Jan Hirt je zmagoslavno dvignil roke v Aprici. Za 31-letnega Čeha je to peta zmaga v poklicni karieri, od tega tretja letos po dveh uspehih na Dirki po Omanu. Foto: Reuters
Jan Hirt je zmagoslavno dvignil roke v Aprici. Za 31-letnega Čeha je to peta zmaga v poklicni karieri, od tega tretja letos po dveh uspehih na Dirki po Omanu. Foto: Reuters

Po daljšem boju se je na prvi vzpon Goletto di Cadino izoblikovala skupina več kot 20 kolesarjev, ki jih je glavnina pustila v beg. Na slovitem vzponu na Mortirolo, a z lažje strani, se je odlepila osmerica. Odločitev je padla na zadnjem vzponu na Santa Cristino (13,5 km/8,0-odstotni naklon).

31-letnemu Hirtu, ki je bil član ubežne skupine, je uspelo obdržati prednost. Zanj je to prva etapna zmaga na tritedenskih dirkah. Drugi je bil Nizozemec Thymen Arensman, ki je zaostal sedem sekund.

Med favoriti za končno zmago je 10 km pred koncem prvi potegnil Mikel Landa, ki sta mu zmogla slediti le Carapaz in Jai Hindley. Sledilo je še nekaj napadov, a je trojica v cilj prišla skupaj, minuto in 24 sekund za zmagovalcem. V ciljnem sprintu je do tretjega mesta prišel Hindley, ki je zaradi štirih bonus sekund zaostanek v skupnem seštevku zmanjšal na zgolj tri sekunde.

14 sekund je zaostal Joao Almeida, ki mu ni uspelo priključiti ob napadu Lande. V skupnem seštevku ostaja tretji, 44 sekund za Carapazom. Pod minuto zaostaja le še Landa (+0:59).

Domen Novak (Bahrain Victorious) je v zadnjih 40 kilometrih dolgo narekoval ritem skupine favoritov in pomagal svojemu kapetanu Landi. Popustil je šele na zadnjem vzponu in zasedel 45. mesto (31:23).

Hindley odščipnil Carapazu štiri bonifikacijske sekunde
Jai Hindley je prišel v cilj tik pred Richardom Carapazom in mu odščipnil štiri bonifikacijske sekunde. Foto: Reuters
Jai Hindley je prišel v cilj tik pred Richardom Carapazom in mu odščipnil štiri bonifikacijske sekunde. Foto: Reuters

Težave z menjalnikom in krči Hirtu niso prišli do živega

"Danes sem si obetal nekaj velikega. Očitno si želim vedno sodelovati, ko zaslišim besedo Mortirolo. Prizadeval sem si, da bi prišel med ubežnike. Nekajkrat sem bil v težavah zaradi lastnih napak, tehničnih težav in tudi skupine, v kateri ni bilo pravega sodelovanja. Na zadnjem vzponu mi menjalnik ni deloval najbolje, poleg tega sem imel na spustu do cilja še težave s krči. Ampak boril sem se do samega konca, saj sem si zelo želel zmage," je po zmagi dejal Hirt.

Carapaz pa je povedal: "Etapa je bila zelo zahtevna, vesel sem, da sem obdržal rožnato majico. Seveda pa sem malce razočaran, ker nisem dobil sprinta za tretje mesto. Vedeli smo, da bo Landa na zadnjem vzponu napadel in poskušal vzeti nekaj sekund, saj se bori za zmago na Giru. Vsi trije s Hindleyjem smo bili najmočnejši in obeta se zanimiv zaključek dirke."

Obujanje spomina na Pantanijevo zmago leta 1994

16. etapa je bila posvetilo sloviti etapi Gira iz leta 1994, ko je Marco Pantani zlomil odpor Miguela Induraina, ki je po nizu zmag na Dirki po Franciji in Dirki po Italiji doživel prvi poraz. Pirat je z etapno zmago ter predstavo na Mortirolu in Santa Cristini vstopil v italijansko nacionalno zavest (Rai Sport o 5. juniju 1994 in 15. etapi Gira, ki jo je dobil Marco Pantani – v italijanščini).

V sredo bo na sporedu nova zahtevna etapa od Ponte di Legna do Lavaroneja (168 km) z dvema zelo zahtevnima vzponoma v zadnjih 50 km.

Govekar četrti Slovenec pri Bahrainu

Pogodbo z ekipo Bahrain Victorious bo 1. junija podpisal še četrti Slovenec, državni prvak do 23 let Matevž Govekar. 22-letnik iz Godoviča pri Idriji je bil v zadnjih dveh sezonah član avstrijske ekipe Tirol KTM, velja pa za vsestranskega kolesarja s hitrim zaključkom.

"Res sem navdušen, da se bom pridružil ekipi kar sredi sezone. To bom izkoristil za nabiranje izkušenj in učenje od uveljavljenih kolesarjev ter strokovnega štaba ekipe," je dejal Govekar, ki je v prvi polovici sezone dobil prolog dirke Istrska pomlad, na kateri je bil tudi drugi najboljši v razvrstitvi za najboljšega sprinterja. Še dvakrat je končal med deseterico, med drugim je marca zasedel peto mesto na Veliki nagradi slovenske Istre v Izoli.

Prerez 16. etape 105. Dirke po Italiji. Foto: RCS Sport
Prerez 16. etape 105. Dirke po Italiji. Foto: RCS Sport