25-letni Simon Yates, lani najboljši mladi kolesar na Dirki po Franciji, je na pragu največjega uspeha kariere, saj se mu nasmiha zmaga na Dirki po Italiji. Foto: EPA
25-letni Simon Yates, lani najboljši mladi kolesar na Dirki po Franciji, je na pragu največjega uspeha kariere, saj se mu nasmiha zmaga na Dirki po Italiji. Foto: EPA
Matej Mohorič
Matej Mohorič, nekdanji svetovni prvak med mlajšimi člani in mladinci, je znova pokazal svoj razkošni talent. Izmučen, a zadovoljen je takole prečkal ciljno črto v najdaljši etapi Gira. Foto: EPA

Razmerje moči na letošnjem Giru je bilo najlepše vidno na nedeljski 15. etapi. Sredi vzpona na Costalissoio, 18 km pred ciljem, je imel Yates "prestavo več" in je tako silovito napadel, da je imel v hipu 50 metrov prednosti pred Dumoulinom in še nekaj elitnimi kolesarji. "Ko je šel naprej, je bilo to tako hitro, da nisem niti za sekundo pomišljal, da bi se mu pridružil," je priznal lanski zmagovalec Dumoulin.

Yates je trenutno premočan!
Kot da Yatesa dan prej etapa s ciljem na Zoncolanu ni utrudila! Zdi se, kot da je bil še močnejši! V cilju je imel 41 sekund prednosti pred skupino z Dumoulinom, ki je bil s svojo predstavo vseeno zelo zadovoljen: "Lahko sem ponosen, da sem bil po tako napornem dnevu tretji. Yates je trenutno zame premočan."

Po dnevu počitka v torek dan za Dumoulina
Toda Dumoulin bo gotovo že v torek prišel na svoj račun. Po prostem ponedeljku kolesarje čaka 34 km dolg kronometer od Trenta do Rovereta. Dumoulin je v tej prvini aktualni svetovni prvak, lani je v Bergnu zmagal pred Primožem Rogličem. Seveda je mogoče, da Nizozemec nadoknadi dve minuti in enajst sekund zaostanka in obleče rožnato majico, toda dobro se zaveda, da bo imel v četrtek (vzpon na 1.607 m visok Prato Nevoso), petek (številni klanci in na koncu 1.908 metrov visoka Bardonecchia) in soboto (še en cilj v klanec – vzpon na 2.001 m visoko Cervinio) Simon Yates dovolj priložnosti, da si zagotovi skupno zmago. To mu lahko vzame le res slab dan.

Froome presrečen, da je dobil Zoncolan
Chris Froome je v nedeljo, na svoj 33. rojstni dan, plačal davek na izčrpanost (za Yatesom je zaostal dobro minuto in pol), potem ko je v soboto na Zoncolan svoje telo gnal do rdečega območja. A pravi, da se je splačalo: "Dan prej sem si podaril darilo za rojstni dan, v nedeljo pa za to plačal ceno. Jasno je, da je Zoncolan najlegendarnejši klanec letošnjega Gira, in potrudil sem se na vso moč. Izkušnja je bila izjemna. Da sem se po osmih letih vrnil na Giro in dobil etapo, to je trenutek, ki ga bom v sebi nosil vse življenje."

"Niti trenutka slabosti še ni pokazal"
Froome, ki seveda ne more več računati na končno zmago, prav tako ne na zmagovalni oder, je vesel, da je Simon Yates tako suveren: "Lepo je videti Britanca v rožnati majici. Niti trenutka slabosti še ni pokazal. Mislil sem, da ga bo vzpon na Zoncolan vsaj malo utrudil, pa je bil nato še močnejši. Samo čestitam mu lahko."

Štangelj: Mohorič ima šampionski občutek
V sredo bo etapa po meri ubežnikov, Matej Mohorič bo poskušal priti do nove zmage. "Matej je lani v ekipi UAE pokazal ta preskok, bil nekajkrat blizu in na Vuelti osvojil etapo. Vidi se, da se je rodil s tem šampionskim občutkom. Ko se požene, ko začuti, da ima možnost za zmago, to izpelje do popolnosti kot šampioni. Mediji ga zelo spremljajo, sprašujejo se, zakaj ne dirka tudi na belgijskih klasikah. Menim, da na Touru in Giru za skupno razvrstitev še ni zrel, a morda tudi to v prihodnosti pride na vrsto," je za Val 202 povedal Gorazd Štangelj, ki je pri Bahrain Meridi eden od športnih direktorjev in je zelo zadovoljen tudi z dirkanjem Domenica Pozzoviva, ki bo očitno najboljši Italijan v skupnem seštevku.

101. Dirka po Italiji se bo končala v nedeljo v Rimu.

Skupni vrstni red po 15. etapi:       
  1. S. YATES           VB    65:57:37
  2. T. DUMOULIN        NIZ      +2:11
  3. D. POZZOVIVO       ITA       2:28
  4. T. PINOT           FRA       2:37
  5. M. ANGEL LOPEZ     KOL       4:27
  6. R. CARAPAZ         EKV       4:47
  7. C. FROOME          VB        4:52
  8. G. BENNETT         NZL       5:34
  9. P. BILBAO          ŠPA       5:59
 10. P. KONRAD          AVT       6:13
 ...                                  
 33. M. MOHORIČ         SLO      48:08
 38. J. POLANC          SLO    1:09:49
127. D. NOVAK           SLO    3:01:00