Niti sneta veriga ni bila usodna za Primoža Rogliča. Foto: EPA
Niti sneta veriga ni bila usodna za Primoža Rogliča. Foto: EPA

Možakar je Rogliču dal nekaj zagona za nadaljevanje po izjemni strmini in za njim se je sprožila iskalna akcija. Kmalu smo izvedeli, da je Rogliču pomagal Mitja Mežnar, s katerim sta skupaj na smučeh skakala tudi v mladinski reprezentanci. Po 16 letih sta spisala novo zgodbo, ki jo bosta lahko pripovedovala svojim vnukom.

"S kolegom Matjažem Šparavcem sva se s kolesi odpravljala v Trbiž in nato peš na Svete Višarje. Sklenila sva, da bova Primoža spodbujala tam, kjer naj ne bi bilo za gledalce. Skrenila sva malo s poti in odšla v strm gozd. Očitno sva se pojavila tam, kjer je bilo najbolj potrebno. Bila sva presrečna, tako kot vsa Slovenija, da se je vse skupaj tako izšlo," je za Val 202 povedal Mežnar.

Mežnar in Šparavec sta se postavila na razdalji stotih metrov. Nižje je bil Šparavec, višje Mežnar. "Ko sem videl Primoža za ovinkom z nogo na tleh, sem bil presenečen. Samo predstavljam si lahko, kakšen šok je bil to šele za njega. Na srečo se je vse dobro izteklo," je povedal Mežnar.

Več o tej filmski zgodbi prisluhnite TUKAJ.

Najprej je previdno počakal, nato pa mu pomagal
Številni se spomnijo, da je Roglič pred leti na Giru naknadno dobil kazen pribitka sekund zaradi podobnega porivanja enega izmed prijateljev. Na srečo tokrat ni bilo tako. Mežnar je instinktivno počakal, da najprej Rogliča začne porivati klubski mehanik, nato ga je porinil še sam.

Sorodna novica Roglič spisal nov trenutek, ki je takoj romal v kolektivno zavest

"Je pa v tem v povezavi še ena anekdota. Malo pred tem smo bili v navezi s Primoževo mamo, ki nam je zabičala, da ga ne smemo porivati. Ampak glede na situacijo sem skušal pomagati povsem podzavestno, ga čim prej spraviti nazaj na kolo," je še povedal Mežnar.

Zahvala še prihaja
Roglič je pred začetkom zadnje etape za Val 202 povedal, da se s prijateljem še ni slišal, a bo to še storil po koncu dirke: "Zagotovo ga bom poklical in se mu zahvalil. Nihče ni vedel, da se bo to zgodilo prav tam. Vsak zakaj ima svoj zato, na koncu se je vse dobro končalo."

Prav Mežnar in Roglič sta leta 2007 skupaj z Jurijem Tepešem in Robertom Hrgoto osvojila ekipni naslov svetovnih mladinskih prvakov v smučarskih skokih.

Rogliču ob okvari kolesa prijatelj Mitja Mežnar

Analiza Jana Tratnika v podkastu SOS-odmev

109 Jan Tratnik verjame, da Roglič še lahko dobi Tour (in to ne le enega)