Skupna dolžina dirke bo 3321 km, kolesarje pa čaka 42.900 višinskih metrov. Med drugim bodo v prvem tednu obiskali tudi Canavese in se povzpeli na Oropo, kjer je leta 1999 Marco Pantani dosegel eno najbolj izstopajočih etapnih zmag v zgodovini dirke. Foto: Organizator
Skupna dolžina dirke bo 3321 km, kolesarje pa čaka 42.900 višinskih metrov. Med drugim bodo v prvem tednu obiskali tudi Canavese in se povzpeli na Oropo, kjer je leta 1999 Marco Pantani dosegel eno najbolj izstopajočih etapnih zmag v zgodovini dirke. Foto: Organizator

Potem ko so pred dnevi prireditelji že razkrili trase prvih etap, je danes v gledališču v Trentu sledila še predstavitev celotne trase, na kateri je bil tudi letošnji junak rožnatega kroga Primož Roglič, ki je, potem ko si je skupaj z vsemi v dvorani še enkrat ogledal vrhunce letošnje dirke, povedal:

"To so bili najbolj čustveni dnevi moje kariere. Vesel sem, da sem bil del te zgodbe. Noro je bilo zmago na Višarjah proslaviti s svojimi navijači. Pri trasi za 2024 mi je najbolj všeč 20. etapa, z dvojnim vzponom na Monte Grappo. Mislim, da bo to odločilni dan."

Vincenco Nibali, Filippo Ganna, Primož Roglič,  Elisa Longo Borghini, Letizia Paternoster in Peter Sagan na predstavitvi v Trentu. Foto: RCS Sport
Vincenco Nibali, Filippo Ganna, Primož Roglič, Elisa Longo Borghini, Letizia Paternoster in Peter Sagan na predstavitvi v Trentu. Foto: RCS Sport

Etapa s spominom na tragedijo 1949
Start Dirke po Italiji bo 4. maja v Torinu, tudi naslednji dve etapi bosta še v Piemontu na severozahodu Italije.

Prva etapa (precej zahtevna bo, s tremi kategoriziranimi vzponi) bo posvečena tudi spominu na legendarno generacijo nogometašev iz Torina, ki so umrli v letalski nesreči leta 1949. Trasa bo zato potekala ob vznožju Superge, kjer se je nesreča zgodila prav na datum, ko se bo naslednje leto dirka začela.

Iz Piemonta se bo karavana premaknila v Ligurijo in Toskano, potem pa se bodo začeli prvi vzponi in zahtevnejše gorske etape. Trasa šeste etape Viareggio–Rapolano Terme bo ponudila 12 km makadama, ki ga poznajo udeleženci dirke Strade Bianche.

Letos je na Dirki po Italiji rožnato majico osvojil Primož Roglič, ki pa z novo ekipo v letu 2024 cilja na Dirko po Franciji, katere predstavitev bo 25. oktobra. Foto: Reuters
Letos je na Dirki po Italiji rožnato majico osvojil Primož Roglič, ki pa z novo ekipo v letu 2024 cilja na Dirko po Franciji, katere predstavitev bo 25. oktobra. Foto: Reuters

Dva kronometra, prvi bo zelo zahteven
Prvi kronometer (7. etapa) od Foligna do Perugie bo dolg 37,2 km in bo imel zaradi vzpona na koncu spoštljivih 400 metrov višinske razlike.

Osma etapa (3850 višinskih metrov) je označena s petimi zvezdicami, cilj bo na Prati di Tivu, kjer sicer poteka dirka od Jadranskega do Tirenskega morja.

Prvi teden se bo končal z ravninsko nedeljsko etapo do Neaplja.

Kraljevska etapa na Livigno
Giro bo nato obiskal zgodovinske Pompeje ob vznožju Vezuva. Drugi teden se bo končal s sobotnim ravninskim kronometrom (Castiglione delle Stiviere–Desenzano del Garda; 31 km) ter nedeljsko kraljevsko etapo s ciljem na znanem smučišču Livigno. V zadnjih 1,8 kilometra vzpona je naklon tudi do 18-odstoten.

Sorodna novica Start Gira 2024 v Torinu, drugi dan že cilj v klanec

V Livignu bo drugi dan počitka, dan pozneje pa bo karavana prečkala sloviti prelaz Stelvio (2758 m, najvišja točka dirke oz. Cima Coppi) in krenila v Val Gardeno, kjer jo na koncu v Santa Cristini čaka ciljni vzpon do Monte Pane. Naslednji dan bodo kolesarji začeli v Selvi, naporna etapa pa jih bo peljala do Passa Brocona.

Sloveniji se bo dirka najbolj približala v 19. etapi, ki bo potekala v Furlaniji - Julijski krajini od Mortegliana pri Vidmu do Sappade, dolga bo 155 km.

Letos so odločale Višarje, bo naslednje leto Grappa?
Sledi predzadnja etapa (Alpago–Bassano del Grappa, 175 km), ki bo tudi zadnja priložnost za spremembo skupnega seštevka, saj kolesarje čakata dva 18-kilometrska vzpona na Monte Grappo.

Zadnji dan bo tradicionalno namenjen ravninski in nezahtevni etapi, tokrat dolgi 126 km okoli Rima. Italijanska prestolnica bo cilj dirke gostila šestič.

Za zmago bo treba na polno od starta
"Izvedbe Gira 2024 ne moremo primerjati s prejšnjimi. Začela se bo navzgor, in to ne samo v prenesenem pomenu, ampak z vzponom že drugi dan na Oropo. To je zahtevna trasa, s številnimi težkimi in srednje zahtevnimi vzponi, ki tokrat niso na vrsti šele zadnji teden, ampak skozi celotno dirko. Ne smemo podcenjevati niti skoraj 70 km kronometrov. Tisti, ki bo želel zmagati, bo moral iti na polno od starta. Pričakujem pravi spektakel," je traso opisal direktor dirke Mauro Vegni.