Remcu Evenepoelu ni bilo treba pokrivati nobenih napadov, v nedeljo pa prihaja ravninski kronometer, po katerem naj bi spet oblekel rožnato majico. Foto: EPA
Remcu Evenepoelu ni bilo treba pokrivati nobenih napadov, v nedeljo pa prihaja ravninski kronometer, po katerem naj bi spet oblekel rožnato majico. Foto: EPA

"Precej težko je bilo zaradi vetra. Imeli smo veter v prsi po celotni ravnini. Zato je beg uspel, v cilj pa je skupaj prišla tudi precej velika prva zasledovalna skupina," je pojasnil Primož Roglič, ki je na sedmi etapi osvojil peto mesto in je v cilj prišel takoj za Remcom Evenepoelom, tako da v skupnem seštevku Belgijec še vedno vodi za 44 sekund.

Sorodna novica Dolgčas namesto ognjemeta, Roglič na petem mestu takoj za Evenepoelom
Roglič se v zimskih razmerah ni odločil za napad. Foto: EPA
Roglič se v zimskih razmerah ni odločil za napad. Foto: EPA

Etapa s skupno 3900 višinskimi metri, označena s štirimi zvezdicami težavnosti, je na koncu ponudila na videz lepo priložnost za kakšen napad. Toda pihal je protiveter, na koncu se je na Gran Sassu, več kot 2000 metrov visoko, vetru pridružil tudi mraz. Roglič: "Težko je bilo, tu je še zima."

Zmago posvetil prijatelju
Skupina favoritov je tako v ne najvišjem ritmu skupaj kolesarila proti cilju, kar so izkoristili trije ubežniki. "Vse skupaj je bilo povsem nepričakovano. Želel sem v beg in morda pozneje pomagati sotekmovalcu Lorenzu Fortunatu, če bi napadel iz ozadja. To zmago bi rad posvetil ekipi, družini in prijatelju, ki trenutno ni v najboljšem stanju in precej trpi," je povedal nepričakovani junak etape, 25-letni Davide Bais (Eolo-Kometa), ki je po prvi zmagi profesionalne kariere oblekel tudi modro majico vodilnega v seštevku gorskih ciljev.

Ob vzponu na Gran Sasso je ohranil relativno sveže noge za sklepno akcijo: "Dobro sem se počutil. Vedel sem, da sem močen na zadnjem vzponu. Varčeval sem moči in v sprintu zmagal."

Vesela sta bila tudi Evenepoel (ni bilo treba pokrivati napadov) in 23-letni Andreas Leknessund (Team DSM). "Imeli smo srečo, da se je etapa tako odvila. Na vso moč je šlo zgolj v zadnjem kilometru. Lahko smo hvaležni, saj bomo še dva dni lastniki rožnate majice. Pričakoval sem, da bo težje, bilo je kar malce dolgočasno."

Italijanski navijači so se spomnili na zmago Marca Pantanija leta 1999 na Gran Sassu. Foto: EPA
Italijanski navijači so se spomnili na zmago Marca Pantanija leta 1999 na Gran Sassu. Foto: EPA

Van Dongen: V soboto bo divje
Športni direktor Jumba Visme Arthur van Dongen je prav tako izpostavil veter. "Ob močnem čelnem vetru je bilo težko kar koli ukreniti, zato smo skušali v glavnini prihraniti kar največ moči."

Priložnosti za napade bo predvsem zadnji teden Dirke po Italiji še precej. Pomembneje je, da se Roglič dobro počuti. "Vse je OK," je povedal.

Tudi sobotna etapa bo zahtevna. Osma etapa bo kolesarje vodila od Ternija do Fossombroneja (207 km). To je razgibana trasa, ki bi lahko predvsem v zadnjih 50 km ponudila zanimivo dirkanje čez strmejše vzpone na Cappuccini (2,8 km/7,9 %) in Monte Delle Cesane (7,8 km/6,5 %). Zadnjič bo karavana Cappuccini prečkala 5,9 km pred ciljem.

Van Dongen: "Traso smo spoznali med dirko od Tirenskega do Jadranskega morja. Divje bo, morda nam uspe."

V močnem čelnem vetru brez napadov v skupini favoritov na Gran Sassu