V majici slovenskega državnega prvaka bo Tadej Pogačar skušal osvojiti letošnjo Dirko po Italiji. Foto: EPA
V majici slovenskega državnega prvaka bo Tadej Pogačar skušal osvojiti letošnjo Dirko po Italiji. Foto: EPA

Tadej Pogačar kot številka ena in veliki favorit odhaja na svojo prvo Dirko po Italiji. Ekipa UAE Emirates je uradno objavila svojo zasedbo, s katero bodo skušali osvojiti rožnato majico.

Osmerico emiratov sestavljajo:

– Mikkel Bjerg (DAN)
– Vegard Stake Laengen (NOR)
– Felix Grossschartner (AVT)
– Rafal Majka (POL)
– Sebastian Molano (KOL)
– Domen Novak (SLO)
– Rui Oliveira (POR)
– Tadej Pogačar (SLO)

Norvežan bo glavni motor za ravninske odseke, kjer mu bo pomagal tudi Danec, ki bo prevzel breme skupaj z Avstrijcem na razgibanih terenih. Vsestransko pomoč na vseh terenih bo zagotavljal Portugalec, medtem ko je Kolumbijec ob sprintih odgovoren za vlogo vodonoše v začetkih delih etap. Začetni deli gorskih vzponov bodo teren za Grossschartnerja in Domna Novaka, ki se je spomladi proslavil kot izjemen navijalec tempa, s čimer je pripravil Pogačarjeve napade na Strade Bianche, večini etap v Kataloniji in nazadnje v Ardenih. Zadnji predvideni pomočnik v gorah bo Poljak Majka.

"Zdaj je pravi čas za Giro"

Kapetan, okoli katerega se bo vrtela preostala sedmerica, je seveda Pogačar. Celotna kolesarska javnost pričakuje, da bo kot zmagovalec Gira nasledil rojaka Primoža Rogliča, ki je lani na dramatični način kot prvi Slovenec osvojil rožnato majico skupnega zmagovalca druge najpomembnejše etapne dirke na svetu.

"Priprave na Giro so potekale zelo dobro. Letos še nisem preveč dirkal, le 10 dni, zato se počutim svež in pripravljen na svoj prvi Giro. To je dirka, o kateri sem sanjal že dolgo časa, in zdi se mi, da je zdaj pravi čas za to," je dejal Pogačar za klubsko stran.

Dežela njegovih prvih mednarodnih zmag

"Kot amater sem veliko dirkal v Italiji, ki je bila pomembna država na moji kolesarski poti. Zagotovo je eden mojih najljubših krajev za kolesarjenje, obožujem pa tudi kulturo in seveda hrano. Upam, da nam bo ta mesec uspelo narediti nekaj posebnega," se 25-letnik iz Klanca pri Komendi veseli majskega dirkanja po državi, kjer je v mlajših selekcijah dosegel svoje prve mednarodne uspehe.

"Moj cilj je seveda osvojiti skupno razvrstitev, za sprinte pa imamo tudi Molana in nasploh zelo trdno ekipo. Komaj čakamo, da se začne," je še za UAE Emirates dejal Pogačar.

Prvi izzivalec Thomas in nato dolgo nihče

Vse, razen prepričljive končne zmage Pogačarja, bo presenečenje, razen če bo nebodigatreba kakšna višja sila, ki v kolesarstvu žal letos res ne počiva. V vseh napovedih in analizah specializiranih medijev vlada soglasna ocena: Pogačar v rožnati majici in z zlatim neskončnim pokalom na cilju v Rimu.

Na stavnicah je kvota na Pogačarjevo osvojitev Gira 2024 skorajda bizarno nizka – 1,25. Drugo leto zapored bo Slovenca na kolesu izzival in lovil Geraint Thomas (kvota 6). A za 37-letnim Valižanom tako rekoč ni več močnega tekmeca. Ponujata se Ben O'Connor (kvota 17) in Romain Bardet (kvota 18), medtem ko sta od Italijanov izpostavljena veteran Damiano Caruso in presenetljivo visoko Antonio Tiberi (oba s kvoto 20).

Pogačar je v profesionalni karieri v Italiji slavil 11 od skupnih 70 zmag, pri tem je trikrat osvojil spomenik Lombardijo, dvakrat Strade Bianche in dvakrat etapno Dirko od Tirenskega do Jadranskega morja. Kot mladinec je leta 2016 osvojil Dirko po Lunigiani, leta 2018 pa je pri članih amaterjih osvojil Dirko po Furlaniji - Julijski krajini. Foto: AP
Pogačar je v profesionalni karieri v Italiji slavil 11 od skupnih 70 zmag, pri tem je trikrat osvojil spomenik Lombardijo, dvakrat Strade Bianche in dvakrat etapno Dirko od Tirenskega do Jadranskega morja. Kot mladinec je leta 2016 osvojil Dirko po Lunigiani, leta 2018 pa je pri članih amaterjih osvojil Dirko po Furlaniji - Julijski krajini. Foto: AP

Mlada karavana, a najskromnejša po letu 2004

V analizi kolesarskega oraklja, ki skrbi za zanimive kolesarske statistike, je poudarjeno, da ima Pogačar po njihovem računalniškem algoritmu kar 66-odstotne možnosti za končno zmago. Na startni listi je le en nekdanji zmagovalec – Nairo Quintana, ki je rožnato dirko osvojil v svojem prvem poskusu leta 2014.

Med 176 prijavljenimi na uradni začasni startni listi bo kar 54 debitantov, sočasno pa gre za najmlajšo zasedbo po Giru 2000. Povprečna starost udeležencev 107. Dirke po Italiji znaša 28,32 leta. Starosta karavane bo Domenico Pozzovivo, ki bo že 18. nastopil na Giru, kar bo izenačen rekord, skupno pa bo na startu le 43 Italijanov, kar je najmanj v zgodovini dirke!

Pogačarjeva zimska napoved, da gre na dvojček Giro–Tour, je najbrž odgnala nekatere kapetane, saj je po PCS točkah tokratna zasedba najmanj kakovostna po Giru 2004.

Iz vodilne deseterice kolesarjev UCI-lestvice je na startu le en kolesar. In to je seveda prvi kolesar sveta Tadej Pogačar.

Uradna, a začasna startna lista 107. Dirke po Italiji

UCI-lestvica, 30. aprila

(po 20 od 35 dirkah svetovne serije 2024)