Stefano Oldani tretjič nastopa na Dirki po Italiji, v Genovi pa je dosegel uspeh kariere. Foto: Reuters
Stefano Oldani tretjič nastopa na Dirki po Italiji, v Genovi pa je dosegel uspeh kariere. Foto: Reuters

24-letni Italijan je bil najmočnejši v ubežni skupini, ki je prvotno štela 25 kolesarjev, na zadnjem od treh kategoriziranih vzponov tretje kategorije pa so v ospredju ostali še trije. Milančan je za prvo zmago v profesionalni karieri v sprintu premagal rojaka Lorenza Roto (Intermarche Wanty Gobert) in Nizozemca Gijsa Leemreiza (Jumbo Visma). Nizozemec je prvi začel sprintati, a sta bila nato močnejša oba Italijana.

Oldani dobil sprint ubežnikov v 12. etapi Gira

V ubežni skupini je bilo nekaj odličnih kolesarjev, Nizozemci Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Mathieu van der Poel in še nekateri, prav nobeden pa ni odgovoril na napad Rote na drugem od treh kategoriziranih vzponov v etapi. Sta pa se mu na spustu 45 kilometrov pred ciljem pridružila Oldani in Leemreize. Trojka nato kljub veliki vročini ni popuščala do konca. "Ni bilo lahko. Dobro poznam Roto. Sva prijatelja. Zelo je hiter in moral sem biti pozoren. Na koncu mi je le uspelo," je bil zadovoljen Oldani.

"Čarobno. Dolgo sem garal za to. Za zmago se lahko zahvalim ekipi. V ubežni skupini smo imeli tri kolesarje, najpomembneje pa je, da je bil v njej tudi van der Poel. Vedeli smo, da bodo vsi pazili prav njega in da bova zaradi tega imela druga dva več možnosti. In to sem izkoristil. Roto poznam, sva prijatelja. Vedel sem, da bo sprint težek, a sem imel vendarle na koncu več moči od njega," je dodal nov italijanski junak.

V skupnem seštevku ni sprememb na vrhu, v petek bo še devetič letos rožnato majico oblekel Španec Juan Lopez (Trek Segafredo), ki ima 12 sekund prednosti pred olimpijskim prvakom in nekdanjim zmagovalcem Gira, Ekvadorcem Richardom Carapazom. Oba sta v cilj prišla v glavnini, ki je zaostala dve minuti in osem sekund. V njej je bil tudi edini slovenski predstavnik Domen Novak (Bahrain Victorious). Zasedel je 63. mesto, skupno pa je 55.

Ewan petič predčasno končal Giro

Pred četrtkovo etapo je odstopil Avstralec Caleb Ewan, je sporočila njegova ekipa Lotto. Ewan, peti v sredni etapi, ki jo je dobil Italijan Alberto Dainese, vse od starta na Madžarskem ni mogel zmagati.

Profil 12. etape. Foto: Organizator
Profil 12. etape. Foto: Organizator

Za Avstralca je to peti predčasni odstop v petih nastopih na Dirki po Italiji, na katerih je dobil pet etap v letih 2017, 2019 in 2021. Njegov najboljši letošnji dosežek je drugo mesto, ki ga je zasedel na cilju šeste etape v Scalei.

"Kot smo načrtovali že od vsega začetka, Caleb v drugem tednu dirke ne bo več nastopal na Giru. Ker je pred nami veliko gorskih etap, smo se odločili, da se bo vrnil domov," so sporočili iz belgijske ekipe. Zdaj se bo pripravljal na Dirko po Franciji.