Jonathan Milan je bil v zaključnih metrih brez konkurence. Foto: Reuters
Jonathan Milan je bil v zaključnih metrih brez konkurence. Foto: Reuters

Padcu sta se ognila tako vodilni v skupnem seštevku Remco Evenepoel (Soudal Quick Step) kot njegov največji tekmec Primož Roglič (Jumbo Visma). Belgijec je bil 26., Slovenec pa 28., v času zmagovalca je ciljno črto prečkalo 44 kolesarjev.

Evenepoel: "To je dirkanje"
Oba sta bila v cilju dobre volje in nasmejana. "Vse je dobro, samo da smo celi in dobri. Etapa je bila sicer lahka, ob obali je bilo lepo, na koncu pa malo stresno. Ves dan smo bili v dobrem položaju, na koncu pa se skušaš izogniti takim nevšečnostim. Skratka, vse dobro in hrabro dalje," je Roglič povedal za Val 202. Podobno razpoložen je bil tudi Evenepoel: "Danes je bilo vse v redu, padec ob koncu je bil grd, a smo se mu ognili. Vemo, kdo je bil kriv, a to je dirkanje."

Milan slavil največjo zmago na cesti
V razredčeni skupini je imel Jonathan Milan daleč največ moči, tako se je zmage veselil že pred ciljno črto. "To je neverjetno, ne morem verjeti. V soboto sem dobro nastopal na kronometru, niti slučajno nisem mislil, da bom zmagal. Ekipa je opravila dobro delo, da me je pripeljala v tako dobro izhodišče," je bil po četrti zmagi kariere (na cesti) zadovoljen 22-letni Italijan. V Tokiu je sicer z Italijo postal olimpijski prvak na stezi v ekipnem zasledovanju.

Peterica imela šest minut naskoka
Beg dneva se je začel že kmalu po štartu, ko so akcijo uspešno sprožili Thomas Champion, Mattia Bais, Stefano Gandin, Alessandro Verre in Paul Lapeira. Njihova največja prednost je znašala šest minut. Najprej je odpadel Verre, nato pa še Lapeira, preostala trojica pa je bila ujeta slabih 35 kilometrov pred ciljem.

Roglič je mirno prestal vse pasti 2. etape. Foto: Matic Božič
Roglič je mirno prestal vse pasti 2. etape. Foto: Matic Božič

Cavendish pristal na tleh
V zadnjih kilometrih je prišlo do boja za čim boljše položaje pred zaključnim sprintom. Štiri kilometre pred ciljem se je tako zgodil padec, v katerega je bil vpet Mark Cavendish (Astana) in precej drugih kolesarjev. Še bolj pomembno pa je bilo, da se je elastika strgala, ker je do padca prišlo pred mejo 3 kilometrov, si je kar precej kolesarjev nabralo zaostanek nekaj sekund. Med temi so bili tudi Tao Geoghegan Hart, Brandon McNulty in Jay Vine, ki so v skupnem seštevku izgubili po nekaj mest. Roglič je na Hartov račun pridobil mesto in je zdaj peti.

106. Dirka po Italiji

2. etapa, Teramo–San Salvo, 202 km

Roglič se je izognil padcu: Vse dobro
Kaj pomeni Rogličev zaostanek na Giru?
Roglič: Lepo je ob obali