22-letni Portugalec Joao Almeida je po pričakovanjih utrdil skupno vodstvo, a v nedeljo ga čaka nov gorski preizkus moči. A ob podpori Fausta Masnade in Jamesa Knoxa ter ekipe Deceunincka Quick Stepa bi moral na Piancavallo obdržati rožnato majico. Foto: AP
22-letni Portugalec Joao Almeida je po pričakovanjih utrdil skupno vodstvo, a v nedeljo ga čaka nov gorski preizkus moči. A ob podpori Fausta Masnade in Jamesa Knoxa ter ekipe Deceunincka Quick Stepa bi moral na Piancavallo obdržati rožnato majico. Foto: AP
Skupni vrstni red po 14. etapi:        
  1. J. ALMEIDA         POR   54:28:09 
  2. W. KELDERMAN       NIZ      +0:56 
  3. P. BILBAO          ŠPA       2:11 
  4. B. McNULTY         ZDA       2:23 
  5. V. NIBALI          ITA       2:30 
  6. R. MAJKA           POL       2:33 
  7. D. POZZOVIVO       ITA       2:33 
  8. F. MASNADA         ITA       3:11 
  9. P. KONRAD          AVT       3:17 
 10. J. HINDLEY         AVS       3:33 
 11. T. GEOGHEGAN HART  VB        3:44 
 12. J. FUGLSANG        DAN       4:08 

Nosilec rožnate majice Joao Almeida (Deceuninck Quick Step) je štartal kot zadnji, a znova potrdil, da ni naključno vodilni kolesar 103. Dirke po Italiji, pri čemer temelje vodstva postavlja ravno v kronometru. Po 2. mestu na uvodni etapi 3. oktobra v Palermu, je bil tokrat 22-letni Portugalec v 14. etapi šesti, s čimer je še povečal skupno vodstvo in je še 12. dan obdržal rožnato majico vodilnega.

Samo Kelderman zaostaja manj kot minuto
S sobotnim bojem z uro je odlično opravil tudi Wilco Kelderman (Sunweb), ki je proti Almeidi izgubil le 16 sekund, s čimer na drugem mestu zaostaja po novem 56 sekund. Vsi preostali kapetani so že več kot dve minuti za presenetljivim debitantom na tritedenskih dirkah. Na tretjem mestu se je z zadnjo spodobno vožnjo na čas obdržal kapetan Bahrain McLarna Pelle Bilbao (+2:11).

Mladi Američan se je zavihtel kar na 4. mesto
Od kolesarjev, ki dirkajo na skupno uvrstitev, je prvi rokavico vrgel Brandon McNulty (UAE Emirates). 22-letni Američan, ki je pred začetkom dneva zasedal skupno 11. mesto, je v kronometru zaostal samo za dvojcem iz Ineosa in se povzpel kar na skupno 4. mesto (+2:23).

Nibali brez besed mimo novinarjev
Poraženca dneva sta bila italijanski matador Vincenzo Nibali (Trek Segafredo) in Danec Jakob Fuglsang (Astana), ki sta izgubila več kot minuto. Morski pes iz Messine na 5. mestu zaostaja 2:30 in je brez izjav odhitel mimo novinarjev, medtem ko je drugi veliki favorit izpred štarta Gira z zaostankom 4:08 zdrsnil na 11. mesto. Manj od pričakovanj sta izgubila Rafal Majka (Bora Hansgrohe) in Domenico Pozzovivo (NTT), ki s +2:33 zaokrožujeta vodilno sedmerico.

Filippo Ganna je v zadnjem mesecu dobil kronometre na Dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, na svetovnem prvenstvu v Imoli in v uvodni ter očito še v 14. etapi Gira 2020. Foto: AP
Filippo Ganna je v zadnjem mesecu dobil kronometre na Dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, na svetovnem prvenstvu v Imoli in v uvodni ter očito še v 14. etapi Gira 2020. Foto: AP
KRONOMETER                            
Conegliano-Valdobbiadene, 34,1 km:    
  1. F. GANNA           ITA/ING  42,40
  2. R. DENNIS          AVS/ING  +0:26
  3. B. McNULTY         ZDA/ING   1:09
  4. T. DE GENDT        BEL/LTS   1:11
  5. J. ČERNY           ČEŠ/CCC   1:16
  6. J. ALMEIDA         POR/DCQ   1:31
  7. T. KANGERT         EST/EFP   1:33
  8. J. CASTROVIEJO     ŠPA/ING   1:44
  9. W. KELDERMAN       NIZ/SUN   1:47
 10. J. TRATNIK         SLO/TBM   2:00
 ...                                  
 16  R. MAJKA           POL/BOH   2:37
 22. P. BILBAO          ŠPA/TBM   2:53
 23. V. NIBALI          ITA/TFS   2:54
 27. D. POZZOVIVO       ITA/NTT   3:06
120. D  NOVAK           SLO/TBM   7:31

Tratnik podčrtal prosecco kronometer
Sobota je prinesla 34,1 kilometra dolg kronometer v regiji, znani po pridelovanju vina prosecco in z razgledi na hribe, v katere bo karavana rožnatega kroga zagrizla jutri, ko bo cilj v Piancavallu. Štart 14. etape je bil v Coneglianu, cilj v Valdobbiadeneju, na svoj račun pa bodo prišli tudi vsi, ki so odlični na klancih. Že po sedmih kilometrih je prišel vzpon na Muro di Ca'del Poggio, ki je sicer dolg le en kilometer, vendar je povprečni naklon 14-odstoten.

Jan Tratnik je kot specialist za vožnjo na čas ravno najdaljši kronometer izmed treh na letošnjem Giru izpostavil kot glavni cilj. Valovita trasa mu je odgovarja in na koncu je uresničil željo – preboj med deseterico.

V cilju kot tretji za Dennisom
Letvico za najboljše kronometriste je postavil dvakratni svetovni prvak Rohan Dennis. Na prvem vmesnem času na 7,4 km je Tratnik za Avstralcem zaostal za 36 sekund. Na polovici proge na 17,1 km je bil Idrijčan 50 sekund za Dennisom. Na tretjem vmesnem času (25,1 km) je Sjuk za kolesarjem Ineosa zaostajal 1:12.

V cilj je Tratnik prišel s takrat tretjim najboljšim časom, 1:34 za vodilnim Dennisom in 43 sekund za češkim prvakom Josefom Černyjem. Ob tem je slovenski kolesar Bahrain McLarna prehitel tudi lanskega evropskega prvaka Victorja Campenaertsa (NTT), Mikkela Bjerga (UAE), ki je bil poskusni zajček UAE-ja za zmago Tadeja Pogačarja na edinem kronometru Toura.

Ganni interni dvoboj z Dennisom
Še boljše vmesne čase je pričakovano postavljal Filippo Ganna, ki je bil kot svetovni prvak in zmagovalec uvodnega kronometra v 1. etapi nesporni prvi favorit pred štartom. Italijan je bil od moštvenega kolega pri britanski ekipi Ineos Grenadiers po vmesnih časih hitrejši za 1,5 sekunde, 5 sekund, 18 sekund ... in na koncu je bil v cilju 26 sekund pred Dennisom. Čas 42:50 je bil nedosegljiv za vse preostale kolesarje, kar pomeni, da je Super Pippo slavil že tretjo zmago na letošnji Dirki po Italiji: ob 1. etapi je bil najboljši še v 5. etapi.

"Vsaka etapna zmaga je zame pomembna. Tu na Giru imamo res dobro ekipo in dobili smo etape na vseh terenih. Vzpon je bil res strm, le en kilometer, ki pa je trajal, ne vem, pet minut. Skočil sem prek vzpona in pospeševal v drugem delu. Šlo je bolje in bolje vse do cilja," je preizkušnjo opisal 24-letni Italijan, ki ga zadnji dan Gira v Milanu čaka še en kronometer.

Drugi Slovenec na italijanskem krogu Domen Novak je s časom 50:11 za 120. mesto mirno preživel dan, saj vožnja na čas ni eden izmed njegovih adutov.

Spodbudni rezultati zadnjih testov

Prireditelji so danes dopoldne sporočili, da zadnja testiranja, opravili so jih več kot 500, niso pokazala nobene nove okužbe z novim koronavirusom v karavani tekmovalcev in spremljevalnega osebja. Na začetku tedna sta Giro zaradi okužb že zapustili ekipi Michelton Scott in Jumbo Visma, zato so prireditelji napovedali dodatna testiranja, opravili so jih 15. in 16. oktobra.

Vincenzo Nibali, zmagovalec Dirke po Italiji v letih 2013 in 2016, je pričakoval več od kronometra in je brez besed zapustil Valdobbiadene. Foto: EPA
Vincenzo Nibali, zmagovalec Dirke po Italiji v letih 2013 in 2016, je pričakoval več od kronometra in je brez besed zapustil Valdobbiadene. Foto: EPA

Vincenzo Nibali, italijanski up za končno zmagoslavje v Milanu, je kljub vse slabšemu epidemiološkemu stanju prepričan, da je treba dirko odpeljati do konca: "Seveda je veliko vprašanj. Vse je odvisno od odločitve vlade, mislim pa, da je Giro zelo pomemben za Italijo, in vsaj jaz bi dvakrat premislil, preden bi prekinil tako pomembno dirko."