspešno zaživelo, čeprav je nekaj pomembnih dirk (nazadnje Pariz–Roubaix) odpadlo. A izpeljali so celotno Dirko po Franciji kot tudi svetovno prvenstvo v Imoli. Še pred koncem Gira se bo 20. oktobra začela Dirka po Španiji, ki je prav tako vprašljiva, saj so v Španiji epidemiološke razmere vse slabše (v nekaterih regijah so maske za športnike obvezne že med tekmo), v Pirenejih pa je že zapadel sneg.

"Če bi bil na mestu mojega prijatelja Javierja Gullena (direktor Vuelte; op. a.), bi bil zaskrbljen," je povedal Vegni. Vuelta naj bi se končala 8. novembra v Madridu, kjer so v nekaterih predelih močno omejili gibanje.