Hindley je bil poplačan za svoj napad. Foto: Reuters
Hindley je bil poplačan za svoj napad. Foto: Reuters

Boj za skupno zmago na Dirki po Italiji je bil večji del tritedenske dirke razmeroma dolgočasen, saj sta Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) in Jai Hindley (BORA Hansgrohe) složno vozila skupaj, med njima tako rekoč ni bilo razlike, Ekvadorec je imel pred zadnjo gorsko etapo vsega tri sekunde prednosti.

Covi se je veselil tretje zmage med profesionalci. Foto: Reuters
Covi se je veselil tretje zmage med profesionalci. Foto: Reuters

Dolgi pat se je končal predzadnji dan na ciljnem vzponu na Marmolado, kjer se je Avstralec približno štiri kilometre pred ciljem otresel Južnoameričana in nato v divjem ritmu kolesaril proti cilju. Osvojil je šesto mesto, še pomembneje pa je, da si je pred Carapazom nabral v tako kratkem vzponu ogromno prednost in ima zdaj v skupnem seštevku minuto in 25 sekund naskoka!

Moči varčeval za zadnji klanec
"Vedel sem, da bo to ključni del dirke, zaključek je bil res brutalen, če si imel dobre noge, si lahko naredil razliko in to mi je danes uspelo. Ostajal sem previden, vse svoje moči sem varčeval prav za ta zaključek in izteklo se je idealno. Ko sem videl, da je Carapaz popustil, sem šel na vse ali nič," je dogajanje povzel 26-letnik.

Profil 20. etape. Foto: Organizator
Profil 20. etape. Foto: Organizator

Covi ušel na najvišji točki
Večji del dneva je bilo v begu 14 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Domen Novak (Bahrain Victorious). Skupina se je raztrgala na predzadnjem klancu dneva − na Passo Pordoi (ki je tudi najvišja točka letošnjega Gira) − kjer je Alessandro Covi (UAE Team Emirates) ušel tekmecem in imel na vrhu skoraj minuto in pol prednosti. Njegova največja prednost je ob spustu znašala skoraj dve minuti in pol.

Novaku skoraj uspel lov na zmago
Na začetku zadnjega klanca je Novak začel lov na Covija, zaostanek je začel pridno topiti, a na koncu mu je zmanjkalo pol minute. Vsekakor je to ena njegovih največjih predstav na najtežjih etapah.

Hindley leta 2020 zadnji dan izgubil zmago
Vse oči pa so bile nato uprte v dogajanje okrog rožnate majice, kjer je Hindleyju uspel napad. Dirka po Italiji se bo končala v nedeljo, ko bo v Veroni na sporedu kronometer. Hindley je sicer pred dvema letoma z napadom v predzadnji etapi prav tako oblekel majico vodilnega, a jo nato izgubil zadnji dan na kronometru. Takrat je imel v skupnem seštevku enak skupni čas kot Tao Geoghegan Hart. Britancu je na kronometru uspel preobrat, česar pa tokrat ne gre pričakovati, saj kolesarje čaka le 17 kilometrov ceste. A nikoli ne reci nikoli ...

Novak na zahtevni gorski etapi drugi