Lennard Kämna je prvi prečkal ciljno črto na Etni. Foto: Reuters
Lennard Kämna je prvi prečkal ciljno črto na Etni. Foto: Reuters

Lopez in Kämna sta bila med 13 ubežniki, ki so prišli po vznožje Etne z več kot šestimi minutami prednosti pred glavnino. Lopez je napadel 10 km pred ciljem. Kämna ga je ujel dva kilometra pred ciljem in v samem finišu opravil s Špancem, ki je v zadnjem ovinku naredil napako in zaostanka ni več mogel nadomestiti. Pretirano razočaran ni bil, saj je prevzel skupno vodstvo. Ima 39 sekund naskoka pred Kämno.

En Lopez odstopil, drugi oblekel rožnato majico

Kämna je osvojil drugo etapno zmago na velikih tritedenskih klasikah. Leta 2020 je dobil etapo na Touru. Nemec je s tem že uresničil svoje cilje na dirki, saj si je želel en etapni uspeh. Da je v formi, pa je kazal že na Madžarskem, kjer je bil v begu na prvi etapi, ki se ni končal uspešno, ter z osmim mestom na kronometru v Budimpešti. To priča, da je dobro okreval po lanskih težavah, ko je zaradi psihične izčrpanosti izgubil dobršen del sezone in se po devetih mesecih vrnil februarja letos.

"Zelo sem srečen, da mi je uspelo zmagati. S tem sem razbremenil celo ekipo in kot kaže, nam gre res po načrtih. Bilo je težko. Ko je Lopez ušel, sem mislil, da je današnja zmaga izgubljena," je v cilju za medije povedal zmagovalec in priznal, da ima z vsakim dnem boljše občutke na kolesu.

Juan Pedro Lopez je oblekel rožnato majico. Foto: Reuters
Juan Pedro Lopez je oblekel rožnato majico. Foto: Reuters

Zadovoljen je tudi Španec: "Vesel sem rožnate majice. Neverjeten trenutek. Danes, jutri in vsak dan, ko jo bom imel oblečeno, moram uživati. Danes sem napadel na najtežjem delu, saj tam lahko naredim razliko. Poskušal sem, a Kämna me je ujel na zadnjih kilometrih. Skupaj sva se potem borila za zmago. Bilo je težko."

Estonec Rein Taaramäe je prišel v cilj s 34 sekundami zaostanka, vsi preostali kolesarji so ciljno črto prečkali več kot dve minuti zadaj.

Glavnina je na 172 km dolgi etapi, prvi letošnji v Italiji po gostovanju na Madžarskem, zaostala 2:37 minute. V njej ni bilo do zdaj vodilnega Matthewa van der Poela, ki je bil šele 91. Pred njim je v cilj prišel tudi edini slovenski predstavnik po odstopu Jana Tratnika Domen Novak, ki je zaostal več kot 16 minut.

Sorodna novica Junaški beg Jana Polanca in nora zmaga na Etni!

Superman sestopil s kolesa
Že na začetku etape je odstopil Miguel Angel Lopez. Superman, ki je z odstopom na kaotični predzadnji etapi lanske Dirke po Španiji tako razburkal kolesarske vode, tudi po vrnitvi k stari ekipi nima sreče, dokončal pa ni že zadnjih treh Grand Tourov. Ekipa Astana Qazaqstan je potrdila odstop svojega kapetana, ki je spadal v krog kandidatov za skupno zmago in kakšen etapni uspeh v gorah. Lopez je moral odstopiti zaradi poškodbe kolka, ki ga je ovirala že nekaj časa, a Kazahstanci tega niso obešali na veliki zvon.

Gledalci na Etni so poiskali zanimive kotičke za spremljanje dirke. Foto: Reuters
Gledalci na Etni so poiskali zanimive kotičke za spremljanje dirke. Foto: Reuters