Jai Hindley in Tao Geoghegan Hart sta v skupnem seštevku povsem poravnana. Foto: EPA
Jai Hindley in Tao Geoghegan Hart sta v skupnem seštevku povsem poravnana. Foto: EPA

To je bila zadnja gorska etapa pred nedeljskim sklepnim kronometrom od Cernusca sul Naviglio do Milana (15,7 km).

Hindley in Geoghegan Hart, ki sta v skupnem seštevku povsem poravnana na vrhu (to se je pred zadnjo etapo zgodilo prvič v zgodovini tritedenskih dirk), sta skupaj prišla v cilj. Favorit za končno slavje je zdaj 25-letni Geoghegan Hart, saj je v vožnji na čas boljši od leto mlajšega Avstralca. Prejšnjo soboto je bil na kronometru v Valdobbiadeneju, ki je bil dolg 34,1 km, minuto in 15 sekund hitrejši.

Kelderman popustil na predzadnjem vzponu

Zaradi spremembe trase so se kolesarji kar trikrat povzpeli do 2035 m ležečega Sestriera. Prvič so vrh dosegli po 138 km, drugič po 164 km, tretjič pa na ciljnem vzponu etape, dolge 190 km.

Pri prvem vzpenjanju so morali premagati prelaz druge kategorije, sledila sta prelaza prve kategorije. Skupaj so kolesarji premagali več kot 3500 m višinske razlike.

Kelderman, ki je imel pred moštvenim kolegom pri Sunwebu Hindleyjem pred to etapo 12 sekund prednosti, je popustil na predzadnjem vzponu 30 km pred ciljem. Tako se je moral posloviti od rožnate majice, ki jo je nosil zadnja dva dni. Za vodilnima v skupnem seštevku zdaj zaostaja minuto in 32 sekund.

To je kolesarstvo. Zgodi se lahko prav vse. Za nami je izjemen dan, sam pa sem se med etapo počutil zelo udobno. Vedel sem, da mi ne bo treba izsiljevati. Hindley je moral narediti razliko, sam pa sem bil po njegovem prvem napadu prepričan, da se to ne bo zgodilo.

Tao Geoghegan Hart

Znova veliko delo Dennisa

Med etapo je pobegnilo 21 kolesarjev, med katerimi je bil zaradi taktike Bahrain McLarna tudi Jan Tratnik. Ta je namreč v zaključku etape še nekaj časa pomagal kapetanu Pellu Bilbau, ki je lovil stopničke. Skupno je četrti z nekaj manj kot tremi minutami zaostanka.

Po prvem vzponu v Sestriere se je po spustu v dolino v ospredje postavilo moštvo Ineos Grenadiers. Znova je bil položaj podoben četrtkovemu ob vzponu na Stelvio, ko je ritem narekoval Avstralec Rohan Dennis. Tokrat je v skupini vodilnih nekaj časa ostal tudi Joao Almeida (Deceuninck Quick Step), toda zatem znova pobegnili isti trije kolesarji kot v četrtek.

Profil 20. etape. Foto: giroditalia.it
Profil 20. etape. Foto: giroditalia.it

Ob prvem prečkanju Sestriera s težje strani (6,9 kilometra, povprečni naklon 7,2 odstotka) so imeli 45 sekund naskoka do skupine z rožnato majico, do vznožja zadnjega dela etape pa že minuto in 45 sekund. Hindley je na vmesnem šprintu pridobil še dodatno sekundo v primerjavi z Geogheganom Hartom.

Jasno je bilo, da se bosta za etapo udarila Britanec in Avstralec. Hindley je nekajkrat poskusil z napadom, a mu je Geoghegan Hart ves čas sledil in bil v zadnjih metrih tokrat boljši. Tretji je ciljno črto prečkal Dennis.

Sem brez besed. To je nekaj, o čemer sem sanjal od majhnih nog. Nositi majico vodilnega na veliki tritedenski dirki je velik privilegij. Seveda ni idealno, da sem majico vzel moštvenemu kolegu, ampak lepo jo je ohraniti v ekipi. Na kronometru bom seveda dal od sebe vse, potem pa bomo videli. Kakorkoli se bo že razpletlo, sem zadovoljen tako z ekipno kot svojo predstavo na letošnjem Giru.

Jai Hindley
Alba-Sestriere, 198 km:               
  1. T. GEOGHEGAN HART VB      4:52:45
  2. J. HINDLEY        AVS    isti čas
  3. R. DENNIS         AVS       +0:25
  4. J. ALMEIDA        POR        1:01
  5. A. VENDRAME       ITA        1:34
  6. E. A. RUBIO REYES KOL        1:35
  7. P. BILBAO         ŠPA         oba
  8. W. KELDERMAN      NIZ    isti čas
  9. A. VALTER         MAD        1:48
 10. J. KNOX           VB         2:00
 ...                                  
 28. J. TRATNIK        SLO        6:46
 64. D. NOVAK          SLO       20:07
Skupni vrstni red po 20. etapi:       
  1. J. HINDLEY         AVS   85:22:07
  2. T. GEOGHEGAN HART  VB    isti čas
  3. W. KELDERMAN       NIZ      +1:32
  4. P. BILBAO          ŠPA       2:51
  5. J. ALMEIDA         POR       3:14
  6. J. FUGLSANG        DAN       6:32
  7. V. NIBALI          ITA       7:46
  8. P. KONRAD          AVT       8:05
  9. F. MASNADA         ITA       9:24
 10. H. PERNSTEINER     AVT      10:08
 ...                                  
 59. D. NOVAK           SLO    2:53:09
 62. J. TRATNIK         SLO    3:05:38