Sprejem za novega svetovnega prvaka Remca Evenepoela v Bruslju 2. oktobra letos. Foto: EPA
Sprejem za novega svetovnega prvaka Remca Evenepoela v Bruslju 2. oktobra letos. Foto: EPA

22-letnik bo tako eden izmed favoritov za končno zmago, kamor se uvrščajo tudi Britanec Geraint Thomas (Ineos-Grenadiers), Avstralec Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) in morda tudi slovenski as Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki pa mora najprej okrevati in začeti resno trenirati (načrt za tekmovanje s svojim moštvom še ni sprejel).

Trasa je Evenepoelu tako rekoč pisana na kožo, na sporedu so kar tri vožnje na čas, v katerih kolesar QuickStep-AlphaVinyla briljira.

"Nastopil bom na Giru 2023, tega se zelo, zelo veselim. Nosil bom mavričasto majico," je v videoposnetku, ki ga je objavil na družbenih omrežjih, med drugim povedal Evenepoel.

V kolesarskih krogih se je sicer dlje časa ugibalo, ali bo Evenepoel prednost pred Dirko po Franciji dal Dirki po Italiji. Zdaj o tem ni več nobenega dvoma: udeležil se bo Gira, ki se bo 6. maja prihodnje leto začel s kratkim kronometrom med Fossacesio in Ortono.

Za razplet zadnjih dveh Dirk po Italiji so bile sicer ključne gorske etape. Egan Bernal in Hindley sta namreč po etapnih zmagah na Campu Felice oziroma Blockhausu na koncu osvojila rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku. Kako bo letos?

Zadnji kolesar, ki je v koledarskem letu dobil Dirko po Franciji in Dirko po Italiji, je italijanski 'pirat' Marco Pantani, dosežek mu je uspel leta 1998.