Pascal Ackermann je zmagovalec najdaljše etape na letošnji Dirki po Italiji. V ciljnem šprintu je za las ugnal Italijana Jonathana Milana. Foto: EPA
Pascal Ackermann je zmagovalec najdaljše etape na letošnji Dirki po Italiji. V ciljnem šprintu je za las ugnal Italijana Jonathana Milana. Foto: EPA

11. etapo letošnjega Gira si bomo vsekakor zapomnili po številnih odstopih. Za večino je poskrbela okužba z novim koronavirusom, med etapo pa sta zaradi poškodb odstopila še dva kolesarja, Španec Oscar Rodriguez (Movistar) in Britanec Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers).

Prav zadnji je bil eden izmed glavnih kandidatov za končno zmago, slast katere je okusil že leta 2020. Na spustu z drugega kategoriziranega prelaza dneva je bil udeležen v množični padec, na tleh so se znašli tudi Geraint Thomas, Pavel Sivakov in Primož Roglič. Ti trije so dirko lahko nadaljevali, Geoghegan Hart pa je etapo končal v reševalnem vozilu. Zvečer so iz ekipe Ineos sporočili, da bo moral zaradi zlomljenega levega kolka na operacijo.

Pred začetkom etape je bil uvrščen na tretje mesto, za vodilnim Thomasom je zaostajal pet sekund. Pred tremi leti je šele na zadnji etapi, kronometru od Cernusca sul Naviglia do Milana (15,7 km), osvojil rožnato majico vodilnega in dirko končal 39 sekund pred drugouvrščenim Avstralcem Jaijem Hindleyjem (Sunweb).

V zadnjih štirih dneh so tako iz boja za rožnato majico izpadli kar trije ožji favoriti: ob Geogheganu Hartu še Remco Evenepoel (Soudal Quick Step) in Aleksandr Vlasov (Bora Hansgrohe).

Profil 11. etape Dirke po Italiji. Foto: Organizator
Profil 11. etape Dirke po Italiji. Foto: Organizator

Prednost šestih ubežnikov okrog tri minute
Etapa od Camaioreja do Tortone je minila v begu šesterice. Thomas Champion (Cofidis), Diego Pablo Sevilla (Eolo Kometa), Filippo Magli (Green Project Bardiani CSF Faizane), Laurenz Rex (Intermarche Circus Wanty), Aleksander Konjičev in Veljko Stojnić (oba Corratec Selle Italia) so si nabrali približno tri minute naskoka pred glavnino, v prvih treh urah kolesarjenja je bila povprečna hitrost 41,3 km/h. Na 137. kilometru trase so kolesarji odpeljali točno polovico letošnjega Gira (1737 km). Na vrhu drugega kategoriziranega vzpona dneva – Colla di Boasi – je glavnina za ubežniki zaostajala minuto in pol.

Roglič, Geoghegan Hart in Thomas na tleh
Približno 68 kilometrov pred ciljem, na spustu s Colle di Boasija, se je zgodil padec številnih kolesarjev ob ostrem levem zavoju, na tleh sta se med drugimi znašla tudi Primož Roglič in Tao Geoghegan Hart. Medtem ko je Roglič etapo lahko nadaljeval na kolesu moštvenega kolega Koena Bouwmana (dobrih 57 kilometrov pred ciljem mu je moštvo priskrbelo njegovo kolo), je Geoghegan Hart dirko že končal. Padla sta tudi njegova moštvena kolega pri Ineosu: vodilni v skupnem seštevku Geraint Thomas in Pavel Sivakov. Grd padec je utrpel tudi Oscar Rodriguez (Movistar), ki je trčil ob znak ob cesti, tudi zanj je letošnje dirke konec. S pomočjo Edoarda Affinija (Jumbo Visma) se je Roglič glavnini priključil 53 kilometrov pred ciljem.

Glavnina polovila ubežnike
Na čelu glavnine so kolesarji Astane in Trek Segafreda navili tempo, odločili so se konkretneje zarezati v prednost ubežnikov, ki je znašala slabi dve minuti (1:50), na zadnjem kategoriziranem vzponu dneva – Passo della Castagnola – je glavnino proti vrhu vlekel Filippo Zana (Jayco AlUla). 36 kilometrov pred ciljem je glavnina pogoltnila polovico ubežnikov, vztrajali so le še Champion, Stojnić in Rex. Na koncu je hrabro kljuboval le še Rex, a tudi on je moral priznati premoč pet kilometrov pred ciljno črto.

Ackermann za pol obroča pred Milanom
Tudi zaključek etape je bil razburljiv, znotraj zadnjih treh kilometrov se je glavnina raztrgala zaradi padca, vsa pozornost pa je bila usmerjena v ciljno ravnino, v kateri so se za zmago v boj podali najboljši šprinterji. Mads Pedersen (Trek Segafredo) je začel šprint, ob njem je na pedale divje začel poganjati Mark Cavendish (Astana), a v zadnjih metrih sta po zunanji strani mimo obeh švignila Pascal Ackermann (UAE Emirates) in Jonathan Milan (Bahrain Victorious). Zmagal je Ackermann, ki je imel polovico obroča prednosti pred Milanom, o zmagovalcu je odločal fotofiniš. To je bila zanj 39. zmaga v karieri.

Tao v resnici ni bil skrito orožje, vsi so vedeli, kako dobro mu gre. Zaostajal je za pet sekund. Jaz imam po etapah opravke z mediji, on je odšel na avtobus, počival in vse naredil prav. Imel je dobre možnosti za zmago na Giru. Za ekipo je bila to ogromna prednost, če bi bila pri vrhu dva od nas, a tudi to je dirkanje, stvari se hitro spremenijo in moraš se prilagoditi. To je bila velika izguba, a gremo dalje.

Geraint Thomas

Največja favorita za končno zmago, Thomas in Roglič, sta etapo končala v času zmagovalca. Thomas je bil 61., Roglič pa je ciljno črto v Tortoni prečkal kot 94.

Roglič: Še vedno sem tukaj, tako da ... v redu.
V ciljni areni se je lahko videla razsežnost padca na Kisovčanu, visoko na levem stegnu je imel grdo rano. "Kot vidite, se vidi nekaj mesa," je povedal Roglič in dodal: "Zdaj grem najprej pod prho. Še vedno sem tukaj, tako da ... v redu." O Rogličevi rani je spregovoril tudi Thomas, ki si je s slovenskim asom v ciljni areni izmenjal nekaj besed. "Videl sem ga v cilju, imel je kar globoko rano. Res sem bil presenečen, ko sem zagledal njegov bok, ni bilo videti lepo," je povedal Britanec.

Dodal je, da je imel sam kar precej sreče: "Popolnoma sem v redu. Dobil sem nekaj prask po boku, a drugi so se odrezali precej slabše. Počutim se dobro, pristal sem na Coviju, tako da sem imel mehak pristanek. Imel sem srečo."

Soudal Quick Step ostal še brez četverice

Potem ko je v nedeljo zaradi covida odstopil do tedaj vodilni Remco Evenepoel, je moštvo Soudal Quick Step sporočilo, da je koronavirus še dodatno razredčil njihove vrste. Namreč pozitivni izvid so imeli na testiranju tudi Jan Hirt, Josef Cerny, Louis Vervaeke in Mattia Cattaneo. "Po pozitivnem testu Remca sta se še dva kolesarja v ponedeljek zjutraj počutila slabo, toda njuni antigentski testi so bili negativni. Potem smo se odločili za PCR-teste vseh sedmih preostalih kolesarjev in štirje so bili pozitivni. Še naprej bomo spremljali stanje preostalih kolesarjev in spremljevalnega osebja ter opravljali teste," je dejal zdravnik ekipe Toon Cruyt. Zaradi covida sta odstopila tudi Andrea Vendrame (AG2R Citroen) in Stefano Gandin (Corratec Selel Italia), zaradi gripe pa Natnael Tesfatsion (Trek Segafredo).

V četrtek še ena ravninska etapa
Kolesarje v četrtek čaka še ena ravninska etapa od Braja do Rivolija. Na trasi, dolgi 179 kilometrov, bodo morali premagati dva kategorizirana prelaza: po 31 kilometrih jih čaka vzpon na Pedaggero (3. kategorija), po 140 kilometrih se začenja vzpon na Colle Braido (2. kategorija). Med etapo sta tudi dva leteča cilja, in sicer v Ceresoli d'Albi (po 79,8 km) in v Buttiglieri Alti (134,4 km).

Geoghegan Hart moral na nosilih zapustiti Giro
Tratnik okreva doma in upa, da bo šel na Vuelto