Danes je bil v Posočju praznik kolesarstva, kjer se je zbralo veliko obiskovalcev. Prve ocene so, da je dogodek spremljalo približno 25.000 navijačev, ki  so prišl v dolino reke Soče pozdraviti in navijati za kolesarje na eno od najzahtevnejših tekem na svetu. Foto: www.alesfevzer.com
Danes je bil v Posočju praznik kolesarstva, kjer se je zbralo veliko obiskovalcev. Prve ocene so, da je dogodek spremljalo približno 25.000 navijačev, ki so prišl v dolino reke Soče pozdraviti in navijati za kolesarje na eno od najzahtevnejših tekem na svetu. Foto: www.alesfevzer.com

Kot je poročal novinar TV Slovenija Miloš Batistuta, je težko opisati navdušenje gledalcev in navijačev v Kobaridu in sploh ob celotni trasi, zastavice v rožnatem, v rožnato prebarvana kolesa, slovenske zastave.

"Super, zelo so hitri, neverjetno, žurka, dobro, zelo dobro, bi šli za njimi," je vzdušje v Kobaridu za TV Slovenija opisal Gašper, ki se je s kolesom pripeljal iz Poljanske doline. "Čudovito, tukaj je res prekrasno. V kraju Marano Lagunare smo si ogledali start, potem pa smo prišli v Kobarid," je povedal David iz Gradeža.

"Ni bilo težav, bilo je čudovito, vse je potekalo bolj ali manj, kot smo načrtovali," je povedal direktor Turizma Dolina Soče Viljam Kvalić. Za STA je dodal: "Dan je popoln, začel se je popolno, vreme nam služi, kolesarjev, obiskovalcev je veliko ... Tudi sodelovanje, simbioza med Italijani in Slovenci se je izkazala za pravo rešitev. Bolj kot da rečemo, da je izjemen dan za kolesarstvo, boljših besed ne najdemo."

Kolege je pričakal tudi Jan Tratnik, ki mu je bilo žal, da ni v tekmovalnem dresu. "Da, to je verjetno največje razočaranje, ampak druge možnosti ni bilo. Samo, da bi sedel in jokal v kotu, to ni opcija, ampak da pridem nazaj še močnejši, motiviran."

"Caporetto je znan po zgodovinski plati, ampak danes je tu predvsem športni dogodek, ki bo prinesel 45 minut neposrednega predvajanja na italijanski televiziji in celotnem svetu," je povedal Aljoša Ota iz Slovenske turistične organizacije v Milanu.

Največ gledalcev ob trasi je po prvih ocenah in pričakovanjih kolesarje pričakalo prav na enem najtežjih vzponov letošnje dirke, na vzponu od Livka do Kolovrata.

Navdušenju in lepega dneva pa še ni konec, ob 18.00 so se na Žagi, v Kobaridu in na Livku začeli koncerti, z Livka, kjer je bilo največ navijačev, je zadnji avtobus v dolino odpeljal ob 22.00.

Velika množica gledalcev pozdravila junake Gira v dolini Soče
Tudi strmi Kolovrat ni ponudil odločitve - Carapaz v rožnatem na Marmolado

mm