Tadej Pogačar bo čez mesec in dva dni začel Dirko po Franciji. Foto: AP
Tadej Pogačar bo čez mesec in dva dni začel Dirko po Franciji. Foto: AP

Skoraj šest desetletij je minilo od zadnjega Gira, ko je bila razlika med prvim in drugim tako velika. Pogačar je poskrbel za šest etapnih zmag, zapomnljivih trenutkov pa je bilo še precej več. Od tistega na klancu proti Monte Grappu, ko je vzel plastenko od svojega maserja in jo takoj predal fantu, ki je tekel ob njem, do akrobatskega skoka dveh smučarjev, ki sta v Livignu preskočila ciljni iztek, ravno v trenutku, ko je mimo, novi zmagi naproti, pripeljal Tadej Pogačar.

Na cilju v Rimu smo nekaj Slovencev vprašali, kaj je bil njihov najljubši trenutek na letošnjem Giru.

Tadej Pogačar, zmagovalec 107. Dirke po Italiji: Vsaka zmaga ima svojo zgodbo, ustvarja svoje spomine. Ta dirka bo ostala v zelo lepem spominu, pri vrhu med mojimi zmagami. Težko je izbrati en trenutek, toliko jih je bilo. Lahko bi celo knjigo napisali s fanti, kaj vse se je zgodilo. Zagotovo je eden najlepših trenutkov, ko pride Urška na dirko, malo odmisliš kolo in se malo sprostiš.

Urška Žigart, članica ekipe Liv Alula Jayco in zaročenka Tadeja Pogačarja: Lepo je bilo v Desenzanu, potem ko se dolgo se nisva videla. Sicer pa tisti prvi kronometer. Mislim, da mu je vlil največ samozavesti za naprej, sploh po lanskem letu je to potreboval. Takrat sem bila najbolj vesela.

Miha Koncilja, prvi trener Tadeja Pogačarja: Težko odgovoriti, ampak mislim, da jih je bilo šest, tu v Rimu pa še sedmi. Težko je delati razliko med vsemi zmagami. Vsaka je bila posebna, izjemna. Tole v Rimu, biti v živo del tega, je pa še posebno doživetje.

Gorazd Štangelj, športni direktor ekipe Bahrain Victorious: Bilo je veliko težkih trenutkov od prvega dneva naprej, ampak vsakič, ko ekipo srečno pripelješ na počitek, na večerjo v hotel, si vsi oddahnemo. Če pa omenim svoj najlepši trenutek, mogoče preveč zasebno, ampak to je bilo takrat, ko so me obiskale moje punce. Fantje in punce v ekipah neizmerno uživajo, ko dobijo kakšen obisk. Za to je bolj malo časa, ampak tista sekunda, ko pride, je zelo lepa. Radi jo delimo z drugimi.

Domen Novak, član ekipe UAE: Mislim, da je bilo v soboto, ko sem vlekel zadnje štiri, zadnjih pet kilometrov. Sem trpel, a obenem tudi užival. To je bil najlepši trenutek.

Jan Tratnik, član ekipe Visma Lease-a-bike: Da sem sploh startal na Giru. Se pravi takrat, ko sem končal zadnji trening. Lani se ni tako končalo. Sicer pa, šalo na stran, vsak dan sem užival, gotovo pa je najlepše, ko končaš zadnjo etapo. In veš, da je konec vsega. Zadovoljen grem domov.

Tadej Pogačar: Vsaka zmaga ima svojo zgodbo, ustvarja svoje spomine