Tadej Pogačar je v Perugii pokazal svojo moč. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je v Perugii pokazal svojo moč. Foto: Reuters

25-letni Pogačar je dosegel 72. zmago kariere in šesto v vožnji na čas. Odpeljal je osmi posamični kronometer na grand tourih, tretjič pa je zmagal. Na Giru je bil najboljši že v nedeljo, zdaj pa ima na tritedenskih dirkah že 16 etapnih zmag. "Zelo sem vesel, da sem se dobro počutil na kronometrskem kolesu. Od lanskega svetovnega prvenstva nisem vozil nobenega, vendar sem se veliko posvečal temu. Vesel sem, da se je obrestovalo," je dejal zmagovalec.

Slovenski as se je na progo podal kot zadnji. Imel je zahtevne razmere zaradi močnejšega vetra kot predhodniki, na prvem vmesnem času pa je za Filippom Ganno (Ineos Grenadiers) zaostajal 44 sekund, kar je bil deseti čas. Toda nosilec rožnate majice je stopnjeval ritem in bil vse hitrejši. Do naslednjega vmesnega časa je proti italijanskemu specialistu za kronometer izgubil le sedem sekund, napredoval pa je že na tretje mesto.

"Začel sem v lažjem ritmu, da se navadim na kolo, potem pa sem se vzpenjal s polnim plinom. Slišal sem dva zaostanka, vendar nisem bil čisto prepričan, kaj so rekli na radiu, zato sem se osredotočal nase. Vzpon mi je zagotovo bolj ustrezal kot Pippu. Bilo je precej strmo, kar je bilo v mojo korist, a na naslednjem kronometru ne bo tako," je nastop opisal najboljši kolesar na svetu.

Prerez sedme etape. Foto: RCS Sport
Prerez sedme etape. Foto: RCS Sport

Večina trase 40,6 kilometra dolge vožnje na čas je bila ravninska, toda po drugem vmesnem času je prišel zid Casaglia – 1,3 km s povprečnim naklonom 11,8 odstotka. Prav na začetku je maksimalni naklon dosegel 16 odstotkov. Po vzponu za 154 metrov se je trasa zadnjih pet kilometrov vzpenjala s povprečnim naklonim tri odstotke. Na najzahtevnejšem delu je Pogačar pokazal svojo moč in začel konkretno pridobivati proti Ganni, v zadnjih šestih kilometrih kar minuto in štiri sekunde.

Nekateri strokovnjaki so Pogačarjevo vožnjo navkreber primerjali z epskim zaključkom Toura 2020, ko je v zahtevni vožnji na čas ugnal Primoža Rogliča in ga prehitel v skupnem seštevku. Postal je prvi kolesar po desetih letih, ki je vožnjo na čas dobil v rožnati majici. Zadnji, ki mu je to uspelo, je bil Kolumbijec Nairo Quintana.

Ko se je bližal cilju, je režiser prenosa pokazala Italijana, ki je le vdan v usodo opazoval šov šampiona s Klanca pri Komendi in pogledal v kamero ter v šali dejal, naj Pogi upočasni. Toda kapetan moštva UAE Emirates je bil v svojem filmu in z izjemnim ritmom je ciljno črto prečkal s časom 51:44, kar je pomenilo 17 sekund boljši rezultat od Ganne, že dvakratnega svetovnega prvaka v vožnji na čas. Le še Italijanov moštveni kolega, Američan Magnus Sheffield, je zaostal manj kot minuto. Njegov čas je bil 49 sekund počasnejši od Pogačarjevega.

Vsi glavni izzivalci boja za rožnato majico so si privozili konkreten zaostanek. Kolumbijec Daniel Martinez (Bora Hansgrohe) je zdaj drugi v skupnem seštevku. Vožnjo na čas je končal na osmem mestu in v skupni razvrstitvi zaostaja 2:36. Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki je bil drugi do te etape, je bil na desetem mestu počasnejši natanko dve minuti, skupno pa za Pogačarjem zaostaja že 2:46. Četrti je Avstralec Ben O'Connor (Decathlom AG2R), njegov zaostanek pa znaša že več kot tri minute in pol.

Pogačar na zaključnem vzpona kronometra ugnal tudi specialista Ganno

Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) je zasedel 19. mesto. Za Pogačarjem je zaostal 2:52. Tadejev moštveni kolega Domen Novak je z zaostankom 7:56 postavil 141. čas, Luka Mezgec (Jayco AlUla) pa z 9:22 161. Na Giru bo letos še en kronometer, ki pride na vrsto v 14. etapi, v kateri bo na južni strani Gardskega jezera potekala 31,2 km dolga vožnja na čas.

Konec prvega tedna prinaša prvo gorsko etapo. V soboto karavano čaka 152 kilometrov in 3750 višinskih metrov. Osma etapa se bo končala z vzponom na Prati di Tivo. Zadnji klanec je dolg 14,6 km s povprečnim naklonom sedem odstotkov. Na tej razdalji bodo kolesarji premagali več kot tisoč metrov nadmorske višine. Prati di Tivo so po letu 1975 drugič vključili v Giro. A Tadej Pogačar to dobro pozna. Prav na tem klancu je leta 2021 slavil v solovožnji na dirki Tirreno–Adriatico. V cilj je prišel šest sekund pred Simonom Yatesom.

"Poznam Prati di Tivo, kjer sem zmagal pred dvema letoma na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Toda tokrat je to le ena etapa grand toura. Moj cilj ne bo doseči rekordnega časa vzpona, potem ko sta Lucenko in Ulissi zelo hitro pred mesecem peljala na ta klanec na Giru d'Abruzzo," je dodal Pogačar.


107. DIRKA PO ITALIJI, 7. ETAPA

Foligno–Perugia, kronometer, 40,6 km: