Zemljevid etap 106. Dirke po Italiji, ki jih bo maja drugo leto gostila pokrajina Abruci. Foto: RCS Sport
Zemljevid etap 106. Dirke po Italiji, ki jih bo maja drugo leto gostila pokrajina Abruci. Foto: RCS Sport

Dirka po Italiji se bo začela 6. maja v Abrucih, pokrajini ob Jadranskem morju, vzhodno od Rima. Ena manjših italijanskih pokrajin bo šele drugič v zgodovini gostila Grande Partenzo (veliki štart) rožnate dirke.

Prva etapa bo potekala ob obali Trabocchi, v dolžini 18,4 km po kolesarski cesti od Fossacesia Marina do Ortone, kar prinaša zaključni vzpon. Druga etapa od Terama do San Salva v dolžini 204 km bo po okusu sprinterjev. Ker pa so Abruci pretežno hribovita in gorata pokrajina, se bo Giro 2023 še vrnil v pokrajino z zaključkom 7. etape.

Vrnitev na Gran Sasso

Čez smučišče Roccaraso (1254 m) se bo spustilo v osrčje Apeninov in se najprej vzpelo na Calascio (1190 m), zahtevna gorska etapa pa se bo končala na Gran Sassu d'Italia, katerega cilj na Campo Imeratore leži na 2130 metrih nadmorske višine. Sedmič v zgodovini bo vršac Abrucev etapni cilj Gira, nazadnje je tu leta 2018 slavil Simon Yates.

Gorske etape zadnjih dveh Dirk po Italiji so napovedale končni razplet dirke, saj sta tako Egan Bernal kot Jai Hindley po etapnih zmagah na Campu Felice oziroma Blockhausu na koncu osvojila rožnato majico. V zgodovini Gira je sicer 15 zmagovalcev gorskih etap v Abrucih slavilo končno skupno zmago.

Sorodna novica Spektakularna trasa Gira 2023 tudi povabilo Rogliču in Pogačarju

V pričakovanju potrditve kronometra na Sv. Višarje

Predstavitev celotne Dirke po Italiji za leto 2023 bo po napovedih v drugi polovici oktobra. Ob zaključku se bo močno približala Sloveniji, saj se pričakuje, da bo 20. etapi, v soboto, 27. maja, na sporedu gorski kronometer na Sv. Višarje, znano romarsko središče treh dežel v Kanalski dolini. Ob tem sem naj bi Giro 2023 zaključil v Trstu, čeprav so se pred tedni pojavile tudi govorice o dodatnem dolgem transferju in zadnjemu dnevu v Rimu.