Jai Hindley se je veselil sedme zmage med profesionalci. Foto: Reuters
Jai Hindley se je veselil sedme zmage med profesionalci. Foto: Reuters

Po Etni je bil to drugi cilj v klanec na letošnjem Giru. Kolesarji so premagali več kot 5000 višinskih metrov, kar je po tem merilu druga najtežja etapa letošnjega italijanskega kroga. Vzpon na Blockhaus je meril kar 13 kilometrov, povprečni naklon je znašal 8,4 odstotka, karavana pa je v tem času premagala 1141 višinskih metrov.

Čeprav je bila etapa res zahtevna, pa vseeno ni popolnoma pokazala, kdo je najboljši hribolazec na dirki, saj je v cilj skupaj prispela šesterica, največ moči pa je imel Jai Hindley. V istem času so ciljno črto prečkali še Romain Bardet, Richard Carapaz, Mikel Landa in Joao Almeida, Domenico Pozzovivo pa je zaostal tri sekunde.

Juan Pedro Lopez je z zaostankom 1:45 osvojil 15. mesto, s tem pa za las obdržal rožnato majico. Foto: Reuters
Juan Pedro Lopez je z zaostankom 1:45 osvojil 15. mesto, s tem pa za las obdržal rožnato majico. Foto: Reuters

Neverjetna gneča na vrhu
Juan Pedro Lopez je obdržal skupno vodstvo, na drugo mesto pa se je prebil Almeida. Pred prostim dnevom je zdaj na vrhu res izjemno tesno, saj prvo sedmerico loči manj kot pol minute.

Prva zmaga po dveh letih
Hindley se je veselil svoje sedme zmage v članski konkurenci, prve po dveh letih. Zanimivo, zadnjič je slavil prav na Giru, ko je dobil 18. etapo 'pandemske' različice, na kateri je bilo zelo malo najboljših kolesarjev na svetu. Današnja zmaga je prav zato še toliko bolj vredna.

Zmagovalec ostal brez besed
"Moj cilj je bil samo, da preživim. V najbolj strmem delu klanca nisem bil najboljši, moral sem samo preživeti in počakati na zadnje kilometre, ki so bili nekoliko lažji, zadnjih 200 metrov pa se je cesta tako ali tako zravnala. Lani res nisem imel najboljše sezone. Trdo sem delal, da sem se vrnil v staro formo in zdaj mi je uspelo. Res sem ostal brez besed," je bil vzhičen 26-letnik.

Profil 9. etape. Foto: Gazzetta dello Sport
Profil 9. etape. Foto: Gazzetta dello Sport

Bardet nezadovoljen, ker niso sodelovali
Hindley je izkoristil neodločenost vodilne trojke Bardet, Carapaz, Landa, ki je imela dobrih 10 sekund prednosti, a ni sodelovala, kar je omogočilo, da je priključek ujela še trojka, smetano pa je nato pobral Avstralec. Tak razplet je nekoliko ujezil Romaina Bardeta, ki je etapo končal na drugem mestu: "Škoda je, ker smo v cilj prispeli v tako veliko skupini in ne trojki, kot je nekaj časa kazalo. Žal nismo sodelovali, a vsi smo bili na robu svojih zmožnosti. Razočaran sem, ker mi ni uspelo zmagati."

Novak tik za prvo 40-erico
Edini Slovenec Domen Novak je bil spet soliden, etapo je namreč končal na 41. mestu, skupno pa je 42.

Hindley z zmago na Blockhausu napovedal kandidaturo za skupno zmago na Giru

Vrstni red po 9. etapi

  1. J. P. LOPEZ        ŠPA   37:52:01
  2. J. ALMEIDA         POR      +0:12
  3. R. BARDET          FRA       0:14
  4. R. CARAPAZ         EKV       0:15
  5. J. HINDLEY         AVS       0:20
  6. G. MARTIN          FRA       0:28
  7. M. LANDA           ŠVI       0:29
  8. D. POZZOVIVO       ITA       0:54
  9. E. BUCHMANN        NEM       1:09
 10. P. BILBAO          ŠPA       1:22
 ...                                  
 42. D. NOVAK           SLO      45:48