Foto: EPA
Foto: EPA

25-letni kolesarski as s Klanca pri Komendi ima pred zadnjo etapo, pravzaprav parado šampionov in sprinterskim zaključkom, ogromnih 9:56 minute naskoka pred najbližjim zasledovalcem.

Pričakoval sem veliko navijačev. Od starta do vrha klanca jih je bilo toliko, da so pripravili res noro vzdušje.

Tadej Pogačar

V Rimu bo, če bo prednost obdržal, slavil z največjim naskokom po letu 1965, ko je domačin Vittorio Adorni tekmece ugnal za 11:26 minute.

Kot je dejal Pogi v pogovoru za slovenske medije, ni kolesaril zato, da bi na koncu imel deset minut naskoka. "Ne, nisem si tega želel. Želel sem le čim večjo prednost na vrhu, saj nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi navzdol. Želel sem si udobje v spustu, v katerem sem lahko kar užival. Tudi noge so bile dovolj dobre, da sem lahko pospeševal iz ovinkov in prišel varno do cilja."

Za tokratno dirko se zdi, da je zmagoval zlahka, a sam ne meni tako: "Nič ni preprosto v kolesarstvu. Giro traja 21 dni, veliko je stresa, osredotočen moraš biti vsak dan. Veliko je obveznosti, sploh z rožnato majico. Nič ni bilo lahko. Zdi se, da so razlike velike in da vse poteka zlahka, a zagotovo ni bilo vse tako."

Kljub temu v etapi za Pogačarja, ki je slavil 76. zmago v karieri, ni šlo vse gladko, saj je tudi od navijačev dobil nekaj premočnih udarcev in dim v obraz ob prižganih baklah. "Nekaj težav je bilo, a nič pretiranega. Vse se zgodi, na 1000 ljudi se najde kdo, ki te malo preveč udari. A vse je šlo vseeno kot po maslu," ni preveč polemiziral Pogačar, ki je navdušil tudi s podarjenim bidonom in gelom mlademu navijaču, ki je na strmem klancu tekel ob njem.

Podoba na kolesu je bila natanko takšna, kot si je želel. Pokrovitelji so mu namreč ustregli in mu pripravili povsem rožnato kolo. Foto: AP
Podoba na kolesu je bila natanko takšna, kot si je želel. Pokrovitelji so mu namreč ustregli in mu pripravili povsem rožnato kolo. Foto: AP

Pred glavnim ciljem v sezoni – Dirko po Franciji
Zdaj že z nestrpnostjo pričakuje nekaj počitka pred višinskimi pripravami za Dirko po Franciji. Ta ostaja glavni cilj sezone ob nastopu na svetovnem prvenstvu v Švici.

"Na Touru bom imel okoli sebe še malenkost boljšo ekipo ... No, boljšo, tukaj je bila ekipa kompaktna, ampak na Touru bomo imeli Juana Ayusa, Joaa Almeido, Adama Yatesa, skoraj enako dobre klančarje, kot sem sam," je za začetek odvrnil Pogačar, ki bo na startu Toura 29. junija prav v Italiji, v Firencah.

"Tempo na Touru bi lahko bil na klance še močnejši kot tu. Toda tam bodo ob naši ekipi tudi Primož Roglič, Remco Evenepoel in Jonas Vingegaard ter še kdo drug. Bo pestro, mislim, da se bo veliko bolj borilo za generalno razvrstitev," je za konec priznal Pogačar.

Ta bi lahko postal prvi kolesar po pokojnem Italijanu Marcu Pantaniju leta 1998, ki bi v eni sezoni osvojil dvojček Giro-Tour.

Sorodna novica Pogačar smeje in z neverjetno vožnjo potrdil zmago na Giru

"Nadzemeljski Tadej čisto v svojem razredu"
Mediji v tujini (pa tudi doma) so polni hvalnic slovenskemu asu, ki bo dvema skupnima zmagama na Dirki po Franciji v nedeljo dodal še premierno na Dirki po Italiji.

Specializirani kolesarski portal Cycling News mu je že v petek namenil članek z naslovom Kanibal s človeškim srcem. V njem so se 25-letnemu Slovencu poklonili predvsem zaradi geste ob koncu petkove etape, ko je po padcu tretjeuvrščenega Valižana Gerainta Thomasa pomagal upočasniti karavano, da jo je lahko Thomas ujel in prišel v cilj skupaj z glavnino.

Primerjave s prvotnim t. i. kanibalom, Belgijcem Eddyjem Merckxom, v kolesarskem svetu predstavljajo največje laskanje aktivnemu tekmovalcu. Da si je Pogačar ob gesti "fair playa" to zaslužil, pa je posledica predvsem dominantnih predstav na kolesu. Po zmagi na Touru leta 2021 so te ob njegovih letošnjih predstavah v kolesarskih medijih vse pogostejše.

Da je bila letošnja predstava nekaj z drugega planeta, je ob koncu dirke zapisal uradni časopis dirke po Italiji, sloviti italijanski športni časopis Gazzetta dello Sport. "Nadzemeljski Tadej je bil čisto v svojem razredu!"

Pogačar mojstrsko potrdil zmago na Giru
Pogačar po zanesljivi zmagi pravi, da ni bilo vse "na izi"